изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:43 EEST
РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ХРИСТО ГСПОДИНОВ /1945-2003/ В ХГ - ДОБРИЧ    
Култура Роден на 6 май 1945 г. в с. Краище, Добричко. В периода 1960-1965 г. учи в Художествената гимназия в София, а през 1972 г. завършва Художествена академия –специалност приложна графика, при проф. Ал. Поплилов. След 3 месечна специализация в Полша, се връща се в Добрич и е назначен за главен специалист – художник на Градския съвет. Участва в работата на градоустройствените съвети, на които се ражда концепцията за централната пешеходна зона, реализирана през 1975 г.

Десет години е председател на клуба на „Младата художествено-творческа интелигенция“; бил е председател на Клуба на културните дейци в града; творчески секретар на Дружеството на художниците;  Той е един от основателите на Ротари клуб - Добрич.

Христо Господинов има многобройни участия в национални и окръжни изложби; както и в международното биенале на графиката във Варна. Работи живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. В областта на  декоративно-монументални изкуства има реализации в обществени сгради, училища, банки, градски пространства: 20 пана в техника мокро фреско, 10 – в сухо фреско, 9 мозайки; рисувана керамика; пластики в камък и бетон. Стенописи в Органова зала „Добрич“, в СОУ „П. Р. Славейков“, в ПМГ „Иван Вазов“; гоблен и металопластика „Огън“ в Ритулна зала в Добрич, екстериорно декоративно пано на хотел „България“ в Добрич; рисувана керамика в хотел „Марина“ в кк „Слънчев ден“; оформления и пана в Ген. Тошево, Тутракан и др, са част от наследството, което остави художникът.

Христо Господинов има повече от 15 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич. Негови произведения са представяни в Италия, Франция, Русия.


Творби на художника са откупувани от галериите в страната и региона, а галерията в Добрич притежава 23 негови графики. По повод самостоятелната изложба на художника през 1981 г. в Балчик, Величко Коларски пише за графиките му: „Художникът интерпретира така наречените вечни общочовешки теми, каквито са темите за съдбовната обвързаност на човека със земята, темата за вечната виталност на природата или темата за любовта между жената и мъжа и сложността на интимните им чувства… В творчеството на Христо Господинов те са основа за изява на едно здраво, оптимистично и жизнелюбиво разбиране за същността на природата и отношенията между хората….Изкуството му е изкуство на искреното вълнение, съдържателната мисъл и дълбокото чувство, които са намерили и точен художествен израз“

В началото на 90-те години Христо Господинов и Димитър Грозданов са инициаторите на фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство“, който дълги години се провежда в Балчик и се подпомага от художника.

Димитър Грозданов – изкуствовед и приятел на художника пише за него:
„Христо протягаше ръце и вземаше от всички възможни средства – от плаката минаваше към графиката, от керамиката към пластиката, после към пърформанса, за да се влее цялата му енергия в една далечна цел, в която нямаше как да сгреши – за да изрази и да се изяви в една идилична атмосфера, в която само може да съществуват изкуството и свободата, за които той би дал всичко.“

Христо Господинов ни напусна през 2003 г.

Екип на Художествена галерия - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди