изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:58 EEST
ЗАПОЧНА СЕДМИЦАТА НА ЧЕШКАТА КУЛТУРА В БАЛЧИК    
Култура Тържествено този понеделник започна Се¬д¬ми¬ца¬та на че¬ш¬ка¬та кул¬ту¬ра в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. В галерия „Тихото гнездо“ е подредена са¬мо¬с-то¬я¬тел¬на¬та из¬ло¬ж¬ба на Йор¬дан¬ка Йор¬да¬но¬ва – българка, която живее в чешкия град Валашске Мезиржичи. Самоук художник. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“.

15-те платна в стил жи¬во¬пис, вдъ¬х¬но¬ве¬ни от при¬ро¬да¬та и от цве¬тя¬та, про-во¬ки¬рат със своя¬та по¬е¬ти¬ч¬ност и цве¬т¬ност. Досега тя има няколко самостоятелни изложби в Оломоуц и Валашске Мезиржичи, в родния Велики Преслав, както и миналата година в галерия „Тунела“ в Двореца в Балчик, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.
„Освен цветята показвам и свои абстрактни неща. Исках изложбата да е хем лежерна, да не е еднопланова, хем да има елемент на размисъл“, сподели за Радио Варна Йорданка Йорданова, която за втора поредна година гостува в Балчик. Нейното послание към публиката е да е ведро и лятно.
Изложбата може да бъде видяна до 15 юли. Гости на откриването бяха кметът на моравския град Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек и представители на кметството, народният представител Даниела Димитрова, кметът на Балчик Николай Ангелов.
Роберт Стржинек бе радостен да сподели, че двата града имат дългогодишно сътрудничество, което последните две години премина в нов етап. Деца от творчески колективи от Чехия и от България си гостуваха взаимно. Той подчерта и общият език на изкуствата между чешките училища и Двореца в Балчик. "Много се радвам за това наше сътрудничество и моето искрено желание е то да продължи", сподели пред балчишката публика чешкият кмет.
Седмицата на чешката култура продължава. На 10 юли от 20,00 часа в Каменна зала с класически концерт на семейство Пивоварчик от Чехия. Изявата им тук е за втора поредна година.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди