изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:19 EEST
ВАНДАЛИ ОТНОВО НАДРАСКАХА ПАМЕТНИКА НА ХАН АСПАРУХ. „ВЪЗРАЖДАНЕ”-ДОБРИЧ ПАК ГО ПОЧИСТИ    
Новини За втори път тази година членове на Движение „Възраждане“ – Добрич,  почистиха вандалските надписи от паметника на Хан Аспарух. След като просташките и обидни за всеки българин драсканици бяха премахнати през март, няколко месеца по-късно монументът отново бе осквернен.


Вулгарните драсканици са премахнати за пореден път, но колко дълго време паметникът ще остане почистен не може да се предположи. Мемориалният комплекс е място, на което ежедневно се събират групи младежи. 
От „Възраждане“ – Добрич, апелират към общинската власт и правоохранителните органи за по-голяма бдителност и най-вече за установяване и наказване на злосторниците, които нямат историческа памет и си позволяват да оскверняват паметниците на българските герои.
Крайно време е да се намери адекватно решение с опазването на монументите. Проблемът е на дневен ред от години във всеки град в страната. Необходимо е да се пристъпи към незабавни действия, като най-ефикасно би било поставянето на камери за видеонаблюдение в района. Това, разбира се, не би дало гаранция, че ще възпре злосторниците, но със сигурност ще бъде крачка в правилната посока, казват още от Движение „Възраждане”.
В началото на септември тази година вандали потрошиха с камъни повечето прожектори от художественото осветление на мемориала, което бе в цветовете на националния трикольор. Те разрушиха и т.нар. „кубове”, но осветлението от тях е възстановено от Общината. Вече са поръчани и нови осветителни тела. След като бъдат доставени, ще се монтират.
Най-големият паметник на българския владетел Аспарух се намира в Добрич. Открит е през 1981 г. - по повод честванията за 1 300 години от основаването на българската държава. Той е дело на скулптора Величко Минеков и арх. Иван Николов. През 2010 г. е избран за символ на град Добрич. Архитектурният комплекс включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите воини, също вдигнали победоносно мечове към небето. През 2014 г., по проекта за обновяване на градския парк, там бе монтирано художествено осветление, което нощем да озарява с цветовете на българското знаме паметника. НДТ


„ВЪЗРАЖДАНЕ”-ДОБРИЧ ОТНОВО ПОЧИСТИ ВАНДАЛСКИТЕ НАДПИСИ ОТ ПАМЕТНИКА НА ХАН АСПАРУХ

За втори път тази година членове на Движение „Възраждане“ – Добрич, почистиха вандалските надписи от паметника на Хан Аспарух. След като просташките и обидни за всеки българин драсканици бяха премахнати през март, няколко месеца по-късно монументът отново бе осквернен.
Вулгарните драсканици са премахнати за пореден път, но колко дълго време паметникът ще остане почистен не може да се предположи. Мемориалният комплекс е място, на което ежедневно се събират групи младежи. Това, разбира се, е хубаво, но проявите на вандализъм не могат да се толерират.
„Възраждане“ – Добрич, апелира общинската власт и правоохранителните органи за по-голяма бдителност и най-вече за установяване и наказване на злосторниците, които нямат историческа памет и си позволяват да оскверняват паметниците на българските герои, в случая на създателя на Дунавска България.
Крайно време е да се намери адекватно решение с опазването на монументите. Проблемът е на дневен ред от години във всеки град в страната. Необходимо е да се пристъпи към незабавни действия, като най-ефикасно би било поставянето на камери за видеонаблюдение в района. Това, разбира се не би дало гаранция, че ще възпре злосторниците, но със сигурност ще бъде крачка в правилната посока.




 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди