изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 00:41 EEST
ВСИЧКО ЗА ОТВЛИЧАНЕТО НА ДОБРИЧЛИЯТА МИЛКО НИЧЕВ В НИГЕРИЯ    
Новини Милко Ничев е роден през 1949 г. Съпругата му Александра Ничева е медицинска сестра в многопрофилната болница в града. По телефона пред репортер на НДТ г-жа Ничева заяви: \"Научих от телевизията и знам само това, което съобщиха там. Съпругът ми работи като корабен механик в момента, съвсем легално от пет години.

Българският гражданин, за когото по-рано вчера беше съобщено, че е бил отвлечен в Нигерия заедно с още трима служители на петролна компания, се казва Милко Ничев. Това съобщи за Агенция \"Фокус\" говорителят на министерство на външните работи Димитър Цанчев. Ничев е работил за нигерийската петролна компания \"Tidex\", която е филиал на американска компания.
Временно управляващият посолството на Република България в нигерийската столица Абуджа Петко Пранджев е установил контакт с министерството на външните работи на Нигерия и с дипломатическата мисия на Великобритания, чийто поданик също е сред отвлечените западни граждани. Българският дипломат в момента изяснява обстановката около обстоятелствата, свързани с отвличането, както евентуалните условия за освобождаването.
Служителите на чуждите петролни компании в Нигерия често са обект на похищения, коментира агенция Ройтерс вчерашното отвличане. Обикновената практика на бунтовническите групировки, които държат под контрол зоната около делтата на река Нигер, където са разположени основните залежи на петрол на осмия в света производител, е да освобождават служителите след заплащане на откуп.
Някои компании имат практика да не се поддават на подобни искания, завършва коментара агенцията.
Възможностите на Министерството на външните работи (МВнР) са ограничени и затова външно министерство издава препоръки, които е добре да се вземат предвид. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по повод случая с отвличането на българския гражданин в Нигерия, предаде репортер на Агенция \"Фокус\". Това, което министерството може да направи, е да създаде връзки с местните институции, каза още Калфин.
Говорителят на външно министерство Димитър Цанчев съобщи, че управляващият посолството в Абуджа се е свързал максимално бързо - за около час-два, с местните власти в Нигерия, но засега няма информация за претенции от страна на похитителите.
Както \"Фокус\" съобщи, корабният инженер Милко Ничев бе отвлечен в Нигерия заедно с още трима служители на петролна компания.
По-късно през деня стана ясно, че българинът е родом от Добрич. Той се казва Милко Ничев и е роден през 1949 г. Съпругата му Александра Ничева е медицинска сестра в многопрофилната болница в града. По телефона пред репортер на НДТ г-жа Ничева заяви: \"Научих от телевизията и знам само това, което съобщиха там. Съпругът ми работи като корабен механик в момента, съвсем легално от пет години. Последно се чухме преди три дни. Не ме безпокойте, не мога да давам интервюта, много съм притеснена, дай Боже, всичко да се развие добре\". НДТ научи, че Александра Ничева работи от доста години в Рентгеново отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, преди това била медицинска сестра в Първа градска поликлиника. Нейни колеги разказа, че е много свестен човек, изпълнителна и кротка. 
Съседка на сем. Ничеви - съпругата на екскмета Донка Маринова, разказа още, че семейството има две деца. \"Дъщерята е студентка, учи медицина, а синът още е ученик в Добрич\" - добави още Донка Маринова. Друг съсед на семейството добави още, че синът се казва Добромир и е единадесетокласник в Природо-математическата гимназия. Родителите на Милко са живяли в блока срещу бившия дом на книгата. Миналото лято на 27 август бащата на Милко е починал е той не е могъл да се прибере за погребението му. Около 16 часа при разтревожената Александра дойде майка й - Мария, която също отказа да коментира случая.

************************

Ничев си дойде и се зарече повече да не стъпи в Нигерия
31 януари 2006 / News.dir.bg
Корабният инженер Милко Ничев, който прекара 19 дни като заложник в Нигерия, се върна в България с полет на “Бритиш Еъруейз” от Лондон.
“Не знам точно условията, при които съм освободен\", каза Ничев и благодари на всички, съчувствали на него и семейството му. За пленничеството си Ничев разказа, че срещу него не е упражнявано насилие, но условията били тежки, тъй като лагерът на бунтовниците бил в джунглата. Те им давали консерви и плодове, разказа още Ничев, и сподели, че със сигурност няма да се върне повече в Нигерия. И четиримата отвлечени се разболели от малария. Според Ничев било случайност, че точно той бил отвлечен.
Четиримата служители на Шел в Нигерия бяха похитени на 11 януари от “Движението за освобождаване делтата на река Нигер”.

************ 

ДОБРИЧКИЯТ ЗАЛОЖНИК МИЛКО НИЧЕВ, ОТВЛЕЧЕН В НИГЕРИЯ, ВЕЧЕ Е НА СВОБОДА
 Дата: 

 2006-01-30 @ 10:07 EET

София/Лагос. В момента българският корабен инженер Милко Ничев и останалите трима служители на западни петролни компании, които бяха отвлечени в Нигерия на 11 януари, са намират в резиденцията на губернатора на нигерийския щат Байелса след което ще бъдат изпратени за медицински прегледи в град Уери, откъдето ще заминат за Лондон.

Това потвърди пред Агенция “Фокус” говорителят на министерство на външните работи Димитър Цанчев.
По-рано днес беше съобщено, че четиримата служители на петролната компания “Шел”, сред които и българинът Милко Ничев, държани като заложници в Нигерия в продължение на 19 дни от активисти на сепаратисткото “Движение за освобождение на делтата на Нигер” са в добро състояние, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на говорител на местните власти в южната провинция Байелса.
Похитителите са изпратили електронно съобщение в неделя, в което заявяват, че се съгласяват да освободят заложниците в знак на добра воля към международната общност.

http://www.focus-news.net

 

**************************

СПОРЕД СЪПРУГАТА ОТВЛЕЧЕНИЯТ МИЛКО НИЧЕВ ИМА ИЗМЪЧЕН ВИД

 

Александра Ничева е коментирала пред журналисти появилата се снимка на отвлечените в Нигерия работници на \"Шел\"

 

“Знаех за снимката още преди 4-5 дни, тъй като поддържам непрекъсната връзка с представители на “Дайтекс”, каза пред журналисти съпругата на отвлечения в Нигерия Милко Ничев, Александра Ничева. Журналист, който е във връзка с похитителите на четиримата отвлечени в Нигерия работници на “Шел” – Милко Ничев, британец, американец и хондурасец, е снимал заложниците в палмова горичка. Според Александра Ничева, съпругът й имал измъчен вид, но видимо не е отслабнал. Единствената промяна, която я учудила, като видяла снимката, е брадата на съпруга й. “Милко никога не си е пускал брада и за мен това е изненада” - каза Александра.

Преговорите не вървят към лошо и съпругата на похитения добричлия се надява на добър край. Всеки ден по два пъти тя се чува с представители на “Дайтекс” от Нигерия, които я осведомяват за хода на преговорите. “Изтръпвам при всеки телефонен звън” - казва съпругата на Милко.

Четиримата чужденци бяха отвлечени на 11 януари. Корабният инженер Милко Ничев от Добрич работи от 5 години в Нигерия. НДТ

*********************

Бунтовниците заплашиха властите с живота на Милко Ничев
29 януари 2006 / News.dir.bg
Бунтовниците, които държат за заложници 4 чуждестранни работници на Шел предупредиха властите да не правят опити да ги освободят със сила.
Сред задържаните е и българинът Милко Ничев. В имейл, изпратен до АП, групировката \"Движението за освобождение на делтата на Нигер\" твърди, че нигерийските военни планират военна акция за освобождаването на отвлечените в сътрудничество с други страни. Всеки опит да се използва сила ще бъде най-голямата военна грешка, правена някога, се посочва в изявлението, цитирано от Радио България. То е подписано от Брутъс Ебипадей, смятан за лидер на Движението. Автентичността на изявлението не може да бъде потвърдена. В петък групировката предупреди, че не възнамерява да освободи заложниците скоро и за пореден път подчерта, че не води никакви преговори с правителството. Междувременно официалните власти изразиха оптимизъм, че отвлечените ще бъдат пуснати до няколко дни.

*************************

Говорителят на похитителите на петролните работници в Нигерия: Ние не сме убийци
 

 

София. Говорителят на похитителите на петролните работници в Нигерия, сред които е и добричлията Милко Ничев, заяви за Дарик радио, че “сред членовете на нашето движение няма убийци”. Говорителят, който се представи под името Репусима заяви още, че “Движението за освобождаване Делтата на Нигер” всъщност се бори за мир.


“Ние не сме убийци. Ако искахме, досега да сме ги убили. Ние сме за мир. Ние няма да се бием с никого, няма и да убиваме никого. Ние няма да се опълчваме срещу никого, но поставяме условия, които искаме да бъдат изпълнени”, заяви той.
На 11 януари българинът Милко Ничев и други трима работници от петролната компания “Роял Дъч Шел” бяха отвлечени от бунтовници в нигерийската провинция Байелса. Поисканият откуп за тях е 1,5 млрд. долара, заради нанесени щети от изтичане на петрол в реката.

http://www.focus-news.net

Похитителите на Милко Ничев обявиха, че са готови да държат дълго време в плен четиримата заложници

 22 януари 2006 | 12:13
Агенция \"Фокус\"



Лагос. Нигерийските екстремисти, които отвлякоха преди време четирима служители на петролната компания “Дъч шел”, сред които е и българинът Милко Ничев обявиха, че имат готовност да държат дълго време в плен заложниците, предаде агенция Ройтерс.
Движението за освобождение на делтата на Нигер съобщи в електронно съобщение, че ще засили нападенията си срещу служители на петролни компании в региона, в случай че президентът на страната не освободи двама от активистите на групировката.

*********************************

Отвлеченият Ничев: Зле съм, водата, комарите. Помогнете
20 януари 2006 / News.dir.bg
Отвлеченият в Нигерия българин Милко Ничев се оплака от лошите климатични условия по делтата на река Нигер.
В телефонно интервю за агенция Ройтерс, цитирано от БГНЕС, той заяви, че “всички имаме проблеми със здравето, водата, комарите”. Някой трябва да ни помогне, призова Ничев. Всички заложниците коментираха лошите условия по влажната, населена с комари делта на р. Нигер по време на деветата им нощ в плен. Мъж, представил се за командир заявил, че “един от тях (отвлечените) е болен, сериозно болен и може да издъхне тази нощ”. В тежко състояние е американският заложник Патрик Ландри. Ако един от тях загине, ще убием всички, допълни командирът. Комадирът добави още, че нямал намерение да наранява заложниците и отново поиска освобождаването на двама етнически лидери на “Иджоу”, както и засилен контрол над петролните залежи в региона.

************************

ПОХИТИТЕЛИТЕ НА МИЛКО НИЧЕВ ОБЕЩАХА, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА ПОСТРАДА   
    
 Дата:  2006-01-20 @ 03:31 EET

Похитителите на добричлията Милко Ничев обещаха, че никой от заложниците няма да пострада, ако властите в Нигерия не предприемат мерки на насилственото им спасяване, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на разпространено изявление от името на групировката \"Движение за освобождаване на делтата на Нигер\", която пое отговорност за отвличането.

Припомняме, че добричлията Милко Ничев и още  трима служители на компании-контрактори на енергийния концерн \"Шел\" бяха отвлечени миналата седмица от петролна платформа в южната част на делтата на река Нигер. В изявлението групировката настоява да бъдат изпълнени исканията й за освобождаването на задържаните от властите двама лидери и движението и потвърждава намеренията си да продължи нападенията срещу обекти от нефтодобивната инфраструктура на западните компании в района на делтата.
Мотивите на активистите на \"Движение за освобождение на делтата на Нигер\" са по-скоро икономически, отколкото политически. Това заяви Фолаби Олагбаджу от \"Амнести интернешънъл\", коментирайки за телевизия Си Ен Ен отвличането в Нигерия на четирима чуждестранни служители на компанията \"Шел\", сред които и българин. Според Олагбаджу, екстремистките организации целят да установят контрол над природните богатства в делтата на Нигер.
В сряда бе съобщено, че \"Движение за освобождение на делтата на Нигер\" е готово да освободи задържаните четирима чуждестранни заложници, сред които е и българинът Милко Ничев. Фокус/НДТ

*************************

Броени часове за 4-та заложници в Нигерия   
    
 Дата: 

2006-01-19 @ 10:46 EET

Изтече 48–часовият ултиматум, даден от Движението за освобождение на Делтата на река Нигер. То постави 5 условия, за да освободи 4-та заложници, между които и добричлията инж.Милко Ничев.

Пред СNN министърът на информацията на Нигерия Франк Нвеке е казал, че бунтовниците няма да предприемат крайни мерки (както заплашиха). А президентът на страната Олусегун Обасанджо е призовал да се търси политическо решение на кризата с заложниците, предаде БНР. Още не е сигурно, че похитителите са тези, за които се представят. Според някои източници лидерите на тази групоровка отрекли да имат нещо общо с операцията.
Междувременно представители на същото Движение заплашиха с нови нападения срещу други рафинерии, предаде агенция Ройтерс. Нарушаването на петролните доставки от Нигерия заради вълненията в страната допринесе за поскъпването на петрола до 67 долара за барел. Снимка: BBC

http://dnes.dir.bg

*****************************

РФИ: Нигерийските власти са установили контакт с похитителите на българина Милко Ничев

 17 януари 2006 | 19:47
Агенция \"Фокус\"



Абуджа. Нигерийските власти са установили контакт с похитителите на четиримата чуждестранни работници, сред които е българинът Милко Ничев, и действат за тяхното освобождаване, съобщи днес кабинетът на губернатора на нигерийския щат Байелса, предаде РФИ. Първоначалните сведения от преговорите с бойците показват, че проблемът може да бъде уреден по мирен начин, се посочва в изявление на кабинета на губернатора. В изявлението се уточнява, че досега не е поискан никакъв откуп и не са платени никакви пари. Четиримата чуждестранни работници - българин, британец,американец и хондурасец - бяха отвлечени на 11 януари от крайбрежно петролно находище на компанията “Роял Дъч Шел”. Отговорност пое неизвестната дотогава групировка \"Движение за освобождение на делтата на Нигер\". По-рано нигерийските екстремисти са заплашили да прибегнат до още по-агресивна тактика срещу петролните работници и техните семейства от 1 февруари.

************************

Екстремистите отвлeкли българина в Нигерия, заплашиха с нови нападения срещу рафинерии на \"Шел\"

 17 януари 2006 | 18:29
Агенция \"Фокус\"



Лагос. Нигерийските екстремисти, които нападнаха петролна рафинерия на компанията “Роял дъч шел” в Северозападна Нигерия и отвлякоха четирима нейни служители, сред които и българина Милко Ничев заплашиха с нови нападения срещу други рафинерии, предаде агенция Ройтерс.
В електронно съобщение групировката “Движение за освобождение на делтата на Нигер” заплаши, че ще предприема все по-агресивни атаки срещу служителите на компанията, добиваща петрол в региона.
Въоръжената групировка призова всички служители на петролни компании в Западна Нигерия да напуснат областите, където се намират основните находища на петрол.
Похитителите на четиримата служители на петролната компания “Роял дъч шел” настояха също така да бъдат изплатени 1,5 млрд. долара на местното правителство за щетите, нанесени върху природната среда, както и освобождаването на трима местни лидери, сред които двама представители на местно племе.
В обръщение към медиите, прочетено от заложниците от името на похитителите, те съобщиха, че терористите се държат добре с тях, но всеки опит за освобождаване с употреба на сила може да им струва живота. \"Грижат се добре за нас, но условията тук не са благоприятни за нас и ние разбира се предпочитаме да бъдем освободени\", заяви Найджъл Уотсън Кларк, който е един от четиримата заложници. \"Бихме искали правителството ни да окаже натиск на нигерийското правителство за да проведе преговори и да осигури освобождаването ни колкото е възможно по-скоро\", добави той.

Агенция “Фокус” припомня:

На британския заложник, отвлечен в Нигерия заедно с българина Милко Ничев, е било разрешено да се обади на семейството, за да ги успокои, че е добре, съобщи на 14 януари телевизия Би Би Си. Найджъл Уотсън-Кларк, който осигурявал охраната на нефтената платформа, от която в сряда бяха отвлечени четиримата служители на компании-контрактори на концерна “Шел”, е заявил на съпругата си, че “за него и другите заложници се грижат добре”.
По време на разговора той е подчертал, че техните похитители “не искат паричен откуп”.
“Те искат контрол на петролните полета, и освобождаването на един от лидерите на местните групировки – Одкубо-Асари”, е заявил британецът.
Според последната информация, с която разполага Министерството на външните работи, нигерийските власти са установили връзки с похитителите от “Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. Смята се, че както похитителите, така и заложниците се намират в делтата на река Нигер в района на град Уари.
Похитителите вече са обявили политически искания. Те са - да се освободи бившият губернатор на щат Байеселса, който е бил арестуван в Лондон и в момента се намира в ареста в Абуджа по обвинение срещу него за пране на пари. Настоява се още да бъде освободен от затвора и ръководителят на друга бойна група, която действа в делтата на река Нигер”. Похитителите също така са предявявали искане ресурсите от делтата на река Нигер да се предоставят на населението от района, а не да се контролират от федералното правителство.
Властите в Нигерия съобщиха на 13 януари, че са локализирали местоположението на отвлечения българин Милко Ничев, който заедно с още трима служители на две компании-контрактори на концерна “Шел” беше отвлечен в сряда от петролен танкер в района на делтата на река Нигер. Това заяви Екйор Конрад Уелсън, говорител на властите в щата Байелса, разположен в южната част на делтата на Нигер.
Според информацията, четиримата западни граждани се отведени на плавателен съд, който се намира в Атлантическия океан и властите са предприели мерки за установяване на контакт с похитителите.
“За момента не знаем нищо за групировката, извършила отвличането, както и какви са техните намерения. Разполагаме с информация, че заложниците се намират в открито море, в близост до бреговете на град Уари и са в добро здраве”, каза адмирал Ганию Адекейе, началник на генералния щаб на нигерийските военноморски сили.
Адмирал Ганию Адекейе е уверен, че разследването на случая с отвличането на четирима служители на два компании-контрактори на петролния концерн “Шел” в района на южната част на делтата на река Нигер, сред които е и българинът Милко Ничев, ще доведе до освобождаването им, предаде Нигерийската информационна агенция (НИА). Адмирал Адекейе е изразил увереността си пред агенцията, че скривалището на похитителите ще бъде открито и четиримата служители ще бъдат освободени.
Той не е пожелал да даде допълнителни подробности, заявявайки, че в района на отвличането са разположени военни подразделения, които претърсват зоната, в рамките на спасителна операция, целяща освобождаването на четиримата западни граждани.
Нигерийските въоръжени сили издирват въоръжена пиратска банда, която в сряда нападна транспортния кораб “Либърти сървис” в делтата на река Нигер и отвлече четирима западни граждани, сред които е и българинът Милко Ничев, съобщи по-рано специализираното за африканския континент издание Africasia, позовавайки се на изявление на капитан Обиара Медани, офицер от военноморските сили на Нигерия.
Според изявлението на капитан Медани, около 40 въоръжени мъже са нападнали в сряда кораба “Либърти сървис” в южната част на делтата на река Нигер, на около 180 км от град Лагос. Предполага се, че похитителите са се скрили в блатата в района, които в момента се претърсват от нигерийските въоръжени сили.
Агенция Ройтерс съобщава за изпратено по и-мейл изявление от името на групировка, наричаща себе си “Движение за независимост на делтата на Нигер”, в която поема отговорността за отвличането на четиримата служители на компаниите Tidex и Ecodrill – контрактори на холандско-британската петролна компания “Шел. В изявлението, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, групировката настоява за освобождаването от затвора на Диепрейе Аламйесейга, бивш губернатор на щата Байелса, в южната част на делтата на Нигер, който беше отстранен от длъжност миналия месец и задържан по обвинения в пране на пари.
Противоречива остава информацията и за самоличността на четиримата отвлечени западни граждани. Официално потвърдена е самоличността на трима от тях – българинът Милко Ничев, един британски и един американски гражданин. Според говорител на компанията “Шел”, четвъртият отвлечен е гражданин на Хондурас.

************************

Трети ден в плен

 15 януари 2006 | 03:12


Българинът, взет за заложник в Нигерия, е в добро състояние. Това е съобщил британският заложник, който вчера получи възможност да говори по телефона със съпругата си. Той е разказал, че \"за него и другите заложници се грижат добре\". По време на разговора е подчертал, че похитителите не искат паричен откуп, а настояват за контрол на петролните полета и освобождаването на един от лидерите на местна групировка.
Трети ден българинът Милко Ничев е в плен в Нигерия заедно с още трима петролни работници - британецът Найджъл Уотсън-Кларк, американецът Патрик Арнолд Ландри и хондурасецът Хари Ебанкс. Те бяха отвлечени под дулата на оръжия от петролна платформа на \"Роял Дъч Шел\" в делтата на река Нигер.
По последни данни нигерийските власти са установили приблизителното място, където са похитителите.

http://www.focus-news.net

Агенция “Фокус”
Според британския заложник, отвлечен заедно с Милко Ничев, те са в добро здраве
Лондон/София. На британския заложник, отвлечен в Нигерия заедно с българина Милко Ничев, е било разрешено да се обади на семейството, за да ги успокои, че е добре, съобщава телевизия Би Би Си.
Найджъл Уотсън-Кларк, който осигурявал охраната на нефтената платформа от която в сряда бяха отвлечени четиримата служители на компании-контрактори на концерна “Шел”, е заявил на съпругата си, че “за него и другите заложници се грижат добре”.
По време на разговора той е подчертал, че техните похитители “не искат паричен откуп”.
“Те искат контрол на петролните полета, и освобождаването на един от лидерите на местните групировки – Одкубо-Асари”, е заявил британецът.

**********************

Димитър Цанчев: Нигерийските власти са установили връзка с похитителите на българина Милко Ничев

 13 януари 2006 | 20:12
Агенция \"Фокус\"



София. Според последната информация, с която разполага Министерството на външните работи, нигерийските власти са установили връзки с похитителите от “Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. Това е неизвестната до вчера групировка, която вчера отвлече четиримата чужденци, сред които и българинът Милко Ничев. Смята се, че както похитителите, така и заложниците се намират в делата на река Нигер в района на град Уари. Това заяви Димитър Цанчев, говорител на Министерството на външните работи, пред БНР. “Все още няма информация какво е състоянието на отвлечените чужденци. В района са съсредоточени военноморски, сухопътни и полицейски подразделения, каза Цанчев и допълни, че похитителите вече са обявили политически искания. Те са - да се освободи бившият губернатор на щат Байелса, който е бил арестуван в Лондон и в момента се намира в ареста в Абуджа по обвинение срещу него за пране на пари. Настоява се още да бъде освободен от затвора и ръководителят на друга бойна група, която действа в делтата на река Нигер”. Похитителите също така са предявявали искане ресурсите от делтата на река Нигер да се предоставят на населението от района, а не да се контролират от федералното правителство. “Не е известно дали зад тези политически искания не стоят и искания за пари. Българското посолство поддържа постоянна връзка с местните власти, както и с мисиите в Абуджа на останалите държави, чиито граждани са сред похитените”, каза още Димитър Цанчев.

**************************

Отвлеченият в Нигерия българин е жив

13 Януари 2006 

Отвлеченият в Нигерия българин Милко Ничев е жив, както и останалите трима похитени чужденци, потвърдиха от българското Министерство на външните работи.
Четиримата се намират на плавателен съд в атлантическия океан, твърди \"Ройтерс\", позовавайки се на местните власти.

В нощта на 11 януари въоръжени са открили огън срещу кораб в района на крайбрежно находище в африканската държава и отвлякли четиримата петролни работници. При нападението няма ранени.
Корабният екипаж не е реагирал бързо, признаха от нигерийските военноморски сили. По тяхна информация, заложниците са около град Уари.

В района са съсредоточени военноморски, сухопътни и полицейски подразделения, съобщи пред Би Ти Ви говорителят на Министреството на външните работи. Димитър Цанчев посочи, че властите в Нигерия вече са установили връзка с \"Движението за освобождение на делтата на Нигер\" - групировката, която пое отговорността за похищението.
Засега исканията им са от политически характер.

Мисията ни в нигерийската столица Абуджа е в постоянна връзка с местните власти, както и с посолствата на САЩ, Великобритания и Хондурас, чиито граждани също са похитени.
Според “Ройтерс” нигерийските служби за сигурност вече водят преговори за освобождаване на заложниците.

Отвлеченият Милко Ничев е корабен инженер от Добрич, семеен. В африканската държава морякът работи от години. След отвличането на двама българи през 1997 година, това е вторият случай с похитен български гражданин в Нигерия.

Журналист от нигерийска медия обясни пред Би Ти Ви, че жителите на райони с петролни находища отвличат чуждестранни служители, за да привлекат вниманието на международните компании върху проблемите на местните хора - недостатъчни инвестиции в екологията, неиздължени социални плащания и други.
http://www.btv.bg

**********************

Властите в Нигерия са локализирали местоположението на отвлечения българин Милко Ничев

 13 януари 2006 | 14:20
Агенция \"Фокус\"



Лагос. Властите в Нигерия са локализирали местоположението на отвлечения българин Милко Ничев, който заедно с още трима служители на две компании-контрактори на концерна “Шел” беше отвлечен в сряда от петролен танкер в района на делтата на река Нигер, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на Екйор Конрад Уелсън, говорител на властите в щата Байелса, разположен в южната част на делтата на Нигер.
Според информацията, четиримата западни граждани се отведени на плавателен съд, който се намира в Атлантическия океан и властите са предприели мерки за установяване на контакт с похитителите.
“За момента не знаем нищо за групировката, извършила отвличането, както и какви са техните намерения. Разполагаме с информация, че заложниците се намират в открито море, в близост до бреговете на град Уари и са в добро здраве”, цитира Ройтерс, изявление на адмирал Ганию Адекейе, началник на генералния щаб на нигерийските военноморски сили.
Адмирал Ганию Адекейе е уверен, че разследването на случая с отвличането на четирима служители на два компании-контрактори на петролния концерн “Шел” в района на южната част на делтата на река Нигер, сред които е и българинът Милко Ничев, ще доведе до освобождаването им, предаде Нигерийската информационна агенция (НИА). Адмирал Адекейе е изразил увереността си пред агенцията, че скривалището на похитителите ще бъде открито и четиримата служители ще бъдат освободени.
Той не е пожелал да даде допълнителни подробности, заявявайки, че в района на отвличането са разположени военни подразделения, които претърсват зоната, в рамките на спасителна операция, целяща освобождаването на четиримата западни граждани.
Нигерийските въоръжени сили издирват въоръжена пиратска банда, която в сряда нападна транспортния кораб “Либърти сървис” в делтата на река Нигер и отвлече четирима западни граждани, сред които е и българинът Милко Ничев, съобщи по-рано днес специализираното за африканския континент издание Africasia, позовавайки се на изявление на капитан Обиара Медани, офицер от военноморските сили на Нигерия.
Според изявлението на капитан Медани, около 40 въоръжени мъже са нападнали в сряда кораба “Либърти сървис” в южната част на делтата на река Нигер, на около 180 км от град Лагос. Предполага се, че похитителите са се скрили в блатата в района, които в момента се претърсват от нигерийските въоръжени сили.
Агенция Ройтерс съобщава за изпратено по и-мейл изявление от името на групировка, наричаща себе си “Движение за независимост на делтата на Нигер”, в която поема отговорността за отвличането на четиримата служители на компаниите Tidex и Ecodrill – контрактори на холандско-британската петролна компания “Шел. В изявлението, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, групировката настоява за освобождаването от затвора на Диепрейе Аламйесейга, бивш губернатор на щата Байелса, в южната част на делтата на Нигер, който беше отстранен от длъжност миналия месец и задържан по обвинения в пране на пари.
Противоречива остава информацията и за самоличността на четиримата отвлечени западни граждани. Официално потвърдена е самоличността на трима от тях – българинът Милко Ничев, един британски и един американски гражданин. Според говорител на компанията “Шел”, четвъртият отвлечен е гражданин на Хондурас, докато нигерийски полицейски и военни източници съобщават, че е унгарец.

*************************

Началникът на генералния щаб на нигерийската флота е уверен в освобождаването на Милко Ничев

 13 януари 2006 | 12:16
Агенция \"Фокус\"



Абуджа. Началникът на генералния щаб на нигерийските военноморски сили, адмирал Ганию Адекейе е уверен, че разследването на случая с отвличането на четирима служители на два компании-контрактори на петролния концерн “Шел” в района на южната част на делтата на река Нигер, сред които е и българинът Милко Ничев, ще доведе до освобождаването им, предаде Нигерийската информационна агенция (НИА). Адмирал Адекейе е изразил увереността си пред агенцията, че скривалището на похитителите ще бъде открито и четиримата служители ще бъдат освободени.
Той не е пожелал да даде допълнителни подробности, заявявайки, че в района на отвличането са разположени военни подразделения, които претърсват зоната, в рамките на спасителна операция, целяща освобождаването на четиримата западни граждани.
Нигерийските въоръжени сили издирват въоръжена пиратска банда, която в сряда нападна транспортния кораб “Либърти сървис” в делтата на река Нигер и отвлече четирима западни граждани, сред които е и българинът Милко Ничев, съобщи по-рано днес специализираното за африканския континент издание Africasia, позовавайки се на изявление на капитан Обиара Медани, офицер от военноморските сили на Нигерия.
Според изявлението на капитан Медани, около 40 въоръжени мъже са нападнали в сряда кораба “Либърти сървис” в южната част на делтата на река Нигер, на около 180 км от град Лагос. Предполага се, че похитителите са се скрили в блатата в района, които в момента се претърсват от нигерийските въоръжени сили.
Агенция Ройтерс съобщава за изпратено по и-мейл изявление от името на групировка, наричаща себе си “Движение за независимост на делтата на Нигер”, в която поема отговорността за отвличането на четиримата служители на компаниите Tidex и Ecodrill – контрактори на холандско-британската петролна компания “Шел. В изявлението, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, групировката настоява за освобождаването от затвора на Диепрейе Аламйесейга, бивш губернатор на щата Байелса, в южната част на делтата на Нигер, който беше отстранен от длъжност миналия месец и задържан по обвинения в пране на пари.
Противоречива остава информацията и за самоличността на четиримата отвлечени западни граждани. Официално потвърдена е самоличността на трима от тях – българинът Милко Ничев, един британски и един американски гражданин. Според говорител на компанията “Шел”, четвъртият отвлечен е гражданин на Хондурас, докато нигерийски полицейски и военни източници съобщават, че е унгарец.

***********************

Открито е местонахождението на четиримата чужденци, отвлечени в Нигерия
13 януари 2006
Източник: БГНЕС
Четиримата чуждестранни работници, сред които и един българин, които бяха отвлечени вчера в Нигерия, са в безопасност и се намират на плавателно средство в открито море. Изпратен е специален екип, който да преговаря за освобождаване им, съобщиха местните власти.
“Вчера беше изпратен екип, който да осъществи контакт с похитителите и да разбере какви са исканията им”, заяви Екийор Конрад Уелсън, говорител на властите в Щат Байелса, където бяха отвлечени чужденците. За момента нямаме информация за самоличността на похитителите или за исканията им, но знаем, че похитените не се намират на брега, уточни говорителят. Военноморските сили знаят местонахождението на заложниците, те са в безопасност, заяви главнокомандващият на морските сили в град Уари, Гани Адекейе. Все още не е ясно кой е отговорен за многобройните атаки срещу петролни платформи и петролопроводи в южната част на делтата на река Нигер, както и за похищенията на петролни работници. Вчера в съобщение, изпратено по електронна поща, неизвестна досега групировка пое отговорност за скорошните нападения и вчерашното отвличане. Запознат със случая дипломат обаче заяви, че съобщението не е достоверно.
 
*********************************7
 
 
Отвличане на българин, взрив, пране на пари
13 януари 2006 / News.dir.bg

Четиримата чуждестранни работници, сред които българин, бяха отвлечени от неизвестна досега групировка в Нигерия.

Групата, наричаща се \"Движение за освобождение на делтата на Нигер\", пое отговорността за отвличането на четиримата от петролно находище на Шел в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА и БНР. Групата пое отговорност и за последвалото взривяване на петролопровод на компанията Роял Дъч Шел, за която работели отвлечените американец, британец, хондурасец и българинът Милко Ничев. Групата не иска откуп, но настоява за освобождаването от затвора на бившия губернатор на щата Байеселса в южната делта на Нигер Диепрейе Аламиейесейга. Той беше свален от поста си заради пране на пари миналия месец и ще му бъдат предявени обвинения в Нигерия и Великобритания.
Снимка АФП/БГНЕС - Рафинерията на Шел в Нигерия 

 


Сходни връзки

ВСИЧКО ЗА ОТВЛИЧАНЕТО НА ДОБРИЧЛИЯТА МИЛКО НИЧЕВ В НИГЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди