изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-01 @ 20:01 EEST
Съдбата на Бургас-Александруполис е под въпрос    
По светаСъдбата на петролопровода Бургас-Александруполис се оказа под голям въпрос, коментира в свой материал от вторник вестник "Росийская газета".

Властите на гръцката провинция Еврос предупреждават, че могат да забранят прокарването на тръбата през тяхна територия, ако Русия не изпълни определи изисквания, предаде Mediapool.

Това е заявил пред изданието областният управител на Еврос Николаос Забунидис. Много от жителите на Александруполис са категорично против строителството на нефтената тръба.

"Хората се страхуват, че този проект може да доведе до екологична катастрофа. Ако има изтичане на нефт, нашият регион ще изгуби туристите си. При разлив на нефт никой няма да купува и земеделската продукция.

С други думи Александруполис ще банкрутира", уточнява областният управител Забунидис. "Ние се страхуваме най-вече от бунт, защото хиляди граждани могат да излязат на улицата и да попречат на прокарването на тръбата. Нито ние, нито руските нефтени работници ще могат да ги спрат", твърди областният управител на Еврос.

Той каза още, че Русия не предприема нищо, за да убеди хората в екологичната безопасност на петролопровода Бургас-Александруполис. До този момент местните власти в Гърция не са получили от руските нефтени компании никакви технически документи, които да потвърждават надеждността и безопасността на тръбата.

Посолството на Русия в Атина също не обръщало особено внимание на призивите на управителя на област Еврос да въведе комплексен подход към прокарването на нефтената тръба, в която да се вземе предвид и мнението на местното население.

Николаос Забунидис неколкократно се е обръщал към руската дипломатическа мисия с молба в Александруполис да се открие руско консулство, но са му обяснили, че това в момента е невъзможно да се направи.

Освен това властите в Александруполис са поискали от Москва да се ангажира, че руски туристи ще почиват в местните курорти. "Ние искаме работещите в нефтените руски компании да летуват в Александруполис. По този начин те ще покажат на всички останали, че проектът е напълно безопасен", заявява областният управител Николаос Забунидис.

"И на последно място ние искаме да произвеждаме и изнасяме за руския пазар селскостопанска продукция и сирене", коментира областният управител на Еврос. "Сам по себе си този проект за петролопровод на нас не ни е изгоден, защото лъвският пай от експлоатацията ще отива в руските компании.

В Гърция ще влизат едва 35 млн. евро, които за нас са смешни пари", подчертава Забунидис.

В края на публикацията руското издание припомня, че преди 10 години местните власти в Александруполис са успели да спрат проект за разработване на златно находище в Еврос от голяма австрийска компания.

След протести на местното население в края на краищата гръцкото правителство е забранило да се добива злато в района.  http://news.expert.bg

 


Сходни връзки

Съдбата на Бургас-Александруполис е под въпрос | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди