изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:49 EEST
Путин: Доналд, ако търсиш виновник за високата цена на петрола, погледни в огледалото    
Новини Президентът на Русия Владимир Путин, че вътрешната политика на някои страни от Европа, включително в данъчната сфера, прави руския газ два пъти по-скъп за потребителите, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.


Според него американският втечнен природен газ на европейския пазар е с 30 процента по-скъп от руския газ, доставян на конкурентни цени по газопроводи. Държавният глава изтъкна, че обемът на доставките на руски газ в Европа постоянно расте и през 2018 година може да надхвърли 200 милиарда кубични метра спрямо около 194 милиарда кубични метра миналата година.

Путин заяви още, че би посъветвал американския лидер Доналд Тръмп в търсенето на виновника за повишаването на световните цени на петрола да погледне в огледалото.

"Имахме много хубава среща с президента Тръмп в Хелзинки. Но ако с него бяхме засегнали темата, която в момента обсъждаме, бих му казал, че ако иска да намери виновника за повишаването на цените (на петрола), Доналд, тогава ти трябва да погледнеш в огледалото", каза Путин на пленарно заседание на форума "Руска енергийна седмица в Москва", предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Руският държавен глава припомни за влиянието на геополитическите фактори на цените на нефта.

"Такива има, те реално играят на пазара. По-добре да не се бъркаш в тези пазарни процеси, да не се опитваш да получиш някакви конкурентни предимства за сметка на политически инструменти и да не се опитваш да ги регулираш, както в Съветския съюз, цените (на нефта): това не води до нищо хубаво", добави Путин.

И отбеляза, че съгласуваните с ОПЕК действия фактически са пазарни инструменти.

"Ние просто изравняваме търсенето и предлагането на пазара, това е всичко. Не ме вкарвайте, моля ви, във вътрешнополитическите процеси и дрязги в САЩ. Оправяйте се сами, защото пак ще кажат, че ние се бъркаме във вътрешнополитическия живот на САЩ", изтъкна президентът.

Путин смята, че текущото нарастване на цените на петрола са свързани с външни, често политически фактори.

"Това, че расте цената на нефта, това даже не е толкова резултат от нашата дейност (изпълнението на международното споразумение за намаляване на добивите), колкото резултат, в значителна степен, от други обстоятелства: очакваните решения за Иран, между другото, абсолютно незаконни решения и вредни за световната икономика; намаляването на добива в Северна Африка във връзка с редица политически обстоятелства; намаляването на добивите във Венецуела, също по вътрешнополитически съображения и във връзка с въведените там ограничения. Нека да си го кажем честно, че тези цени на нефта до голяма степен са резултат от дейността на сегашната американска администрация", призова руският лидер.

И подчерта:

"Ето, очакванията от въвеждането на санкциите срещу Иран, политическите проблеми във Венецуела. Погледнете какво се случва в Либия. Ето резултата от безотговорната политика, която директно се отразява на световната икономика".

Затова, по думите му, различните страни "трябва не само в енергетиката, но и в политиката да работят една с друга по-плътно и тясно, за да не допускат проблеми".

dir.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди