изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 01:26 EEST
ИМА ОПАСНОСТ ЩЪРКЕЛИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ДОБРУДЖА    
НовиниЗа това предупреждава Никола Атанасов от с. Безводица. Той се грижи за пет щъркелови гнезда в двора си. Към книгата за него "Приятел на птиците" проявяват интерес от страната и чужбина

Книгата "Приятел на птиците", в която се разказва за природозащитника Никола Атанасов от село Безводица, който се грижи за пет щъркелови гнезда, вече се намира в много библиотеки у нас и в чужбина. Към нея продължават да проявяват интерес от различни европейски и презокеански държави. Книгата е дарена от автора на Зографския манастир, на музей-паметник "Св. София", на Бачковския, Дряновския, Троянския, Рилския манастири, на 26 различни национални и регионални музеи, на библиотеки у нас и в Констанца, Калараш, Мангалия, Олтеница, Гюргево. Предоставена е или се проявява интерес към нея от Аржентина, Австрия, Австралия, Германия, Чехия, САЩ, Франция, Румъния, Нова Зеландия, Хърватия, Испания, Мексико и т.н. Никола Атанасов се надява да се намерят средства за допълнителен тираж, за да може да се задоволи търсенето от изданието.
Тази пролет щъркелите в двора на Никола Атанасов пристигнали на 24 март в 18,30 ч. Засега е дошла само една двойка. Тя все още мъти яйцата си. Домакинът предполага, че студената пролет е причината другите двойки все още да не са се настанили в гнездата, а да живеят в блатист район край селото.
Никола Атанасов сподели пред НДТ, че има сериозни опасения за бъдещето на щъркелите в Добруджа, тъй като ежегодно стотици от тях измират заради далекопроводите, по които спират по време на миграцията си. Когато в Добруджа са правили електропроводите, е допусната огромна грешка, като конзолите са поставени на височина над самите стълбове. Когато щъркелите кацнат нощем, те си удрят крилата във високото напрежение и умират. Ежегодно загиват стотици птици, коментира бай Кольо. По негова инициатива преди време НЕК е монтирала птицебрани на стълбовете. Те се поставят, за да предпазят птиците от токов удар, когато кацат по стълбовете на електропровода. Това значително е намалило броя на загиващите птици. При проверка на екоинспектори и природозащитници през есента на миналата година обаче само в района на далекопровода Плачи дол-Балчик-Безводица са открити много загинали щъркели. Той се намира под миграционния път на птиците Via pontica и ежегодно от там прелитат ятата от щъркели.  Предложението на Никола Атанасов е да се обърнат предпазителите на стълбовете надолу или да се монтират достатъчно птицебрани. 80-годишният мъж сезира за тези проблеми институциите вече 55 години. Досега сериозна намеса от страна на държавата няма. Опасенията му са, че след 10-15 години  щъркелите ще изчезнат от Добруджа.
 


Сходни връзки

ИМА ОПАСНОСТ ЩЪРКЕЛИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди