изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:28 EEST
Свободата на медиите в България е все по-илюзорна    
Новини България подобрява минимално позициите си в ежегодната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“, като остава в групата на държавите с частично свободни медии и с най-лошо класиране в рамките на Европейския съюз (ЕС). В тазгодишната класация България е поставена на 109-то място от 180 държави с резултат от 35,01 точки. Спрямо миналата година страната ни подобрява класирането си със само 4 позиции, но по-скоро заради цялостното влошаване на медийната среда в други страни.


Според организацията се увеличават случаите на физически атаки срещу журналисти у нас. Продължава и сътрудничеството между медиите, властите и олигарсите.

Топ 10 на класацията остава непроменена в сравнение с миналата година. Норвегия остава държавата с най-свободни медии в света, следвана от Швеция и Финландия. Четвърта е Дания, на пето място е Холандия, а първите 10 се допълват от Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия и Исландия.

На дъното на класацията, на 180-та позиция, е Северна Корея като държавата с най-несвободни медии. Преди нея са Еритрея и Туркменистан. Топ 10 се допълва от Сирия, Китай, Виетнам, Судан, Куба, Джибути и Екваториална Гвинея.

Като цяло държавите с най-ниска свобода на медиите се концентрират в Африка, Близкия изток и Азия, както и част от Латинска Америка.

В анализа си за цялостната медийна ситуация „Репортери без граници“ посочва, че никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена заради репресиите, атаките, триумфа на „силните на деня“, като например Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, фалшивите новини и т.н.

Трудна е ситуацията в 72 от изследваните 180 държави, сред които Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, подчертава се в доклада. В някои от тях обаче има риск от негативна промяна. „Достигнали сме ерата на пост-истината, пропагандата и потискането на свободата, особено в демокрациите“, заключава се в доклада.

„Репортери без граници“ събира количествени и качествени данни за медиите в 180 държави по света чрез специален въпросник, насочен към журналисти, юристи, социолози и т.н. Организацията оценява плурализма, независимостта на медиите, средата, автоцензурата, регулаторната рамка, прозрачността, инфраструктурата и атаките.

Резултатът се формира в границите от 0 до 100, като 0 е най-добрият възможен резултат, а 100 – най-лошият. 

https://www.investor.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди