изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:21 EET
Роди се първото бебе от замразени яйцеклетка и сперматозоиди    
По света36-годишна калифорнийка роди първото бебе - момче, заченато в САЩ от замразени яйцеклетка и сперматозоиди, предаде Асошиейтед прес, като цитира фирмата "Екстенд фъртилити", спонсорирала изследването, в което жената е взела участие.

Ейдриън Домасин, която не е омъжена, решила да участва в изследването, защото знаела, че фалопиевите й тръби са запушени, а не можела да си позволи оплождане инвитро.

Замразяването на яйцеклетки по традиция се прилага при жени, страдащи от заболявания, които могат да ги направят безплодни, и невинаги е резултатно. Напоследък обаче за тази процедура настояват жени над 30-те, които искат да имат деца, но се страхуват, че няма да могат да заченат по естествения начин.

Ниската жизнеспособност на замразените яйцеклетки отчасти се дължи на ледени кристалчета, които могат да увредят строежа на яйцеклетката. Замразяването на сперма пък се практикува от десетилетия според проф. Ричард Полсън, преподавател по репродуктивна медицина в Университета на Южна Калифорния.

В света са документирани около 200 раждания, в които са използвани замразени яйцеклетки, но сега за пръв път става дума за зачеване от замразени яйцеклетка и сперма, уверява Полсън.

За един подобен случай, станал миналата година в Австралия, е писало изданието "The Journal of Assisted Reproduction and Genetics". По време на изследването Домасин е пиела лекарства и са й правели инжекции за стимулиране на овулацията.

Зрели яйцеклетки били изолирани и замразени. След четири месеца в тях инжектирали размразена донорска сперма. Оплодената яйцеклетка е била имплантирана в матката на жената. Бебето се родило с тегло 3700 г. БТА

 


Сходни връзки

Роди се първото бебе от замразени яйцеклетка и сперматозоиди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди