изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-18 @ 15:29 EEST
ДНЕС ПАРЛАМЕНТЪТ ГЛАСУВА ДОБРИЧ И ТУТРАКАН ДА БЪДАТАВА ОБЯВЕНИ ЗА ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА СЛАВА    
Парламент

Проект на решение за обявяване на гр. Добрич и гр. Тутракан за "Град на Българската бойна слава" се очаква да влезе като втора точка в дневния ред на заседанието на Народното събрание днес, 21 септември.Предложението е внесено на 17.09.2018 г. от народните представители Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Даниела Димитрова. 

Вчера проектът бе одобрен с пълно единодушие на заседание на Парламентарната комисия по отбрана.

Инициативата за обявяване на двата града за „Град на Българската бойна слава“ е подета с решения 35-27 на Общинския съвет на град Добрич от 26 юни 2018 г. и 471 от 21.09.2017 г. на Общинския съвет в гр. Тутракан. Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, както и от Националното сдружение на общините в Република България. Предложеният проект за решение на Народното събрание не изисква финансови средства и няма административни последици.

В мотивите си вносителите посочват, че Тутраканската и Добричката епопеи от септември 1916 година са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.  Те отбелязват и участието на цялото население на гр. Добрич в отбраната, което няма аналог в цялата история на Първата световна война.

Този акт ще отдаде дължимата почит на загиналите в двете битки за обединението на България и ще удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития, посочват вносителите.

„Тези два епизода са част от славната история на Българската армия през Първата световна война. За жалост, всички останали величави битки на българската армия от този период, са останали извън пределите на Родината.

Нека отдадем дължимата почит на загиналите и на героизма на българския войн за обединението на Отечеството“, се казва още в мотивите им.

МОТИВИ

През 2018 година продължава отбелязването на стогодишнината от Първата световна война и участието на България в нея, като се провеждат заключителни мероприятия по почитане на героизма на българските войни, отдали живота си за родината. В тази връзка Тутраканската и Добричката епопеи от септември 1916 година са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.

Инициативата за обявяване на двата града за „Град на Българската бойна слава“ е подета с решения 35-27 на Общинския съвет на град Добрич от 26 юни 2018 г. и 471 от 21.09.2017 г. на Общинския съвет в гр. Тутракан. Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, както и от Националното сдружение на общините в Република България. Предложеният проект за решение на Народното събрание не изисква финансови средства и няма административни последици.

Този акт ще отдаде дължимата почит на загиналите в двете битки за обединението на България и ще удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития.

Едни от най-драматичните събития по време на Първата световна война за добруджанци са в началото на септември 1916 година и са запечатани в съзнанието им като Тутраканската и Добричка епопея. В двете паралелно протекли сражения Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев (на чието име гордо е кръстен гр. Генерал Тошево) дават началото на освобождението на Южна Добруджа през Първата световна война.

На 1 септември 1916 г. първата задача на Трета българска армия в Добруджа е да превземе Тутраканската крепост, една от най-силно укрепените крепости от Румъния. Атаката на крепостта започва на 5 септември 1916 г. под командването на ген. Пантелей Киселов. Противникът упорито се отбранява и води убийствен огън с всички оръжия, но само за 33 часа българските войни успяват да победят и да преодолеят крепост, считана за непревземаема, пленявайки 28 000 румънски войници, около 450 офицери, 150 оръдия. С тази битка се поставя началото на освободителния поход в Добруджа. Но, тази победа има висока цена – България дава убити 1764 офицери и войници. В Тутракан е издигнат и най-големият мемориален комплекс „Военна гробница 1916 г.“, където са погребани победители и победени и е сред 100-те национални туристически обекта.

Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са запечатани в съзнанието на съвременниците ни като Добричка епопея. В тях части от III-та Българска армия отблъскват настъплението та румънци, руснаци и сърби, и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа. На 4-и септември части на 8-и Приморски, в състава на т.нар. Варненски укрепен пункт, командван от генерал Тодор Катранджиев, влизат в опразнения от румънците на 3-и септември Добрич.

Впоследствие те са подкрепени от 35-и Врачански полк и 36-и Козлодуйски полк от 6-а Бдинска дивизия. На 5-и септември българските войски са принудени да водят отбранителни боеве, тъй като срещу тях са изпратени многократно превъзхождащи ги руски, румънски и сръбски сили, които са задържани. На 6-и септември атакуващите достигат само на 150-200 метра от позициите на варненските войски, но са контраатакувани и отблъснати с удар „на нож“. На 7 септември се разиграват най-критичните за отбраната на Добрич боеве. Неминуемата загуба и отстъплението от току-що освободения Добрич е предотвратена от своевременната намеса на разположената на запад конница на генерал Иван Колев. Без да чака заповед от Щаба на армията, генерал Колев насочва своята Първа конна дивизия срещу фланга на сръбските части, като оставя сабо прикритие срещу руската 3-а кавалерийска дивизия. В късния следобед на 7 септември край с. Голямо Чамурлий конната дивизия разгромява сърбо-хърватската дивизия и я принуждава да отстъпи в безпорядък. Това води до паника и сред руските части, разположени пред фронта на варненските войски, които също отстъпват на север. Тази победа също има своята огромна цена – 1013 загинали български войници и офицери, по-голямата част от които погребани във Военното гробище-музей в Добрич.

Не може да не отбележим и участието на цялото население ва гр. Добрич в отбраната, което няма аналог в цялата история на Първата световна война.

 

Тези два епизода са част от славната история на Българската армия през Първата световна война. За жалост, всички останали величави битки на българската армия от този период, са останали извън пределите на Родината.

Нека отдадем дължимата почит на загиналите и на героизма на българския войн за обединението на Отечеството.

ГЕРБ - Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди