изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-25 @ 12:30 EET
УБИЙСТВАТА НА БОСА НА "АГРЕСИЯ" И ЕМИЛ КЮЛЕВ ЩЕ БЪДАТ ЛИ РАЗКРИТИ? КОИ СА НОВИТЕ НАРКОБОСОВЕ? ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР МАРИ    
Интервюта Ще бъдат ли разкрити знаковите убийства на Прехода? Разпъвало ли е МВР чадър над поръчителите и извършителите на екзекуциите? Кои са новите наркобосове, които продават дрога в България и извън пределите й? С тези и много други въпроси се обърнах към новия вътрешен министър Младен Маринов. А ето и отговорите на министър Маринов пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

 

 

  

- Министър Маринов, през периода, в който бяхте директор на СДВР, както и преди това бяха извършени знакови убийства. Ще направите ли така, че да бъдат отворени т.нар. „студени досиета“ по тези случаи и те да бъдат разкрити?

 

- Работи се по абсолютно всички случаи, които не са разкрити, това са т.нар. „студени досиета“. Но има периоди, когато вследствие на различни икономически процеси, в резултат на работата на различни служби по задържането на големи пратки с наркотици или при проваляне на големи сделки, винаги могат да доведат до убийства. Ние следим тези процеси и проверяваме всяка информация, която постъпва по линия на „студените досиета“ независимо дали е със задна дата или е свързана с това, което е събрано до момента. Не пропускаме нито един сигнал. Работим по всеки сигнал, който постъпва при нас, за да го изясним.

 

- Смятате ли, че могат да бъдат разкрити поръчителите на убийствата на банкера Емил Кюлев, собственика на „Агресия“ Антов, опита за убийство на бизнесмена Манол Велев и престъпленията, които разтресоха България през последните години?

 

- Това са добре планирани действия, които са направени от професионалисти, но никога не трябва да се губи надеждата и увереността, че ако работиш последователно ще достигнеш до извършителите. Има примери на разкрити убийства, които са извършени преди повече от 10 години. В тази връзка ще ви посоча с т.нар. Пещерен човек – Лещарски. В момента се работи по извършени от него убийства, освен тези, за които е осъден.

 

- Как ще отговорите на обвинението, че по време на Прехода полицейските служби са разпъвали чадър над убийците, които са разстреляли известни личности, за да могат да се измъкнат от наказателно преследване?

 

 - Знаете, че в общественото пространство се носят всякакви слухове и легенди. Там, където няма информация от първоизточника, тези легенди се хиперболизират. Не бих коментирал неща, които не почиват на истината. Мога да ви кажа, че в момента да се разпъва чадър не е възможно, на базата на изградената система за работа по отношение на лицата, които извършват престъпления. Не е възможно един човек или една служба да разпъне чадър над даден престъпник или престъпна организация.

 

- Има ли МВР свои внедрени агенти в мафиотските организации?

 

-        Не бих искал да разкривам методите на работа, тъй като това ще застраши разследванията. Използваме абсолютно всички методи, които позволява закона и вътрешно нормативната база.

 

- По времето, в което Бойко Борисов беше главен секретар на МВР бяха залавяни големи пратки с наркотици. След това тази тенденция намаля. Кои са новите наркобосове, които наследиха тези, които бяха арестувани или избягаха от България?

 

 - Това е бизнес, който не търпи празнини на пазара. Аз бих разделил този престъпен бизнес на международен трафик, на вътрешен пазар, като тук се включва производството на леки наркотици на наша територия и на регионално разпространение. Структурата на престъпността занимаваща се с трафик, производство и разпространение на наркотици е много променена. Това се дължи и на промяната на законодателството. Въвеждането на понятието организирани престъпни групи доведе до това, че престъпността не е с ясно изразен пирамидален връх, за да не се достига до ръководителите на бандите, защото стигне ли се до тях, ще се разпадне цялата организация. Бих казал, че престъпността е раздробена и е на по-малки групи, които тясно се специализират в определена престъпна дейност.

 

- Кои са новите наркобосове?

 

- Не можем да посочим лидери на високо ниво, за които да кажем, че държат определен сегмент от наркопазара. Да не искате да кажете, че старите наркобосове нямат изявени наследници? Всичко се променя, благодарение на нашите действия и на промененото законодателство. Променени са и отношенията между самите престъпни групи. [

 

- БЛИЦ взе категорично отношение срещу смехотворното решение на съдии от Софийския районен съд, които пускат на свобода заловени на местопрестъплението автокрадци срещу парична гаранция от 3000 лева. Не Ви ли демотивират подобни съдебни решения за бандити, които всекидневно отмъкват автомобили от улиците на София?

 

- Няма как това да не демотивира служителите, но аз никога не си позволявам да коментирам решения на съда. Въпреки всичко колегите продължават да си изпълняват задълженията. Учим се от грешките си, когато допускаме такива и правим всичко възможно, за да стане работата ни по-ефективна.

 

-        Да, но съдиите пускат от ареста рецидивисти в автокражбите с множество висящи дела срещу джобните им пари за няколко дни. Как полицаите ще отидат да прибират подобна измет, след като на другия ден тя ще бъде отново на свобода?

 

-        Приемаме всичко необходимо под отношение на събиране на доказателства ще го направим под ръководството на прокуратурата.

 

- От 10 дни сте министър на вътрешните работи. Усещате ли вече разликата между професионалното ръководство на МВР и политическата власт?

 

- Усещам разликата. Налага ми се. Нямам време за дълга адаптация, така че ежедневно решавам проблеми както от политическо естество, така и от такова, че да организира и да подпомогне работата на професионалните структури за изпълнение на основната дейност, която има МВР – опазване на обществения ред, борба срещу престъпността, гарантиране на сигурността на гражданите и защита на държавните граници.

 

- Преди Народното събрание да гласува кандидатурата Ви за вътрешен министър бяхте атакуван със серия компромати и изказвания от определени лица и партии. Очаквате ли тези атаки да продължат и през следващите месеци?

 

- Народните представители са в парламента, за да критикуват. Всеки един от депутатите е свободен да критикува всеки. Не приемам критиките лично, а към позицията на вътрешен министър. Готов съм да приемам критики там, където сме сбъркали. Няма да си заравяме главата в пясъка, ще си вземаме поука от грешките и ще продължаваме напред. Но съм на мнение, че трябва да има обединение на основата на теми, които касаят българските граждани и там трябва да имаме единна политика, за да има резултат.

 

- По колко часа спи един вътрешен министър в денонощието?

 

- Зависи от обстановката. Никога не можеш да предположиш, защото всичко е условно.

 

- Имало ли е случаи на заплахи за живота Ви през тези повече от 20 години, в които сте в системата на МВР?

 

- Когато работата те грабне, пренебрегваш тези заплахи и проблеми. Когато работиш и разкриваш сериозни престъпления и престъпни схеми, вкарваш хора в затвора, би трябвало да очакваш и съответната реакция от ответната страна. Дали тази реакция ще е чрез определени медии, пускане на слухове в обществото, или ще е по някакъв друг начин, ответна реакция винаги има.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди