изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:56 EEST
МАЛОЛЕТЕН ВАДИ НА ПРИЯТЕЛ ГАЗОВ ПИСТОЛЕТ В УЧИЛИЩЕ    
Ред и сигурностТийнейджърки от Добрич горят с цигари косата на връстничка. Момче от основно училище блудства с друг ученик. Гимназисти трошат челюстта на съученик заради дълг от... два лева

Момче, ненавършило 14 години, е извадило газов пистолет при свада със свой приятел. Малолетният купил оръжието преди около месец от млад мъж в Интернет зала в Добрич на изплащане срещу сумата от 90 лева. След това тийнейджърът скрил пистолета в дома си, без родителите му да знаят за това. Спор с приятел в училище го издава, че носи оръжие. За щастие, до изстрел не се е стигнало. Пистолетът веднага е иззет от полицията. Месец преди това същото момче впръскало газ от флакон в кабинет по изобразително изкуство. Наложило се децата, които били вътре, да бъдат изпратени на лекар. В момента с малолетния работи обществен възпитател.
Този случай изнесе на пресконференция вчера Росица Добрева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/. Срещата с журналисти даде началото на програмата "Откритите дни - 2004", чиято цел е повишаване на превантивната дейност и на обществения контрол по отношение на малолетните и непълнолетни лица. Сред присъстващите на пресконференцията бе и зам.-кметът Ваня Балчева. Р. Добрева запозна медиите и с други фрапиращи случаи на насилие, извършено от деца.
Деветокласнички са нанесли побой и са горили с цигара косата на съученичка, обвинявайки я, че е откраднала мобилен телефон. Момичето категорично не е извършило кражбата.
Ученик от основно училище в Добрич е блудствал с друго момче. Случаят е премълчаван дълго време от ръководството на учебното заведение.
Трима единадесетокласници от добричка гимназия по време на учебна практика нанесли побой над свой съученик. Нанесли са му средна телесна повреда, с юмруци са счупили долната челюст на момчето. Неговото "провинение" било, че дължало на единия от побойниците... два лева. Пострадалият ученик не е от Добрич. Неговите родители са завели иск за обезщетение от 1000 лева.
В продължение на седмица малолетно момче задигнало от дома си над 700 лева, като част от тях са от пенсиите на баба му и дядо му. Парите тийнейджърът харчел по Интернет зали във Варна и Добрич. Първия път дори го нямало четири дни. В случая липсва родителски контрол, твърди Р. Добрева. Родителите на момчето са разведени, като правата са дадени на бащата.
Целта на "Открити дни-2004" е да се популяризира дейността на местната комисия по отношение на превантивната дейност, тъй като това е най-уязвимото място, подчерта Росица Добрева. Ще бъдат осъществени поредица от срещи предимно в т.нар. мъжки училища, където има тенденция на усилване на противообществените прояви.
В момента 10 обществени възпитатели работят с общо 30 деца. Всеки от тях индивидуално се занимава с трима тийнейджъри, извършили противообществени прояви. 80 лева е месечното възнаграждение на всеки възпитател.
"Трябва да се търси кой създава тази агресия у децата и с какво можем да противодействаме" - заяви още Р. Добрева. Тя посочи и това, че от януари до 15 март срещу малолетни и непълнолетни са взети 57 възпитателни мерки. При част от тях децата са пребивавали в заведения след 21 ч. В два от случаите пък родителите са завели дела за обжалване. На едното от децата бащата е полицай. НДТ
 


Сходни връзки

МАЛОЛЕТЕН ВАДИ НА ПРИЯТЕЛ ГАЗОВ ПИСТОЛЕТ В УЧИЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди