изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-14 @ 04:34 EEST
КАВАРНА ИЗПРАТИ ЛЯТО 2008 С РЪСТ ОТ 7 ХИЛ. НОЩУВКИ    
Туризъм316 хил. броя са реализираните нощувки през този активен туристически сезон, отчитат от общинския отдел по туризъм в община Каварна. За НДТ началникът на отдела Коста Аргиров заяви, че спрямо миналата година ръстът в реализираните нощувки на територията на общината е около 7 хил. броя повече.

Подреден по сегмент националност най-многобройни тази година са били туристите от родината ни, сочи още статистиката на морското кметство, като след тях се нареждат гостите от Беларус, Русия, Украйна, Румъния, Германия, Белгия, Англия. \"Значителен ръст спрямо мината година бележи румънският пазар, където отчитаме завишен брой туристи с 20 на сто спрямо 2007 г. Характерното обаче за този пазар е, че румънските гости идват предимно за уикендите - петък, събота и неделя, предвид близостта ни с румънската граница\" - допълни още Аргиров.
За лятото на настоящата година бе увеличена и легловата база на територията на общината. \"Реално увеличението бе с 326 броя нови легла с отварянето на новия хотел \"Отдих\", но от друга страна тази година не работи комплекс \"Бялата лагуна\", затова за сезон 2008, ръстът на легловата база спрямо миналата година бе 86 легла\" - поясни К. Аргиров.
Между 10 и 20 на сто по-високи са били и цените на туристическия продукт, предлаган в града и региона. Според специалиста това е напълно обосновано, защото самата себестойност на продукта се е увеличила от нарасналите цени за поддръжка на сградите, увеличението на цените на консумативите - ток, вода, и не на последно място - ръстът на работните заплати в туризма, коментира още началникът на общинския отдел.
Културният туризъм, който общината развива активно изключително допринася за удължаването на активния сезон, твърди още Аргиров. \"Докато преди десетина-петнадесет години летният сезон при нас започваше около 20 юни и приключваше към 25 август, то сега първите си туристи посрещаме още в началото на май, когато идват за празника на града, а с вече станалия традиционен рибен и миден фест, реално имаме гости до средата на септември\" - каза още Коста Аргиров.
С всяка изминала година нараства и броят на собствениците на апартаменти в новопростроените комплекси. Като сред тези, които са избрали да се сдобият с жилище на морето основно са руснаци, немци, англичани, холандци и българи, разкрива още Аргиров. \"Това допълнително дава тласък на търговията и услугите в региона\" - коментира ощ6е туристическият ръководител. В заключение той изрази надежда да бъдат реализирани инвестициите в инфраструктурата, както и да бъдат завършени редицата обекти, което допълнително ще даде тласък на следващия активен туристически сезон в морската община.
 


Сходни връзки

КАВАРНА ИЗПРАТИ ЛЯТО 2008 С РЪСТ ОТ 7 ХИЛ. НОЩУВКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди