изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:00 EEST
ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ФАКТИ ЗА ДРЕВЕН РИМ, КОИТО НЕ СЕ УЧАТ В УЧИЛИЩЕ    
Любопитно

В Древността Рим е бил средище на цивизация и култура или поне така пише в учебниците по история. Истината обаче е, че древните римляни спазвали и традиция, които са в пълен разрез с представата за цивилизованост.  Ще ви представим част от ритуалите им, които колко и да са отвратителни, за римляните те били ежедневие. Смята ли се за добра и ефективна практика, нищо че били меко казано отвратително.




1. Пиели кръвта на гладиаторите
В Древен Рим се вярвало, че ако изпият кръвта на умрял на арената гладиатор, ще приемат жизнената му сила. Популярно били кръвта да се продава и като лекарство, като се смятало, че може да лекува епилепсия.

2. Сключените вежди били знак за интелигентност
Дори при жените гъстите и сключени вежди, се смятали за признак на висок интелект. Затова римлянките се подлагали на различни процедури, които трябвало да уголемят веждите им, като например процедури с дървесна смола.

3. Да се пие отрова било традиция
Консумацията на малко количество отрова на ден било задължително в Древен Рим. Вярвало се, че по този начин засилвали имунитета си и вероятността един ден да бъдат отровени целенасочено, намалява.

4. Повръщало се по време на пиршества
Богаташите в Древен Рим обичали да сядат на обилни трапези и да хапват до малките часове на нощта. Затова нямало никакъв проблем да повърнат по време на вечеря и след това да продължат да ядат.

5. Не използвали сапун
Римляните нямали никаква представа какво е сапун, а за почистят тялото си, използвали специално стъргало. Заедно с това и втривали разни благоуханни масла в кожата си.

6. Прали дрехите си с урина
За да перат дрехите си, римляните използвали собствената си урина. работниците в пералнята изчаквали урината са се разгради до амоняк, след което я разреждали с вода и сипвало върху дрехите, а един човек стъпвал върху дрехите.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди