изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 11:22 EEST
ИМА ОПАСНОСТ СРЕЩУ НАШИТЕ В ИРАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ    
НовиниНепосредствените рискове пред българския батальон в Кербала са на 21 и 22 април, когато са заключителните церемонии на шиитския празник “Арбаин”. Това съобщи пред “Дарик радио” генерал-майор Пламен Студенков, директор на служба “Военна информация” към Министерство на отбраната.




Възможно е да бъдат използвани поклонически движения за превръщането им в политически демонстрации. Има вероятност някои от съседните държави да използват тези демонстрации за политически цели и лозунги.

Считаме, че нараства опасността от заразяване на източници на питейна вода и хранителни продукти с химически и биологически агенти. Обекти на атаката може да станат доставчици на провизии за контингентите на многонационалните сили за поддържането на сигурността. Оценяваме, че през следващите няколко седмици като нови обекти за атака се очертават обектите от инфраструктурата и особено водопроводната мрежа.

Всичко това би предизвикало дестабилизиране на обстановката и недоволство сред населението, което от една страна би могло да прерасне в конкретни действия срещу коалиционните сили.

Като нов елемент в тактиката на екстремистките групи се наблюдават действията от засада и предварителното планиране на действия срещу коалиционните сили, за което имаме конкретна информация.

Според ген. Студенков няма нужда от промяна на мандата на контингента ни, както и няма нужда от още български бойци в Ирак.
Той допълни, че още една американска механизирана бригада ще бъде разположена в района под българска отговорност.

Ген. Студенков е на мнение, че зачестилите отвличания в Ирак не са координирани, но тази тенденция ще се засили и в тази насока трябва да се вземат по-сериозни мерки.

Муктада ал Садр разполага с около 30 000 души, които са негови ревностни привърженици, а около 10 000 са готови да се сражават за него.
Иска ми се да вярвам, че ще се предаде властта на иракчаните на 30 юни, но реалното развитие на обстановката в Ирак предполага по-продължителен процес, добави генерал- майор Студенков.

До края на 2005 година сериозното международно военно присъствие в Ирак ще продължи, каза още той. По сумите му засега няма планове за ангажиране на НАТО в Ирак.

Според данните на военното ни разузнаване няма информация за готвени терористични атентати в България, но в следващите 3 до 5 години обаче опасността от такива действия ще нарасне.


 


Сходни връзки

ИМА ОПАСНОСТ СРЕЩУ НАШИТЕ В ИРАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди