изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:08 EET
Древният египетски фараон Тутанкамон не е бил убит    
История

Древният египетски фараон Тутанкамон не е бил убит. Това доказа сканиране на неговата мумия от египетски и чуждестранни специалисти. Изследването беше поръчано от Висшия съвет за египетски антични ценности. То обаче не разкри 30-вековната загадка как е умрял младият фараон.



Няма признаци, че Тутанкамон е починал от насилствена смърт, както предполагат някои историци. Това показва 15-минутната компютърна томография на неговата мумия, при която са направени близо 1700 снимки. Всички данни сочат, че фараонът е бил в добро общо здраве, смятат специалистите. Те обаче не са единодушни относно откритата фрактура на бедрена кост. Според част от екипа тя доказва, че малко преди смъртта си фараонът е счупил лошо левия си крак, раната се е инфектирала и това е причинило смъртта му.
Други смятат, че фрактурата може да е дело на археолозите, които са открили мумията през 1922 година. Тутанкамон се е възкачил на трона на около осемгодишна възраст по време на смутен период от историята на древното египетско царство и е починал едва 19-годишен. Сканирането на мумията трябваше да изясни някои загадки около живота и смъртта на младия фараон. Главната от тях така и не беше разкрита, но заключението гласи: “Делото е закрито. Прахът на фараона не бива повече да бъде обезпокояван.”
http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Древният египетски фараон Тутанкамон не е бил убит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди