изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:10 EEST
Световен ден за борба с остеопорозата и за профилактика на йоддефицитните заболявания    
Здраве 20 октомври се отбелязва в целия свят като Световен ден на остеопорозата. Той е насочен към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания страдание налага на милиони хора по света. Независимо от конкретната дата, определяната ежегодно водеща тема е основа за провеждане на целогодишна кампания сред рисковите групи и перманентна грижа за болните.


Тя е и повод да се актуализира и синхронизира националната здравна политика с водещите световни постижения в превенцията и лечението на остеопорозата. Развитието им през последните 20 години позволи разбирането за заболяването да се превърне от „неотменен спътник на застаряващото население“ в здравен проблем, подлежащ на контрол и управление.
Как да открием навреме симптомите и да предовратим развитието на остеопорозата е водещата тема за тазгодишния Световен ден на остеопорозата, определена от Международната фондация по остеопороза – глобална световна организация на повече от 200 национални дружества, посветили дейността си на ограничаване последиците от „безшумната епидемия“, засягаща всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 г. възраст по света.
Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% отвъзрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза. С поредица от ключови послания, специално издадената за Световния ден брошура за пациенти на Международната фондация по остеопороза „Открийте навреме сигналите за остеопороза!“ осветлява проблема и провокира личната мотивация за ранно идентифициране на симптомите и блокиране на последиците от заболяването; тя посочва и 5-те ключови стратегии, които трябва да следваме, за да не позволим остеопорозата да влоши качеството ни на живот и да ни постави в зависимост от грижите на околните. 
Мероприятия от световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата са планирани за провеждане в гр. Добрич на 31 октомври 2018 г. (сряда). Те се провеждат със съдействието на РЗИ и се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“. На тази дата в ДКЦ-2 на бул. „25 септември“68 - Добрич от 10:00 ч. ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност, посетителите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Изследванията са на цена 10 лв след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Йодираната сол - универсално средство за профилактика на гушавостта и йоддефицитните заболявания.
Всяка година на 20 октомври се отбелязва и Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят.

Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).
Дневните нужди от йод възлизат на 150 мкг /микрограма/ за възрастните, 200 мкг за бременните и кърмещи жени и 100-120 мкг за децата до 12 г. възраст.
Дневният прием на йод под 100 мкг води до сериозни нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания.
Най-широко разпространена е ендемичната гуша, а с най-тежки последствия за индивида, семейството и обществото е изоставането в нервно-психическото развитие.
Смята се, че недостатъчният прием на йод по време на бременността и в детската възраст е най-съществената причина за разпространението на умствената изостаналост сред населението в света.
Характерът и тежестта на нарушенията при йоддефицитните заболявания зависят от средния дневен прием на йод.
За възникването на йоддефицитни заболявания значение имат и някои допълнителни екзогенни фактори като нерационално хранене, хронични стомашно-чревни заболявания, прием на медикаменти (сулфанилурейни препарати, литиеви соли и др.), хронична експозиция на химически съединения, използвани в селското стопанство или индустрията. Фамилните и индивидуалните генетични фактори съучастват в изявата на патологичните нарушения, но не са определящи в етиологията на йоддефицитните заболявания.
Основен източник на йод е храната. С най-голямо съдържание на йод са рибата, морските продукти, орехите, млечните произведения, зеленчуците и плодовете. За кърмачетата основен източник на йод е майчината кърма и кравето мляко, плодовите и зеленчукови сокове.
За да бъде профилактиката с йодирана готварска сол ефективна, следва да се спазват следните правила:
-    Да се използва само йодирана сол, с валиден срок на годност;
-  Да се съхранява  в плътно затворени сухи съдове, за да се запази йодното й съдържание след отваряне на опаковката;
- Да се прибавя в края на термичната обработка на ястията, за да се предотврати намаляването на йодното съдържание.

Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди