изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:21 EEST
1-7 АВГУСТ - СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО    
Здраве Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. Отбелязана за първи път през 1992 година, инциативата се организира от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел  е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.

WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е под надслов Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот. Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето, представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в  борбата с болестите, на които детето също е изложено. Защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания.

По повод отбелязване на Световната седмица на кърменето, на 2 август 2018 г. от 10.30 ч. в конферентата зала на РЗИ-Добрич за поредна година е организирано провеждане на среща-разговор между настоящи и бъдещи майки (по желание и баби), като мултимедийна презентация по темата ще изнесе г-жа Марияна Драгнева, акушерка - член на  Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в гр. Добрич.

 

Ще бъде поставен акцент върху подкрепа на кърменето и като психо-емоционално изживяване, ще бъде споделян опита на настоящи майки, а бъдещите ще получат отговори на вълнуващите ги въпроси.

На 6 август 2018 г. от 10.30 ч. ще се състои неформална среща между настоящи и бъдещи майки в ресторант „Летен театър”, бул. „Трети март” №7, гр. Добрич. РЗИ-Добрич ще подкрепи инициативата, като на присъстващите ще бъдат раздавани здравно-образователни материали.

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди