изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 00:55 EEST
ДЕСЕТОКРАТНО СЕ Е УВЕЛИЧИЛ СТОКООБМЕНЪТ НА БЪЛГАРИЯ С КИТАЙ    
КитайТова съобщи вчера в Добрич първият секретар на посолството на Китай Хъ Лиен Шън

Стокообменът между България и Китай през м.г. е бил 250 млн. долара. Той е десетократно по-голям в сравнение с 80-те години на миналия век, когато е бил около 20 млн. долара. Това съобщи на пресконференция вчера в Добрич първият секретар на посолството на Китай у нас Хъ Лиен Шън. Той бе придружаван от Джан Йоню - член на екипа на китайското посолство. Преди да се срещнат с журналистите, те бяха приети от кмета Детелина Николова.
Целта на посещението на г-н Хъ в Добрич вчера е било да се запознае с новия кметски екип и да проведе разговори за продължаване на сътрудничеството между Добрич и китайския град Голмуд, между които има подписано споразумение.
Ние трябва да продължим това споразумение. Още повече, че през т.г. се отбелязват 55 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай, каза дипломатът. Според него, между двете държави има традиционно приятелство и сътрудничество. Целта е то да бъде не само национално, но и на регионално равнище, добави г-н Хъ. Той смята, че споразумението между Добрич и провинция Цинхай, включително и град Голмуд, досега не е изпълнявано така, както се е очаквало. Една от причините дипломатът вижда в болестта "птичи грип" в Китай през м.г. Този факт, според него, е оказал негативно влияние и върху отношенията между България и Китай. Сега, след отстраняването на този проблем, той смята, че сътрудничеството трябва да продължава и дори да се разширява. Според него, достигнатият през м.г. стокооборот, макар и 10 пъти по-голям в сравнение с преди 20 години, не е задоволителен. Затова задачата на китайските дипломати е да насърчават китайските бизнесмени да правят бизнес тук. Интерес за китайските предприемачи тук били хранително-вкусовата промишленост, кожухарската индустрия, подготвя се и споразумение за производство във Велико Търново на телевизори и климатици. Интерес има и към електрониката и комуникациите, каза Хъ Лиен Шън. Той препоръча на българските шивашки фирми да купуват китайски платове и материали и да шият облекла за Европа. Дипломатът обясни, че китайската икономика е смесена - има държавен и частен сектор. Насърчават се основно държавните фирми да излязат извън пределите на страната, тъй като те са по-силни и могат да инвестират на чуждите пазари. Поощрява се и частният сектор да се включи в международното сътрудничество, каза още дипломатът. Той каза, че не знае колко китайци живеят в Добрич, но тези, които населяват София, са 6 000 души.
НДТ
 


Сходни връзки

ДЕСЕТОКРАТНО СЕ Е УВЕЛИЧИЛ СТОКООБМЕНЪТ НА БЪЛГАРИЯ С КИТАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди