изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:36 EEST
24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН, ЛЕТНИ ИВАНОВДЕН    
ОбществоПравославната църква отбелязва рождение на свети Йоан Кръстител


Според народните вярвания св. Иван Билкобел е заповедник, началник на 77 и половина болести. Срещу тези болести е насочен и този празник, който отбелязва и края на пролетта. Дотук е крайната точка на слънцето към лятото, оттук то се връща. На този ден не се работи.
На Еньовден рано сутринта преди изгрев слънце жените събират 77 билки и половина. Смята се, че именно на този ден билките имат най-голяма магическа сила, след това "се отвръщат", загубват я. Някъде от билки и треви правят венец, провират се през него за здраве, а после го окачват за цяр. В някои краища има обичай на този ден хората да се къпят в реката за здраве и плодородие.
Широко разпространен е и обичаят Еньова буля, в който участват само моми. От предния ден, всяка мома свива своя китка. Китките се спускат в бяло котле с мълчана вода и се оставят да пренощуват в градина, "за да видят звездите". Сутринта всичко отново се събират. Пременяват като булка малко момиченце (невеста за Еньо) - 7-8 годишно. Най-силната и здрава мома го качва на раменете си и така цялата дружина обикаля селото. Често спират и задават на Еньовата буля въпроси за плодородието на посевите, за цените на храните и т.н. Вярва се, че всичко предсказано ще се сбъдне. След като обходят всички махали, момите се връщат при котлето, чак тогава пускат Еньовата буля да стъпи на земята. Превързват й очите с червена кърпа и тя вади една по една китките. При всяка китка нарича коя мома за какъв момък ще се омъжи и скоро ли ще е сватбата й.
Според народните вярвания Еньовден е много подходящ за магии и гадания. На този ден магьосниците могат да примамят чуждото плодородие, стадата, млякото, росата, дори чуждото щастие или любов. "Хваща" обаче не само вредоносна магия - сполучливи тогава са и различните баяния, насочени срещу уплах, уроки или болести.
 


Сходни връзки

24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН, ЛЕТНИ ИВАНОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди