изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:36 EEST
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЗОРНИЦА РУСИНОВА: ПРЕЗ 2019 Г. БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ПЪРВИЯ НАИСТИНА СОЦИАЛЕН БЮДЖЕТ    
Новини
Бюджет 2019 г. е първият наистина социален бюджет, от гледна точка на разходната част, заяви в Добрич заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Заложени са със 160 млн. лева повече за хората с увреждания. Увеличени са разходите за енергийните помощи с 40 млн. лв. Предвиден е ръст на минималната работна заплата и пенсиите. Предстоят сериозни реформи в социалната сфера с приемането на промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и изцяло нов Закон за социалните услуги.



Зам.-министър Зорница Русинова бе в Добрич по покана на народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, за да се срещне с представители на бизнеса. Форумът бе воден от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев. В срещата-дискусия участваха заместник-кметът д-р Емилия Баева, директорите на Дирекция „Бюро по труда” Жанета Балчева, на Дирекция „Инспекция по труда” Ангел Петков, Мария Кирилова – регионален представител на КРИБ-Добрич, Димитър Димитров - председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, Светлозар Стоянов от Търговско-промишлената палата, представители на различни сектори от бизнеса.
По думите на зам.-министър Русинова, срещата е изключително навременна предвид предстоящия летен сезон и огромния проблем с дефицита на кадри, който стои обаче не само пред туристическия бранш, а е актуален и за всеки един работодател. Тя посочи, че България има рекордно ниска безработица – около 5%, което ни поставя на нивата на страни като Швеция и Белгия. В големите градове на практика няма безработица.
Единият от проблемите с кадрите е свързан с уменията на хората, които започват работа. Тук е ролята на министерствата на образованието и науката и на труда и социалната политика, по отношение на квалификациите и краткосрочните обучения, посочи Зорница Русинова. Тя информира, че през този месец предстои със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси” да стартира схема „Умения”, насочена към всички работодатели. Тя е на обща стойност 30 млн. лв. и за пръв път ще даде възможност самите работодатели да избират как да обучат персонала си. Те ще могат да привлекат заети, безработни и неактивни лица. Операцията е насочена към повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, едновременно с което се стимулира участието в различни форми на заетост и учене през целия живот. Достъп за заетост на безработни и неактивни чрез участие в различни форми на обучение. По нея ще се даде възможност предприятията да правят партньорства.


Ръстът на минималната работна заплата през следващите години е добър механизъм да бъдат гарантирани хората, които са с най-ниска квалификация, както и поетапното повишаване на заплатите. Във връзка с дефицита на кадри, правителството работи активно и по отношение на двустранните спогодби и регулирането на междуправителствени спогодби с Украйна, Молдова, с трети страни.
Във връзка с поставен на срещата въпрос Зорница Русинова съобщи, че нова инициатива през 2019 г. е свързана с привличане на млади хора, които живеят предимно в Европа. Вниманието ще бъде насочено към младежите, които са с добра квалификация, които учат в европейските университети. Заедно с работодателските организации, с общините ще организираме кампании, за да им представим не само конкретното работно място с конкретните изисквания, но и в пълнота какъв е животът в България и какво представлява човек да работи в България”, сподели Зорница Русинова.


Тя посочи, че има сектори, където средната работна заплата е сравнима с европейската. Освен това, има постоянен темп на повишаване на средната работна заплата у нас. Считаме, че с обединени усилия – на МТСП, работодателите, общините ще могат да бъдат привлечени млади хора да се връщат в България. „Като европейско законодателство ние имаме доста добри условия на труд за всеки един служител. Страната ни предлага най-дългото майчинство в ЕС. И, вместо да спорим с работодателите дали да се намали или не, можем да го използваме като реклама, за да привлечем млади хора да работят в България”, каза зам.-министър Русинова. ГЕРБ - Добрич


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди