изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:56 EEST
Нови археологически находки за древните траки в Източните Родопи    
История

Археологическото лято на 2004 г. е към своя край. От проучваните над 200 обекта в страната учените тепърва ще правят своите изводи заключения. Един от най-интересните и богати на паметници райони в страната са Източните Родопи. Археологът д-р Николай Овчаров, от Археологическия институт при БАН, от дълги години проучва тази древна земя наречена някога Ахрида.



“Винаги съм се интересувал от реконструкцията на живота през далечните времена, от богатите архитектурни паметници. И за моя радост, тази година попаднах на изключително интересни находки. При първото проучване на комплекса “Татул”, още на втория-третия ден ние попаднахме на нещо уникално в това Момчилградско село, а именно – първият много добре запазен наземен храм от елинистическата епоха. До този момент ние знаехме основно гробниците на траките от това време, докато наземно светилище, наземен храм имаше само в Севтополис, столицата на Одриската държава, светилището, което се намира днес на дъното на язовир “Копринка”. И ето, че сега попаднахме на такъв храм, чиито стени са запазени до височина близо 4 м. Той е с размери 5 на 4 метра, граден е от хубави каменни блокове, с така нареченото “рустициране” /оформяне/ на блоковете отпред, за да се получи красива фасада. Има много дълъг живот – създаден е в края на ІV – началото на ІІІ век преди Христа и продължава чак до ІV век, до приемането на християнството, т.е. близо 800 г. живот, в който е бил многократно преустройван. Само в римската епоха той има две преустройства – в началото на І век и после във ІІ-ІІІ век. По-късно, и през средновековната епоха запазените високи стени също са били използвани. Гробницата е на тракийски цар - не е изключено това да бъде някой от споменатите дори в “Илиада” царе, какъвто е Резос например. Тя  възниква в края на късната  бронзова епоха, в ХІІІ-ХІІ в. пр.н.е. Вероятно ще разкрием и други сгради от комплекса. Въпрос на бъдещи проучвания.”

И това лято продължиха и проучванията на древния скален град Перперикон, при днешното село Перперек, Кърджалийско. Какви са резултатите от този сезон отново разказва г-н Николай Овчаров.

“Ще припомня – това е вече пета година от изследването на този невероятен скален град. Тази година ние се насочихме към акропола /укрепената част на града/ и веднага имахме изключителни резултати. Преди всичко, искам да кажа, за голямата сграда изсечена в скалите до 6 метра дълбочина, която благодарение на един отводнителен канал, който още в древността е престанал да функционира, ние успяхме да я датираме много точно – нейното начало се оказа от края на късната бронозова епоха, т.е. ние имаме със сигурност данни, че архитектурното строителство на Перперикон е започнало в  Микенската епоха. Като казвам “Микенска епоха” имам предвид, че говорим за тракийска царска резиденция, но строена в това време. Оказа се, че това е само началото на откритията на Перперикон за тази година. Разкри се съоръжение, което нарекохме условно “Малкия дворец”. Той дворец се оказа със 17 отделни помещения, намира се в центъра на акропола, има два големи входа от север и от юг. Находките: монети, керамика бронзова пластика ни насочиха към епохата на римския разцвет на Перперикон - І - ІV век. В най-високата част на Перперикон, попаднахме на най-ранната църква в Източните Родопи, открита до този момент. Нейната датировка бе установена по една щастлива случайност – в един от зидовете се откри монета от времето на император Хонорий /393 – 425г./, попаднала при самото изграждане на храма.”

Проучванията в древната област Ахрида ще продължат и през 2005 г. и се надяваме да има нови доказателства за великата тракийска култура в Източните Родопи.

 Андрей Меламед

БНР/НДТ

 


Сходни връзки

Нови археологически находки за древните траки в Източните Родопи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди