изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:28 EEST
СТАРАТА ЖП ГАРА В ДОБРИЧ МОЖЕ ДА СТАНЕ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ    
НовиниОбщинските съветници на Добрич одобриха финансово подпомагане на лицата, изградили надгробни знаци на своите близки, които са засегнати при вандалската проява на 6 септември в мюсюлманската част в Гробищния парк на град Добрич. От две от комисиите - „Устройство на територията, жилищна политика и строителство” и  “Законност, обществен ред и контрол”,  излязоха предложения за допълване на докладната с още една точка, в която да бъдат записани още 2500 лева за подпомагане на други хора, които са засегнати от подобни вандалски действия през тази година.  Двете суми бяха одобрени.


Общинският съвет на Добрич даде съгласие за отдаване под наем на части от имоти публична общинска собственост за поставяне на рекламно-информационни материали. Касае се за 15 броя рекламни пана, които ще бъдат отдадени чрез търг или конкурс. В докладната става ясно, че поводът е постъпило заявление от „Еврофутбол Лимитед”. Приходите от наеми, генерирани от договорите, ще се използват за подпомагане на ФК „Добруджа”. Началната тръжна цена на всеки от обектите с големина от 12 кв. м  е 238,92 лева. без ДДС месечно, като срокът за отдаване под наем ще бъде за 10 години.
Участниците в инициативата Мениджър за един ден взеха участие в заседанието на Общинския съвет. Влезлите в ролите на кмет и заместници имаха възможност да представят по една докладна записка. Михаела Мавродиева, ученичка в СУ „Любен Каравелов“, която бе кмет за един ден по инициативата „Джуниър ачийвмънт“, представи пред общинските  съветници актуализация на Програмата за развитие на туризма за 2018г.. Досега изразходваните средства по Програмата за туризма са 34 380 лева. С взетото решение  за дейност „Конкурс за туристическо лого“ се отпускат 5 000 лева. Тъй като на проведения конкурс  миналата година не е излъчен победител, той продължава и тази.  За тази цел са предвидени средства в размер на 6 600 лева, а също така се провежда и конкурс за туристически слоган на Общината, който ще я направи разпознаваема, поясни също кметът за един ден.
Предложението на общинските съветници от ГЕРБ Община Добрич да придобие собствеността на сградата на старата жп гара бе прието с пълно единодушие. С решението местният парламент иска безвъзмездно прехвърляне от държавата на общината на бившето приемно здание на железопътна гара в Добрич. Поземленият имот се намира по бул. „Добричка епопея”, „жп гара-юг” и е с площ 1168  Включва три сгради две двуетажни и една едноетажна /бившата чакалня/.
Съветниците от ГЕРБ заявиха, че днешното решение е последваща, стъпка след като на 21 септември 2018 г. Народното събрание обяви Добрич за Град на Българската бойна слава. ившето приемно здание на железопътна гара е емблематична сграда  с историческа стойност.Строена през 1910 г. тя е свидетел на драматични исторически събития от историята на Добруджа. На 03.09.1916г., преди отстъплението си, румънските войски избиват 57 затворени пленници. Жп гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие- тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова. През 1940г. на тази Жп гара са били посрещнати първите представители на гражданската администрация, която е трябвало да поеме управлението на Южна Добруджа  след подписването на Крайовския договор.

Радио Добруджа
Дарик радио Добрич




 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди