изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:19 EEST
АНТИМОВСКИЯТ ХАН НА ЙОВКОВ Е БИЛ НА КРЪСТОПЪТЯ МЕЖДУ ДРОПЛА И ЗМЕЕВО    
Новини

В балчишкото село Дропла беше поставената 23-а паметна плоча на репресираните през 1916-1918 г. в Добруджа, жертви на румънските репресии по време на Първата световна война.




Селото е разположено на кръстопътя Балчик - Генерал Тошево и Добрич - Каварна, на 20 км от брега на Черно море. Първоначално на мястото е имало две махали - Търновка и Той куюсу (на турски - трите кладенеца). Търновка е създадена от българи, преселили се от с. Търновка, Николаевска губерния, днешна Украйна, а в Той куюсу - от други части на Русия. След Крайовската спогодба с Румъния при връщането на Южна Добруджа на България между двете махали са заселени преселници от Румъния (основно от района на Тулча). Така, през 1940 г. се образува днешното село Дропла.

Днес старите тръбопроводи в Дропла причиняват често безводие в балчишкото село и са пречка да бъдат рехабилитирани улиците, коментира кметът Денчо Попов. Той добави, че в селото се намира най-голямото читалище извън общинския център Балчик, което обаче се нуждае от средства за ремонт. В Дропла се надяват на видеонаблюдение, не само за защита от кражби, но и срещу любителите на високите скорости. Заради перфектния път, който минава оттук, се страхуват от катастрофи.

Пътищата Дропла - Сенокос и Балчик - Генерал Тошево са отлични, подчерта Попов. Въпреки масовото обезлюдяване той е оптимист - стари дропленци се завръщат на село, а чужденци - напоследък немци и англичани, питали за къщи, които да си купят. Проблемът с обезлюдяването се отключил откак няма училище, което пратило младите към Добрич.

В Дропла живеят 200 души, а по постоянен адрес се водят 275.

В първия си мандат кметът е доволен от хигиенизирането на селото и добрата поддръжка. Винаги обаче може да се желае още, казва той. Разполагат само с един работник по хигиенизирането - озеленител, и една жена на 4 часа, които не са достатъчни, съобщи Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна.

Местността край село Дропла, община Балчик, е била известна с огромна колония дропли, но птиците вече са изчезнали. Има известия за единични бройки, но това са по-скоро слухове, казват запознати. Местните хора също не са ги виждали.

Вярва се, че Антимовският хан на Йовков е бил между Дропла и Змеево – кръстопътят – на юг към крайморския град Балчик, и на запад – към областния център Добрич. Керваните отдавна са заглъхнали, но хората продължават да обичат селото си.

Разказът за Дропла – добруджанското село на кръстопът, продължава и с експонатите, дарени от самоукия майстор Димитър Стоянов. Той е изработил умалени макети на действителни машини от близкото минало. Спомените му са от родното село Ралица, което вече не съществува. Предстои официалното представяне на механична жътварка, парна машина, кладенец и още, подредени в читалището.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди