изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 16:38 EEST
СИЛНИ УНИВЕРСИТЕТИ ЗА СИЛНА ЕВРОПА    
Образование

 За предстоящата кандидат-студентска кампания на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" разговаряме с доц. Масис Хаджолян и с доц. Георги Калагларски - преподаватели във висшето учебно заведение

Златина ИВАНОВА



- Доц. Хаджолян, бихте ли представили накратко структурата на Варненския свободен университет, както и най-актуалните моменти в кандидат-студентската кампания на университета?
- Варненският свободен университет предлага голям избор на специалности - 36 бакалавърски програми след завършено средно образование, 32 магистарски програми след завършено висше образование и 4 междууниверситетски магистърски програми, съвместно с БАН. Висшето учебно заведение разполага със собствена модерна материална база, учебен корпус със съвременно оборудвани аудитории, компютърни зали, скулптурно, архитектурно и художествени ателиета, лаборатории, учебна съдебна зала, Аула максима с капацитет от 450 места, спортна зала, студентски общежития, стол и кафе-барове, университетски комплекс. ВСУ има също така и технологичен институт-офис "Международни проекти", дигитален библиотечно-образователен комплекс с богата библиотека и електронни читални, университетски издателски център, печатна база, книжарница, копирен център, лаборатории „Високи технологии" и „Информационно обслужване", център за дистанционно обучение, Европейски център за обучение през целия живот, медиен комплекс-учебно радио „Академика" и учебно телевизионно студио. Университетът се гордее и с центъра си за евроквалификация - кариерен център за професионално ориентиране и кариерно развитие на студентите, студентски бизнес инкубатор за обучение на студентите в реална бизнес среда и учебно-счетоводна кантора за обучение по съвременни счетоводни програми.
- Какво ново предлага университетът в приема и обучението си? Запознайте ни с предстоящите събития, свързани с кампанията.
- ВСУ обяви он-лайн конкурс на тема "Аз, Европа и глобалният свят", който в момента се провежда. Провеждат се кандидат-студентски изпитни сесии по Есе на обществено значима тема - с класиране и обявяване на прием на 18 април, 30 юни, 27 юли и 17 август 2007. Тече проект „Обучение на две скорости", който дава възможност на студентите да се обучават по индивидуален план, което им позволява съкращаване на срока на обучение и изучаване на две специалности едновременно. Предимство имат студентите с чуждоезикови познания и компютърни умения. Заедно с това стартира и е в ход международният проект „Европейския бизнес-гарант за професионална пригодност на получаващите висше образование във ВСУ „Черноризец Храбър". Този проект създава условия за практики във водещи немски фирми и институции, и специално в провинция Северен Рейн-Вестфалия в областта на общинското управление, банковото и социалното дело, туризма, архитектурата, строителството и др.
- Доц. Калагларски, каква е според Вас ролята на медийното образование в този динамичен свят и има ли значение къде ще получиш висшето си образование?
- В съвременния комуникативен свят медиите имат приоритетна роля и позиция да осъществяват комуникационните връзки между различните структури на обществото. Медиите бяха и продължават да бъдат главният комуникационен канал в съвременното общество, особено в условията на процесите на европейска интеграция. Но медиите имат значително нови отговорности, нови приоритети, нови цели и те биха могли да се систематизират в няколко стойности.         На първо място бих поставил динамичния информационен обмен, на второ място - много успешно, особено в условията на европейската демократична система, т.нар. неправителствен сектор. Това са неправителствените организации. Общуването на гражданите с тези неправителствени организации изисква една динамика в комуникационното поведение и тук отново медиите излизат като водещите в тази динамичност. Хората имат нужда от информация. Ето защо медиите трябва да удовлетворяват тези нужди на обществото.
Както всички знаем, от 1 януари 2007 г. ние сме пълноправни членове на ЕС. От тук произтичат значителни предимства, но не по-малко и отговорности. Една от тях, е че българските университети трябва да подготвят адекватни на най-добрите европейски стандарти млади специалисти. От тази година не бива да има значение дали един млад специалист е завършил в западноевропейска държава или в източноевропейска. Стандартизира се висшето образование, което не означава, че се унифицира.
ВСУ е едно частно учебно заведение и в никакъв случай не бива да дублира и техниките, и структурата на държавния университет. ВСУ има това предимство, че е много по-динамичен, по-мобилен и по-рационален в своето международно поведение.
- Кои са приоритетите на специалност „Журналистика" във ВСУ и с какво е по-различна от тази в останалите университети?
- Във ВСУ специалността „Журналистика" съществува от 10 години. В почти всички български медии /и регионални, и локални/ работят изявени наши младежи, включително и в някои съседни държави - в Турция, Гърция и Македония. Специалността „Журналистика" заедно със специалността „Връзки с обществеността" са обединени в една обща учебна програма, наречена „Обществени комуникации". Стремежът на преподавателския екип е да направи още по-адаптивни към съвременните обществени потребности образованието на изучаващите тези две специалности във ВСУ. Ние отговаряме на изискванията за акредитация, ние отговаряме и на изискванията, които депертамент „Социални комуникации" на ЮНЕСКО постави на висшите учебни заведения, където има специалност "Журналистика". И стремежът ни е не само да отговаряме на изискванията, но да рационализираме най-позитивните моменти, които са заложени в създаването и развитието на тези две специалности във ВСУ. Ние търсим един по-специфичен облик и по-различен модел за подготовка на млади журналисти и млади специалисти по „пъблик рилейшънс". Освен теоретична подготовка, нашите студенти имат възможност още от първите семестри на своето обучение да се подготвят в реални медийни условия - в университетското радио студио, тв студио. А на втора позиция това означава, че имаме договори с почти всички варненски и с не малко от националните медии, където нашите студенти имат възможност лятото да бъдат на стаж, а през учебната година да бъдат едни активни сътрудници и създатели на професионални медийни продукти.
- Какво може да се очаква през следващите години в развитието на специалност „Журналистика"? Какви задачи сте си поставили и как смятате да ги реализирате?
- Преди всичко се поставя акцент върху самостоятелната, индивидуалната работа и подготовка на студентите под ръководството на специалисти. Специалисти в сферата на теорията, специалисти в сферата на практиката. Т.е. ние трябва да променяме модела, да подготвяме преди всичко в теоретичен аспект нашите студенти. Те трябва да се занимават все по-активно с конкретна практическа дейност. Затова занапред ще се акцентира на извънредната ангажираност, върху привличането на най-добрите специалисти от българската медийна практика. Другата ни задача е да се обогати изборът на магистърски програми по „Пъблик рилейшънс" и „Журналистика". С развитието на тези основни приоритетни области ние ще бъдем от тези, за които важи лозунга „Силни университети за силна Европа"!

 


Сходни връзки

СИЛНИ УНИВЕРСИТЕТИ ЗА СИЛНА ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди