изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:23 EET
Димата Руснака убит от снайперист на покрива над ”Хавана”    
Ред и сигурност  При стрелба на столичния бул. “Витоша” пред заведение Upstairs бе застрелян Дмитрий Минев-Руснака, една от главите на бившата силова групировка СИК - третият убит от нея за годината

Димата Руснака е убит с един изстрел от снайперист с дългоцевно оръжие, съобщи БНР, цитирано от агенция "Фокус". Убиецът е стрелял скрит на последния етаж на сградата срещу заведението, от където е имал добра видимост. Полицията вече е открила следи от убиеца: знае се вида на използваното оръжие и са открити веществени доказателства от неизвестния извършител на разстрела.

dir.bg

УБИЙСТВОТО

При стрелба на столичния бул. “Витоша” пред заведението “Upstairs” в близост до кръстовището с улица “Кърниградска” бе застрелян поредната фигура във бившата групировка СИК - Дмитрий Минев-Руснака.
Сигналът за стрелбата е подаден в СДВР около 18.35 часа. Минев бе откаран веднага от охраната си в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”, където е бил настанен в шокова зала. Въпреки усилията на лекарския екип Дмитрий Минев е починал. При стрелбата няма други пострадали.
Все още не е ясно откъде е било стреляно по Дмитрий Минев. За момента няма яснота и с какво оръжие е бил застрелян.
Една от версиите е, че Димата Руснака е застрелян с един куршум, докато излизал с охраната си от заведението “Upstairs”. Според очевидци стрелецът е стоял на отсрещната страната на булеварда до търговския комплекс “Хавана” и пицария “Трол”.
Другата версия за стрелбата е потвърдена от няколко души, които са чули два или три изстрела, дошли от автомобил, движещ се с малка скорост, точно, когато от заведение “Upstairs” е излизал Дмитрий Минев.
Единствената официална информация обаче от говорителя на СДВР Николай Николов е, че на излизане от заведението Минев буквално рухнал в ръцете на гардовете си - 10 души на брой, прострелян смъртоносно в сърцето.
Те дори не успели да реагират, сред тях няма пострадали. Минев бил с обичайния си транспорт - два Мерцедеса G-класа и едно Ауди.

 

Досие: СИК и пътят към смъртта

Показни разстрели на мафиоти от СИК

1. Стоил Славов загина при бомбен атетнат на 19 януари 2004 година в асансьора на бизнесградата на столичния булевард „Джеймс Баучър". Стоил Славов е "колекционирал" компромати, а взривът може да е предизвикан заради видеолента, на която в САЩ е заснета интимна среща между политик и генерал от запаса, споделиха наблюдатели.
2. Бай Миле е убит на 30 юли 2004 г. при стрелба в ресторант "Славия" в София. Нападателите са маскирани с полицейски униформи. Заедно с Бай Миле са убити петима от неговите охранители, а други двама са ранени. Двама от шестимата убити са застреляни на входа на ресторант “Славия”, а останалите четирима в градината.
3. Дмитрий Русевич Минев- Руснака е застрелян на 24 октомври 2004 г. на столичния бул. “Витоша” пред заведението Upstairs в близост до кръстовището с улица “Кърниградска”. Родителите му са от бившата СССР. Женен е за българка.


Началото на СИК

През 1993-1994 г. започва т. нар. “гангстерска война”. Димата Руснака, заедно с Красимир Маринов-Маргина са обявени за издирване от МВР и се измъкват в чужбина. След връщането си в България заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. През 1998 г. им е отнет лицензът за застрахователна дейност.
На 22 юли 1998 г. Софийски градски съд внася промени за застрахователното дружество "СИК", според които дружеството на Дмитрий Минев "Кардинал М"е заличено като член на надзорния съвет. Руснака става едноличен собственик и на създаденото през 1996 година дружество "Тигра", откъдето през септември 1999 г. излиза Младен Михалев. В края на 1997 г. Руснака отново прави фирма с Красимир Маринов -"Фаст - Ком" - ООД за заведения, рехабилитация и организиране на състезания, автосалони и оказионни къщи. Съдружник им е и Райчо Райков. Съдружник във фирмата става Любен Пехливанов на мястото на Руснака и Маргина когато те излизат от нея през 1999 година.
Според данни на финансовото министерство, предоставени на спецслужбите на МВР, Димата Руснака данъци за 2002 година. Според статията Дмитрий Русевич Минев е платил данъци в размер на 460 000 лева.


Димата Руснака, крадените коли и партньорите

Името на Руснака нашумява покрай Иво Карамански. През 1993 г. Руснака и още няколко души са арестувани в Чехия за контрабанда на крадени коли. След инцидента той се отделя от Карамански. Заедно с Маргина и Димитър Джамов участва в престрелката в жк "Дружба" през 1994 година. Отново с тях излиза зад граница. Появява се по-късно след оттегляне на обвиненията. Според справка на Агенция «Фокус» в регистър Апис Дмитрий Минев - Руснака има участие в 12 фирми - “Димиавто - Дмитрий Минев” ЕТ; “Изи мъни” ООД; “Секюрити Иншуранс Къмпани (СИК)”; “Интергруп енд партнърс”; “Кардинал М” - ЕООД; “Лем 69” - АД; Майер + ООД; “Олимп - 94”; ОМЕГА-93 ООД; “Тигра” - ООД; “Фаст-Ком” - ООД. Акционер е в "Интергруп" от януари 1995 г. В началото на 1995 г. фирмата му "Кардинал М" ЕООД е надзорник на СИК.
През 1998 година са внесени промени за фирмата "Изи мъни"-ООД, като от нея излиза Руснака и Красимир Маринов (Маргина). През 1999 г. Руснака излиза и от акционерното дружество "Интергруп енд партнърс", където е приет за съдружник през 1996 година. От управата излизат и Младен Михалев (Маджо), Венцеслав Стефанов, Красимир Маринов (Големия Маргина), Милчо Бонев и Стоил Славов и вписва Таня Кукенска и Албена Миткова, а изпълнителният директор е Румен Николов-Пашата.


Всемогъщата Интергруп и смъртта

Съдружници в "Интергруп енд партнерс" са били на Дмитрий Минев, Венцислав Стефанов, Стоил Славов, Милчо Бонев - Бай Миле, Румен Николов - Пашата; Красимир Маринов - Маргина и Младен Михалев - Маджо. Трима вече са мъртви.
Един от съдружниците - Стоил Славов загина при бомбен атетнат на 19 януари 2004 година в асансьора на бизнесградата на столичния булевард „Джеймс Баучър". На друг от съдружниците - бивш банкер, един от босовете на някогашната групировка СИК и шеф на футболен клуб „Славия” Венцислав Стефанов синът му Димитър Венциславов Димитров е отвлечен на 6 април тази година в София близо до хотел Плиска от четирима мъже.
Друг съдружник на Руснака в “Интергруп енд партнерс” - Милчо Бонев - Бай Миле е убит на 30 юли 2004 г. при стрелба в ресторант "Славия" в София. Нападателите са маскирани с полицейски униформи. Заедно с Бай Миле са убити петима от неговите охранители, а други двама са ранени. Двама от шестимата убити са застреляни на входа на ресторант “Славия”, а останалите четирима в градината.

Побоят в “Ескейп” – предвестник на убийствени страсти

Говори се, че скандалът в дискотека “Ескейп” отключва битката между босовете. На 7 ноември 2003 година в известната софийска дискотека след като масов бой прераства в престрелка, са задържани над 30 човека с криминална регистрация. Сред разпитваните са Констанин Димитров-Самоковеца, бившият лидер на СИК Красимир Маринов-Маргина. На 12 ноември Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Маргина са задържани за разпит в СДВР с адвокатите си във връзка със стрелбата в дискотека “Ескейп”.
Дмитрий Минев-Руснака е призован и разпитан в I РПУ на 15 ноември. Той е задържан от дознателя за 24 часа с искане арестът да бъде удължен 72 часа. Обвинението е за хулиганство. На следващия ден е освободен под парична гаранция от 10 хиляди лева.
След престрелката са иззети гилзи, който са подложени на експертиза. Заключението е, че те не съвпадат с оръжията на задържаните.
През декември Дмитрий Минев - Руснака нарушава гаранцията и напуска България. Той заминава за Америка.
През месец март 2004 г. Софийската районна прокуратура прекратява дознанието поради липса на доказателства срещу Дмитрий Минев-Димата Руснака заради побоя в дискотека "Ескейп". Според медиите свидетелят по делото се отрича от първоначалните си показания, в който твърди, че един от мъжете е с нож Руснака


Стигна се до убийство на полицай
 
На 2 септември 2004 г. при 24-часова специализирана полицейска акция, разпоредена от главния прокурор Никола Филчев след убийството на Асен Петров - Шаки, при което е застрелян и полицай Кирил Живков, са извършени обиски в домовете на Красимир Маринов-Маргина, Димата-Руснака, Димитър Вучев-Демби, както и на приближени до него хора. На следващия ден Руснака е привикан на разпит в полицията. Сред разпитваните са още ромският бизнесмен Кирил Киров-Японеца, Димитър Вучев-Демби, братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргини, шефовете на "ВАЙ холдинг" Георги Илиев и Николай Цветин и Димитър Джамов.

ФОКУС/dir.bg

Досие: Някои показни разстрели на видни мафиоти

1. Филип Найденов – Фатик

Оръжейният търговец Филип Найденов – Фатик  е убит на 19 август 2003 г. в София. Според източници от спецслужбите Фатик се е занимавал с престъпен бизнес още преди 1989 г., загубил е покровителите си, но след 2000 г. е възстановил позициите си в големия бизнес. Източници от МВР предполагат разчистване на сметки в наркопазара.
Около 11:30 часа същия ден на кръстовището на булевардите “България” и “Гоце Делчев” в София бе стреляно по мерцедеса, с който е пътувал Фатик-син. Трима или четирима маскирани са стреляли с автоматично оръжие от автомобил "Фолксваген Голф", тъмен на цвят. По Мерцедес-а е имало над 20 дупки от стрелбата, а на местопрестъплението множество гилзи. И двете коли са избягали от мястото на инцидента. По-късно мерцедес-ът е засечен в района на бул. "Константин Величков".
Покойните Фатик и Илия Павлов са били близки приятели. Твърди се, че не са имали бизнес отношения.

2. Евгени Стефанов – Женята

Евгени Стефанов – Женята, наследникът на Поли Пантев, бе убит на 5 ноември 2003 г. Около 8 часа сутринта при стрелба на бул. "Ситняково" пред сградата на бившата баня "Гео Милев". Два от куршумите са попаднали в главата на Стефанов, а няколко в тялото. Той и раненият му телохранител са пристигнали във фитнесцентъра с джипът,  Мицубиши Паджеро с регистрационен номер С 3002, регистриран на Футура Груп - фирма на Поли Пантев. “Наблюдавахме тази група и смятам, че това са сред най-приближените на Поли Пантев”, обяви след убийството главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

3. Димитър Малчев - Митко Малкия

На 6 юни 2004 г. Са убити Димитър Малчев - известен като Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Светославов, всички с полицейски досиета за оръжие и наркотици. При стрелбата двама са тежко ранени. Местопрестъплението е кафене "Арт Декор" на 50 метра от хотел "Амбасадор" на Симеоновско шосе.  Нападателите са били облечени като свещеници.  Митко Малкия е бил съдружник на Златко Баретата в “КГМ – Петролиум” с предмет на дейност строителство. Малкия е сочен за негова дясна ръка и е гонен за валутни измами и търговия с наркотици.

4. Петър Илиев – Кучето

Поредната фигура от престъпния свят бе убита показно в София на 14 юни 2004 г. Жертвата е 36-годишният Петър Илиев-Кучето. Застрелян е, като излизал с покупки от хипермаркет "Била" в кв. "Хиподрума". Куршумите го застигат в 15.45 ч. пред черния му джип "Тойота Ланд Крузер", паркиран на 10 м от входа на магазина. Кучето бил сам. На излизане от магазина Илиев се е строполил внезапно, поразен от разстояние с пушка със заглушител - паднал така, сякаш му е прилошало.
Илиев имал две фирми за търговия на едро. Едната -"Мариет-93" ООД е регистрирана от Бургаския окръжен съд през 1995 година, но 2000 г. е пререгистрирана на адрес в София. В нея съдружничка на Илиев е 52-годишната Руска Костадинова. В другата фирма на убития -"Фъсан България" ООД съдружник е турският гражданин Бахадър Баадатлъ.

 
5. Асен Петров – Шаки

Асен Петров – Шаки, заподозрян за убийството на Филип Найденов – Фатик, е убит на 31 август 2004 г. При стрелбата срещу Шаки, смъртоносно е прострелян и главен сержант Кирил Живков. Трима души от бандата на Шаки са ранени. Инцидентът стана в букмейкърски пункт в квартал “Княжево”, малко преди полунощ. Стрелбата е открита от двама маскирани, които все още се издирват. Около час преди полунощ те нахлуват в букмейкърския пункт на ул. “Буря” в “Княжево”. Целта им е тарторът на бандата Шаки. При стрелбата в пункта се е намирал и главен сержант Кирил Живков, на 30 години, от 6-то РПУ. Той е влязъл, за да си пусне фиш. Полицаят е прострелян и умира на място. Асен Петров – Шаки е ранен в главата. Той умира във Военна болница.

Трима от бодигардовете на убития вчера сикаджия Дмитрий Минев – Руснака са били разпитани още снощи

София. Трима от бодигардовете на убития вчера сикаджия Дмитрий Минев – Руснака са били разпитани още снощи, съобщи БНР. От показанията им, както и от сведенията събрани от други свидетели на атентата срещу Димата Руснака, за сега не потвърждава версията, че убиецът се стрелял от преминаващ по бул. “Витоша” черен автомобил. Все още не е започнал вторият оглед на мястото на убийството. Очаква се тепърва днес да се изяснява къде се намирал убиецът. Чрез прокуратурата, СДВР ще изиска записите на монтираните в близост камери, които са обслужвали охраната на Американския културен център и е възможно да са заснели факти, касаещи разследването. По случая Софийска градска прокуратура е образувала следствено дело, като на този етап разследването се възлага на ССлС

dir.bg


 


Сходни връзки

Димата Руснака убит от снайперист на покрива над ”Хавана” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди