изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:57 EEST
ИЗБИРАТ НОВИ ВЕЩИ ЛИЦА ПО ДЕЛОТО ЗА ГАЗА В ДОБРУДЖА    
Ред и сигурностНови вещи лица ще изготвят допълнителна комплексна техническа експертиза по казуса за добив на газ от „Русгеоком”, на територията на Генерал Тошево и 18 села наоколо, стана ясно след второто заседание на Административния съд във Варна, по жалба на „Русгеоком” срещу РИОСВ – Варна, който стопира инвестиционното намерение на „Русгеоком”. Експертите трябва да не са участвали в обществените обсъждания, да не са подавали становища, не са били част от експертния съвет, не са участвали в обществените обсъждания и не са подавали отрицателни становища.

Според участници в делото, в България такива специалисти – сондажен инженер, инженер химик и хидрогеолог, са много малко. Съдията бе категоричен, че няма да допусне в залата експерти на Минно геоложкия университет, тъй като фирмата на Сашо Дончев „Овергаз”, който стои зад „Русгеоком”, е спонсор на университета.
По време на делото бяха изслушани становищата на страните по направените до момента доказателствени искания. Допуснати бяха за събиране част от писмените доказателства, намиращи се в трети страни. По исканията на жалбоподателя за допускане на съдебни експертизи, съдът прецени, че ще се произнася поетапно, съобщават от пресслужбата на съда.
Припомняме, че административното дело е образувано по жалба на „Русгеоком БГ“ ЕАД против Решение по оценка за въздействието върху околната среда № ВА-1/2018 г. от 01.02.2018 г. на Директора на РИОСВ – Варна. Решението на екоинспекцията стопира осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ. Делото е от голям обществен интерес , тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. Според протестиращи граждани това ще създаде предпоставки за замърсяване на района. Докладът за оценка на въздействието върху околната среда бе оповестен преди близо година. Последваха обществени обсъждания в 18 селища от региона и референдум, на който близо 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата земята и водата и ще унищожи поминъка им.
Следващото открито съдебно заседание е насрочено за 16 октомври от 11.00 часа. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.83 секунди