изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-20 @ 11:56 EEST
ГОЛЯМ НАПРЕДЪК В РАЗРЕШАВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА: Детските добавки остават без промяна през 2019 г.    
Парламент Размерът на детските добавки остава без промяна през 2019 г., реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от държавния бюджет за следващата година.


Месечната помощ за семейство с едно дете ще е 40 лева, за две деца - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Запазва се подоходният критерий от 400 лева на член на семейството месечно. При средномесечен доход за предходните 12 месеца между 400 и 500 лева на член от семейството ще се изплаща 80 процента от размера на помощта.
Месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител за 2019 г. ще е 115 лв. От 2019 г. тя ще се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето и живее постоянно в страната.
Догодина се запазва досегашният размер на еднократната помощ при раждане на първо дете от 250 лева, за второ дете - 600 лева, за трето - 300 лв. Еднократната помощ за отглеждане на близнаци ще е 1200 лв. за всяко дете. Без промяна остават и месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания.
Спор в парламента предизвика предложението на БСП за еднократна помощ при раждане на второ и/или трето дете в семейство на работещи и осигурени родители от 6400 лв. за всяко дете. Текстът обаче беше отхвърлен от мнозинството с 55 гласа "за", 67 "против" и 26 въздържали се.
Виолета Желева /"БСП за България"/посочи, че към 2030 г. населението на България застрашително ще намалее и това предложение е крачка напред.
Валери Симеонов /"Обединени патриоти"/ коментира, че е абсолютно неправилно да се смята, че с материалното стимулиране може да се оправи демографията. Лично аз поемам сериозен ангажимент да ви дам 20 400 лева за три поредни раждания на дете, хайде да видим за колко време ще усвоите тези пари, посочи той.
Последното ви предложение към г-жа Желева, ако можете да го предложите на повече български жени, сигурно ще има кой да се възползва, иначе така индивидуално не върви, репликира го Георги Гьоков от левицата. Имам чувството, че вие не можете да изкарате и седмица без да направите някое скандално изказване, обърна се и Георги Свиленски към Симеонов. Проблемът на вашето управление е, че всичко във вашите глави е пари, власт и постове, добави той.
Сега като ви помете улицата, когато утре управляваме, това ще е една от нашите 39 мерки за борба с демографската катастрофа, коментира Надя Клисурска от БСП.
"Трудно ще ме пометат 50 кресльовци", коментира в отговор Валери Симеонов. Освен това нямам никакви притеснения по отношение на това дали ще заемам някакъв пост или няма, дали ще бъда в Народното събрание или няма да бъда, доказах го, каза той. "За мен по-важното е да си бъда аз - такъв какъвто се харесвам - прям и честен", заяви Симеонов. http://www.bta.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди