изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 07:26 EEST
НЕЩАТА НЕ СТАВАТ САМО С ПАРИ, НО И С ЖЕЛАНИЕ И МОТИВАЦИЯ    
Интервюта Пред \"Нова добруджанска трибуна\" - Сиса Павлова - председател на Дамски клуб \"Майчина грижа\" и на Демократичния съюз на жените, член на Лейди Ротари клуб

 

Сиса Павлова е родена в Добрич, където завършва Първа гимназия. След това учи в Полувисшия институт в Бургас, а след това завършва и Висшият институт за начални учители в Благоевград. Като педагог има първа квалификационна степен. Работила е като детска учителка. Била е директор на ЦДГ №17. От 1983 до 1991 г. работи в Регионалния инспекторат на МОН. След това е платен координатор на Демократичния съюз на жените. До пенсионирането си работи в Община Добрич. Професионалното си развитие тя съчетава с активна обществена дейност. В момента е председател на Дамски клуб \"Майчина грижа\" и на Демократичния съюз на жените, член е на Лейди Ротари клуб. Семейна е, с две пораснали деца и едно тригодишно внуче - Елина. В момента дъщеря й Станка пише докторат във Франция, а синът й - Йордан, работи в САЩ.

 

- Г-жо Павлова, приключи още една успешна и изпълнена с грижа за талантливите деца на Добрич година за Дамски клуб \"Майчина грижа\". Каква равносметка правите като председател на организацията?

- Тази година продължихме с реализацията на основната си идея - подпомагане на талантливите деца сираци и полусираци. Стараем се да присъстваме в живота на града. Извоювали сме си уважението и доверието. Най-голямата благодарност е благодарността на нашите деца, които сме подпомогнали и те израстват професионално и прославят името на града. Тази година имаме 30 стипендианти. От тях 21 са ученици, а останалите - студенти.

В клуба са жени, които идват с желание и са мотивирани. Осъществяваме интересни срещи и разговори. Първата дама Зорка Първанова откликна на нашата покана. Тя, както и посланикът на България в САЩ - Елена Поптодорова, са почетни членове на \"Майчина грижа\". Също така ни търсят под различни форми за срещи на национално равнище.

- Как успявате да съчетавате толкова много обществени ангажименти?

- Аз съм деен човек. Не мога да седна и да стоя. Дори и седнала върша нещо. Това, което съм си поставила като цели, съм го постигнала - и в професионален, и в личен план. Във времето, когато бях в активна трудова дейност, трябваше да се доказваш непрекъснато. Опитвала съм се да бъда непрекъснато първа и така беше. Отговорен човек съм. Когато поема ангажимент, трябва да го свърша. Пазя добри спомени за всички хора, с които съм работила. Благодарна съм на всеки, който е бил съпричастен към проблемите, с които съм се занимавала. Благодарна съм и на обществеността за това, че ни приема с доверие и благодарност за това, което правим. Дейността ни не остава незабелязана.

- Какво Ви провокира да поемате допълнителни ангажименти и какво Ви носи работата в обществения сектор?

- Имам нужда от друга изява и затова работя в неправителствения сектор. Правя го от преди 1989 г. Тази дейност е всепоглъщаща и трябва да даваш много от себе си, но и те обогатява. Можеш да се запознаеш с различни хора, да разговаряш, да направиш сравнение, да съпоставиш постигнатото.

От дълги години съм председател на Демократичния съюз на жените. Организацията ми даде много. Имах възможност да участвам в Световен конгрес на жените в Китай, който се провежда веднъж на десет години. На международния форум разбрах колко сме по-напред от Азия и Африка, но колко сме изостанали по отношение на статуса на жените, в сравнение със скандинавските страни.

Когато по линия на \"Майчина грижа\" отидохме в Израел, изпитвахме известно притеснение, че няма с какво да се похвалим. Оказа се, че и те имат какво да научат от нас, а именно, че нещата не стават само с много пари, а и с желание и мотивация.

Членувам и в Лейди Ротари клуб, където всъщност се разтоварвам. Споделяме с жените на ротарианците виждания за интернационалните идеи за благотворителност.

- Сред Вашите приятели се носят легенди за кулинарните Ви шедьоври  и невероятното Ви чувство за естетика? Каква е рецептата ангажирана жена да съумява и толкова виртуозно да поддържа домакинство?

- Нямам записана рецепта. Баба ми беше тертиплия. Спомням си, че в годините на оскъдица у дома винаги е имало нещо по-оригинално. Майка ми ме научи на ред. Аз трябваше да си свърша задълженията и тогава ме пускаха на кино. Вроденото чувство към естетиката имам от семейството си. После се наслагва, импровизира и се получава. Успокоявам се, когато върша нещо, в което има много детайли.

Старала съм се семейството ми да не страда от социалните ми ангажименти. Срещала съм разбиране и от децата, и от съпруга си.

- И двете Ви деца са реализирани зад граница. Принуждава ли държавата ни амбициозните млади хора да напускат страната, за да имат перспектива за развитие?

- Не мисля, че държавата ги принуждава. Дъщеря ми избра да учи във Франция, а синът ми беше по свободолюбив и реши да опита възможностите си в САЩ. За да оцелееш, трябва сам да се справяш с много неща. На нашата образователна система това й беше грешката, че ни учеше някой друг да поема отговорност вместо нас. Не успяват тези хора, които чакат някой да свърши нещо вместо тях. В момента наблюденията ми са, че има глад за специалисти. Въпросът е законово да бъде уредено заплащането им, но и това ще стане.

В личен план много тъгувах, когато децата ми заминаха от къщи, но никога не сме ги спирали и ги оставихме да извървят своя път. За наша радост, те успяха, въпреки, че никак не е лесно да си сам, да се изявиш и да останеш българин. Намерили са мястото си, работят, чувстват се добре като граждани са света. Дъщеря ми избра научната работа в областта на културата и изкуствата, а сина ми - бизнеса.

Благодарение на тях успях да опозная по-добре Франция и част от САЩ, да се запозная с други култури, да се почувствам горда с това, че съм българка и, че идвам от една много хубава страна.

- От къде идва несломимата Ви жизненост и желание да промените света около себе си?

- Не искам да променя света. Искам да помагам и да съм частица от това, което става. Да си жизнен е въпрос на ген. Аз съм скорпион и не мога да бъда флегматична. Амбициозна съм. Може би, възпитанието също има значение. Израснала съм в такова семейство, в което има отговорности. Въпрос е на възпитание, на самодисциплина, на дух. Обичам да работя с хора. Не обичам да съм сама. Опитвам се понякога да се изолирам, но не мога. Споделям каквото знам. Не съм потайна. Открит човек съм.

Разговаря Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

НЕЩАТА НЕ СТАВАТ САМО С ПАРИ, НО И С ЖЕЛАНИЕ И МОТИВАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди