изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 02:20 EEST
В Китай откриха първата железница до Тибет    
КитайВ Китай беше открита първата ж.п. линия до Тибет. Това е линията, построена на най-голяма надморска височина. На места надхвърля 5 000 метра.

Китайският президент Ху Цзинтао откри железницата до Тибет на церемония в западнокитайския град Голмуд. Оттам потегли първият влак за тибетската столица Лхаса. След минути друг влак тръгна в обратна посока. Трети влаков състав отпътува от Пекин за Лхаса.

Новата железопътна линия, наречена "Покрива на света", е дълга 1 140 км. Тя е разположена на рекордна височина - 5 072 м над морското равнище. Освен това на нея се намират най-високо разположената в света гара -Тангула, на 5 068 м и най-високият тунел - Фънхуошан, на 4905 м.

Специално конструирани са и влаковете, които ще пътуват до трудно достъпното плато на Тибет. Вагоните са снабдени с инсталации за изкуствено налягане и запаси от кислород. Те облекчават дишането на пътниците в условията на разреден въздух. Стъклата на прозорците имат филтър за предпазване от ултравиолетовите лъчи.

Високотехнологични охладителни системи поддържат непрекъсната замръзналост по трасето, за да бъде линията стабилна.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

В Китай откриха първата железница до Тибет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди