изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:55 EEST
ЗАПОЧНА ПРИБИРАНЕТО НА ГОЛЕМИТЕ КАКТУСИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Новини Започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от около 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, характерни за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта, съобщи Албена Иванова, кореспондент на Радио Варна.

Кактусите са предимно от род Opuntia (Опунция), а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).
Служителите на градината пренасят на ръце около 700 растения, над 500 от които кактуси, достигащи до 650-700 кг. Поради големите им размери и крехката структура операцията ще се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с  останалите едроразмерни видове, уточняват от ведомството при СУ „Св. Климент Охридски“.
Екзотичните растения са бисерите в короната на Университетска ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Монако, припомнят ботаниците на сайта си www.ubg-bg.com.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди