изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:53 EEST
67 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ АРХИВИ    
НовиниНа 10 октомври 1951 г., с Указ № 515 на Президиума на Народното, се създава Държавният архивен фонд, като с Постановление № 344 на Министерския съвет от 18 април 1952 г., се определя съставът му и започва да се изгражда мрежата на държавните архиви в страната. На 4 март 1960 г. се поставя началото на дейността на Държавен архив - Добрич.

67 ГОДИНИ – БЪЛГАРСКИ   ДЪРЖАВНИ  АРХИВИ

        
      Националният архивен фонд е част от културното наследство на Република България, постоянно попълваща се съвкупност от ценни документи, отразяващи материалния и духовния живот на обществото, създадени от дейността на държавни и общински институции, и други юридически и физически лица.
    По повод професионалния празник на българските архиви, на 10 октомври, Държавен архив – Добрич, организира - Ден на отворените врати. Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство. Ще бъдат отворени архивохранилища, както и представени   възможностите на Информационната система на държавните архиви.
         Посетителите ще могат да  видят експонираната в читалнята на архива изложба „Битът на добруджанци – в снимки  (краят на ХІХ – ХХ век) „. Изложбата включва 75 броя снимки от фондовете на Държавен архив – Добрич. Представените снимки са по темите: семейство, брак; домашен бит; празници, обряди, обичаи и народни носии. Най-ранните снимки, които са изложени са: снимка на младоженци – 1894 г.; снимка на семейство – 1896 г.; снимки на девойки – 1876, 1898 г.
          По повод професионалния празник отправям поздрав и дълбока благодарност към всички колеги, приятели и дарители. Чрез институцията, която представляваме ние заедно с вас се опитваме да отговорим на високите изисквания на съвременните технологии, да съхраним, опазим, популяризираме и предадем за идните поколения документалната памет.   
 
Честит празник, архивисти!

         Деляна Фудулова
         Началник отдел „Държавен архив” - Добрич



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди