изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 18:11 EEST
Ватикана представи древен римски некропол    
По светаВисокопоставени представители на Ватикана представиха древен римски некропол, открит случайно преди шест години. Той съдържа над двеста гробници, датиращи от първи век преди Христа до четвърти век от нашата ера.

Археолози открили на мястото олтари, погр***ни урни, пет саркофага и десетки гробници. Сред тях била тази на Алкимо - човекът, който оформял сцената на театър Помпей, действащ по времето на Нерон. От Ватикана съобщиха, че това е вторият по значимост некропол след този под базиликата "Свети Петър", където се смята, че се намират тленните останки на първия папа Петър. По думите на археолога Джандоменико Спинола някои от гробовете вероятно съдържат доказателства за ранното християнство.

Джандоменико Спинола, археолог: "Разполагаме само с едно доказателство за християнско присъствие в некропола. Това е саркофагът на Публий Цезилиус Викторинус, управлявал между 270 и 290 година. Той има барелеф на молеща се жена от лявата страна и на философ от дясната. Този елемент на молеща се жена напомня за християнско присъствие."

Според директора на музеите във Ватикана Франческо Буранели некрополът създава отлична представа за римското общество от първи до четвърти век.
http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Ватикана представи древен римски некропол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди