изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:58 EEST
И САЩ, и Русия носят вина за влошаването на двустранните отношения, заяви Тръмп    
По светаПрезидентът Доналд Тръмп заяви, че и САЩ, и Русия носят вина за влошаването на двустранните отношения, предаде ТАСС.     "Мисля, че САЩ се държаха глупаво, отдавна трябваше да установим този диалог. Това всъщност стана много преди да встъпя в длъжност и мисля, че всички можем да бъдем винени за това. Сега САЩ правят стъпка напред към Русия, сближаваме се, имаме възможността да вършим чудесни неща, например в ядреното разоръжаване. Усещането ми е, че и двете страни допуснаха грешки", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след преговорите им в Хелзинки.


    Той в частност хвърли вината за влошените двустранни отношения върху разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г.
    Москва и Вашингтон имат всички необходими елементи за сътрудничество по решаване на сирийската криза и могат да поемат водачеството в съдействието по преодоляване на хуманитарната криза в Сирия, заяви Владимир Путин.
    Той отбеляза, че руските и американските военни са придобили полезен опит във взаимодействието и координацията и са създали оперативни канали за връзка, което е позволило да не се допуснат опасни инциденти и непредсказуем сблъсък на бойното поле в Сирия както по въздух, така и по суша.
    Военните от двете страни като че ли се разбират по-добре от политиците, отбеляза на свой ред Тръмп. "Кризата в Сирия е сложна. Сътрудничеството между двете ни страни може да спаси стотици хиляди животи", заяви той.
    Путин се съгласи и обърна внимание на факта, че огромен брой бежанци в момента са съсредоточени в съседни на Сирия страни като Турция, Ливан и Йордания.
    "Ако окажем помощ на тези хора за завръщане по родните им места, миграционният натиск над страните от ЕС и други страни може да намалее многократно. Това е важно и от хуманитарна гледна точка, и от гледна точка на решаването на бежанския проблем", каза руският президент.
    Двамата президенти казаха, че проучват начини да защитят Израел от конфликта в близост до границата му със Сирия, предаде Асошиейтед прес.
    Те не споменаха конкретни действия, но и двамата заявиха, че обезпечаването на сигурността на Израел е техен приоритет.
    Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовавал Тръмп и Путин да премахнат иранското присъствие в Сирия.
    Путин похвали Тръмп за усилията му да реши ядрените напрежения със Северна Корея.
    "Добре е, че започна постепенното решаване на проблема с Корейския полуостров. В много отношения това стана възможно благодарение на личната намеса на президента Тръмп, който изгради диалог в дух на сътрудничество, а не на конфронтация", заяви руският президент.
    Путин съобщи, че е призовал Тръмп да повлияе на Украйна за изпълнение на Минските мирни споразумения, предаде ТАСС.
    "При обсъждането на украинската криза обърнахме внимание колко важно е да се изпълняват добросъвестно Минските споразумения. САЩ биха могли да настояват по-решително за това пред украинското държавно ръководство", заяви Путин.
    Той добави, че позициите на Вашингтон и Москва по въпроса за Крим са различни, но заяви, че за Русия "този въпрос е приключил".
    "Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея, той говори за незаконност на присъединяването на Крим към Руската федерация. Ние имаме друга гледна точка. Смятаме, че проведохме референдум в строго съответствие с международното право, с устава на ООН. За нас, за Руската федерация, този въпрос е приключен. Толкова", заяви Путин.
    Руският президент заяви, че на преговорите си с Тръмп е изразил безпокойство от излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение.
    "Американската страна знае нашата позиция, тя е неизменна. Благодарение на ядреното споразумение Иран стана най-инспектираната страна в света под контрола на Международната агенция за атомна енергия. Това гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма и способства за укрепването на режима на ядрено неразпространение", каза Путин.
    Русия и САЩ трябва да продължат сътрудничеството си по всички военнополитически въпроси, включително по американската система за противоракетна отбрана и ядреното разоръжаване, заяви Путин.
    "Тук влиза и удължаването на действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, опасната ситуация около разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана, изпълнението на договора (от 1987 г.) за премахване на ракетите със среден и малък обсег и темата за разполагане на оръжия в Космоса", каза руският президент.
    Контактите между специалните служби на САЩ и Русия трябва да се превърнат в системни, например в рамките на двустранната работна група за борба с тероризма, заяви Путин.
    Той се обяви в подкрепа на продължаване на сътрудничеството на двете страни в борбата с тероризма и в киберсигурността.
    "Специалните ни служби работят заедно съвсем успешно, най-пресният пример е тясното оперативно взаимодействие с група американски експерти в областта на сигурността в рамките на завършилото вчера в Русия Световно първенство по футбол", отбеляза Путин.
    Той посъветва да не се вярва на твърдението, че Русия е събирала компромати за Тръмп, когато той е бил в Москва още като бизнесмен, преди да стане президент на САЩ.
    "Чувал съм как сме били събирали компромати за г-н Тръмп, когато той е бил в Москва. Когато г-н Тръмп пристигна в Москва в качеството си на бизнесмен, аз даже не знаех, че той е там", каза Путин и даде за пример тазгодишния международен икономически форум в Санкт Петербург, в който участваха над 500 американски бизнесмени. "Даже фамилните им имена не помня. Вие какво си мислите, че за всеки от тях водим оперативна работа и събираме компромати? Просто е трудно човек да си представи по-голяма глупост", каза руският президент.  http://www.bta.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди