изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 11:13 EEST
Бойко Борисов: Напрежението в смесените райони не идва от Турция    
Интервюта   Бойко Борисов, кмет на София, в интервю за предаването на БНР “Неделя 150”

Водещ: Потърсихме господин Бойко Борисов, кметът на София, за да говори по един от сериозните конфликти в София, свързан с т.нар. квартал \"Баталова воденица\" и защитата, която се оформя на ромите, които живеят там в центъра на София, но го откриваме в турската столица. Добър ден, господин Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Моля Ви да кажете по каква линия има вашето посещение там, с какви срещи е свързано.
Бойко Борисов: Това е една среща на кметове във връзка с глобализацита от една страна и в същото време с децентрализацията и с местната власт, където беше и премиерът Ердоган и водещи кметове в Европа и с света на важни столици. Аз имах един доклад, който изнесох във встъпителната част. Днеска срещите продължават с кмета на Вашингтон, с генералния директор на полицията, в преките началници по борбата с контрабандата и организираната престъпност и веднага след това се прибирам.
Водещ: Това ми дава възможност да Ви запитам, той като на парламентарно равнище се оформиха разговори през седмицата за мястото на специалните служби, дали трябва да бъдат преместени в изпълнителната власт, са повечето от изказванията. Как смятате, защо този разговор започва в България в настоящия момент, с какво го свързвате?
Бойко Борисов: На времето направиха закон, за да намалят правомощията на главния секретар заради мен, след това сега се чудят как да ги възстановят. Може би страхът сега да не се кандидатирам за президент ги кара отсега да се опитват да намалят докрай правомощията на президента…Съветвам да се занимават с важните задачи за деня, да реформираме държавата си във вида, в който тя е необходима на Европейския съюз, а не заради отделна личност да се правят закони. Това са /…/ миналия век номера и трябва да ги оставят.
Водещ: Значи това е една, така да се каже непрекъсната игра с парламентаристите – когато отнемат правомощия, това е за да ви откажат от някаква цел, в случая искат да вземат от президента, т.е. не отивайте там.
Бойко Борисов: Да и във всеки друг случай президентът Първанов щеше да бъде много рязък. Този път той си замълча.
Водещ: Може би защото чувства, че тук има опипване на почвата повече, отколкото някакво сериозно начинание.
Бойко Борисов: Да, но повтарям, /…/с насмешка ги наблюдавам. Събрали са един сериозен щаб, който да мисли как да ме неутрализира, така че им пожелавам приятна игра.
Водещ: А какви са фигурите в този щаб, който да ви неутрализира
Бойко Борисов: Ами тези, които кръщават Гоце, Гаргамел, Виктор, тези, които правят реформите в държавата през последните 16 години, а и преди това.
Водещ: Всъщност това изречение е много важно, доколкото то се появява симптоматично, че във Ваша фигура се вижда стремежът да се установи нов тип власт, която, така да се каже, да преосмисли статуквото
Бойко Борисов: То е безспорно. Видно е, че уйдурмата, в която участват и Костов, и БСП, и ДПС в годините на ред, просто е видна за всички. В определени моменти се вадят папки, полупълни, полупразни, коментират се, след това изведнъж се забравят. В определени моменти се вади например БЧК, след това веднага се забравя, след това се вади АЕЦ “Козлодуй”, примерно, депутат – шум три дни и темата веднага се забравя, а аз примерно аз издавам през ден пълни папки за “Топлофикация” с фактури за грешни проверки, за милиони източени пари – все едно нищо. Премиерът всеки ден говори за борба с корупцията, поне да се беше заинтересувал за какво става въпрос
Водещ: Важно е да се обясни защо в един момент се оказва, че повечето от фигурите на настоящия политически хоризонт са компрометирани, или има опит да бъдат компрометирани, даже някои от наблюдателите сметнаха, че това пък, обратното, разчиства пътя за Вашето идване по някакъв извънреден начин, овластяване.
Бойко Борисов: Те ако искаха да ми разчистят пътя, щяха да го разчистят още докато бях главен секретар, щяха да ме направят министър и т.н. Това са също инсинуации, които се ползват, оперативни игрички, с които искат да изкарат, едва ли не че всичко е под контрол. Нищо такова няма.
Водещ: Добре, но обяснете, понеже линията на познанието е твърде крехка, с какво може да се даде някаква светлина около обвинението срещу Симеон и връзката с една европейска афера? Защо според Вас това се случва и какво е мястото на този механизъм, който осветлява как аристокрацията се опитва да спечели чрез държавни поръчки?
Бойко Борисов: Аз мисля, че на времето във вашето предаване взривихме държавата с яхтения скандал, всичко, което е имало по тази група да се каже и да се направи, е направено. Самият факт, че материалите са в прокуратурата за болницата, парламентът е спрял сделката, сиреч има опит да се консумира нещо, но все пак за радост са успели. А за “Топлофикация” София има изконсумирани милиони, които господин Овчаров се опита да ги приравни на близалки, едва ли не че се занимаваме с дъвки и близалки. Става въпрос за източени милиони, десетки милиони пари, и никаква реакция, защо? Или примерно ако вземете за Волен Сидеров, за един инцидент на магистралата го направиха на маймуна – имунитети, всичко, една седмица държавата само за това говори, всички медии. А за тези неща изведнъж се потулва, говори се един ден и след това се потулва
Водещ: Т.е. Вие сега казвате, че политическият контрол върху специалните служби е толкова голям, че те изпълняват партийни поръчки и дори го сравнявате с времето, когато те са работили неблагоприятно против самия премиер, доколкото става дума за афера, когато са били негови министри
Бойко Борисов: След като цялата власт в Министерство на вътрешните работи от край време, не само от сега, принадлежи на вътрешния министър, който пряко и непосредствено ръководи службите, когато професионалното ръководство няма мандат, няма сигурност за своите пари и бива непрекъснато подменяно, на какво могат да се надяват хората от специалните служби? То е видно, не е нужно човек да е специалист.
Водещ: Добре, но ако става дума за положението, в което е бившият български премиер, не е много удовлетворително да знаем, че тогава просто е имало някакви светкавици в мрака, някаква сигнална ракета е осветила една афера и е замлъкнала до някъде. Това не ни удовлетворява, ако става дума за довеждане на проверките докарай.
Бойко Борисов: Не ви разбрах, кое е замлъкнало?
Водещ: Ако специалните служби тогава са извършили някаква работа, до какво е довело това?
Бойко Борисов: Те са извършили всичко, което е трябвало. Няма сделка. Материалите са в прокуратурата.
Водещ: Дотам
Бойко Борисов: Какво трябва да направят?
Водещ: Сега, всички тези политици, които са били или не са били на яхтата или са се возили от тази вълна на, как да кажа, предприемачество, са успешни политици, минават за успешни кандидати за кметове, по-късно за президенти.
Бойко Борисов: За моя радост, аз ги побеждавам за сега, така че въпреки усилията им. Просто и в рамките на времето се вижда всеки какво е правил.
Водещ: Все пак може ли да обясните, защото вашите връзки очевидно, на такава конференция сте, ви позволява да огледате по-..., как да кажа, по-високо, по-отдалеко тази афера с европейски мащаб, защо тя се случва? Аферата “Савоя”
Бойко Борисов: За мен аферата в “Топлофикация” е доста по-голяма, отколкото аферата, савойската. Освен това, за радост, в “Савойската афера” действат и други служби, и други прокуратури и накрая ще имаме реален резултат. Докато повтарям в “Топлофикация” за милиони източени, никакво движение няма. И така, да се съсредоточим върху “Топлофикация”.
Водещ: Добре, съсредоточихме се. Кажете сега за аферата “Савоя”. Според вас какъв реален резултат ще има пък там, ако се има предвид темповете?
Бойко Борисов: Когато завърши прокурорската проверка, тогава ще разберем.
Водещ: А имате ли и представа защо попада и България?
Бойко Борисов: Не, нямам представа.
Водещ: Свързано ли е това с някакви кадрови решения, да кажем, в Европейския съюз?
Бойко Борисов: Не, не мога да кажа, нямам тази компетентност…
Водещ: А може ли да кажете, дали това определя и някакво ваше бъдеще отношение към НДСВ и към техния лидер?
Бойко Борисов: Моето отношение към НДСВ е ясно, след като са в управляващата коалиция, нямаме разговор с тях и това се случва ...
Водещ: Малко повече...
Бойко Борисов: Не случайно те на всякъде издигат лидер срещу сдружението ГЕРБ или срещу мен самия като кандидат кмет на София. Нали, така, обидни думи чух от тях.
Водещ: Нещо повече да кажете за това, което се случи по отношение на разкриването на делото “Гоце”, появата на офицера, които е разработвал Георги Първанов, Цвятко Цветков във вестник “Политика” и неговото обявяване, че Георги Първанов е бил секретен сътрудник. Познавате ли тези публикации, тази публикация във вестник “Политика”?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Искам да ви попитам по принцип, заради вашите познания в секретните служби, секретен сътрудник означава ли, че трябва да попълни декларация, че ще служи на отечеството и да се подпише?
Бойко Борисов: Вижте госпожо, в този скандал стана ясно едно, че всички досиета на службите по така използвания им начин засега, отново ви връщам към мое изказване преди две, три-четири години, съм го правил много пъти, че този агентурен апарат не се бори с престъпността и не се защитава националната сигурност в момента. Именно за това този агентурен апарат не е нужен на държавата, може спокойно да се пуснат досиетата в Интернет, който има интерес към тях да ги чете и веднъж завинаги да прекъснем този процес, а Министерство на вътрешните работи и специалните служби да могат да създадат нов свой агентурен апарат защитен със, примерно, закон за 50 години напред, да не се пипат агенти, за да могат да работят хората спокойно. От там нататък всичко друго е маскарад.
Водещ: Все пак по отношение на това дали е подписвал декларация Георги Първанов за секретен сътрудник на Първо управление на Държавна сигурност?
Бойко Борисов: Наберете президента и му задайте този въпрос на него.
Водещ: Добре, ще се опитам след малко.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Искаме да говорим за “Баталова воденица” и това ще стане като се върнете в София. Всъщност надявам се да узнаете важни неща как се поддържа националната сигурност, нали така.
Бойко Борисов: На срещата, която имах със зам.-генералния председател на /…/ управляващата партия на Ердоган /…/, говорим точно на тази тема и според мен, съжалявам госпожо /.../, а в доклада на президента той спомена нещо много важно за националната сигурност, за напрежение в местните райони, засилено полицейско присъствие и опасност от етнически размирици. Това е нещото, което би трябвало да ви притесни всички вас много повече отколкото кой е “Гоце”. То е ясно, свършихме с тази тема. Според мен единствената грешка на президента е само, че още на времето не е казал, че има негови материали по този въпрос и всичко щеше да приключи още тогава. Но, както и да е. Но лично аз разговарям с турските колеги, с турските служби, те имат такава информация, подготвят ли подобни неща, какво им е мнението, как считат да реагират при подобни проблеми, ако възникнат в нашата страна и от това, което до този момент виждам и начинът по който, особено моят колега кметът на Анкара и на генералния директор на турската полиция ме посрещат, че те, въобще през ум не им минават подобни неща, обратното, Турция, и това беше изказването на премиера Ердоган, ще направи всичко възможно да бъде приета в ЕС, а това означава изключителна дружба с България, защото, както на нас гърците ни помагаха за ЕС, така ние можем на своите съседи да помогнем.
Водещ: Връщам се на информацията, която следваше да ни паникьоса, смятате, че е, така да се каже лъжлива информация, която цели поддържане на излишно напрежение? Тоест няма напрежение в смесените райони, няма нужда от полицейска охрана?
Бойко Борисов: Напрежението в смесените райони не идва от Турция, а уж идва от българите там, които не по религиозен или технически принцип са недоволни, а от това, че поръчките минават единствено и само през фирмите на ДПС. Икономически е проблемът в България. Корупционен е проблемът, “обръчи от фирми” има в България, а не джамията и кръстът са тези, които трябва да, те могат да бъдат използвани за етнически проблем, а всъщност няма нищо общо с религията в момента твърдя по случая и това искам аз да говоря със своите колеги.
Водещ: И нещо друго, че вие всъщност подчертавате, че турските връзки не са прерогатив само на ДПС с тази ваша изява.
Бойко Борисов: Напротив, само ако България и Турция започнат да воюват как ще влязат в ЕС, как ще се развият, как ще се осъществява свободно движение на стоки, товари и хора.
Водещ: Преценявате ли като гаф даването на такава полицейска информация, че има напрежение в смесените райони?
Бойко Борисов: Аз считам, че ако има гаф, той се състои в тази сграда, а не в това кой е Гоце, това мен лично изобщо не ме интересува и по никакъв начин няма да спра да уважавам по-малко президента Първанов заради това, че е писал тази рецензия или каквото там, не искам да влизам изобщо в схемата. Но на тема смесени райони съм готов веднага да сядам и да разговарям с всички, защото това е игра с барута и там политика няма.
Водещ: Ако се установи, че е писал против колегите си ще престанете ли да го уважавате?
Бойко Борисов: Аз госпожо, вярвам на това, което хората говорят. И Божидар Димитров, и президентът Първанов от това, което казват, казват, че са работили за националната сигурност. Като генерал от службите аз изключително много ги ценя и уважавам и агентурата, и хората, които са ни помагали да постигаме дадени резултати, така че от мен няма да чуете лошо, ако щете и само поради тази причина.
Водещ: Благодаря Ви за участието, г-н Борисов. Бойко Борисов пряко по телефона от турската столица, за смисъла на тези срещи, на участието му в разговорите, разбира се, и за острите въпроси от седмицата.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Напрежението в смесените райони не идва от Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди