изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:20 EEST
Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния    
Новини В късните часове на 16 юли близо до украинския град Лвов е дерайлирал товарен влак, пренасящ високотоксичен жълт фосфор от Казахстан за Полша. Вследствие на инцидента се е образувал токсичен облак с площ приблизително 90 квадратни километра.Световните агенции разпространиха информацията за влак, съставен от 58 вагона, 15 от които дерайлирали вечерта на 16 юни, най-вероятно поради пълно информационно затъмнение от страна на украинските власти.

В шест от 15-те вагона възникнали експлозии, довели до образуването на облака.Инцидентът моментално се превърна във водеща новина за румънската телевизия Реалитатея, след като официални източници информирали, че фосфорният облак се намира на 160 километра от северната граница на страната.14 населени места са били засегнати на украинска територия в непосредствена близост до инцидента, а около 800 души са били евакуирани, предаде АФП. Агенцията цитира украинския вицепремиер Александър Кузмук, който сравнил инцидента с този в Чернобил през 1986 г.Румънският премиер Калин Попеску-Търичану заяви, че се взимат всички мерки за установяването на евентуалните заплахи, които могат да възникнат в случай, че облакът навлезе в румънска територия.“Украинците не отговарят [на телефона]“, заяви Търичану на брифинг в следобедните часове.  Bulgarian Post

РБК: 20 души са пострадали при инцидента в Лвовска област на Украйна
17 юли 2007 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Киев. Броят на пострадалите вследствие на инцидента с вагони, превозващи жълт фосфор в Лвовска област на Украйна, е 20 души, съобщи пресслужбата на украинското министерство на отбраната. С диагноза отравяне са хоспитализирани шестима служители на Министерство на извънредните ситуации, двама служители на Министерство на вътрешните работи и десет души от местното население, живеещо в района на катастрофата. Пострадалите са настанени във военномедицинска болница. По последни данни опасност за живота им не съществува. Жълтият фосфор е изключително отровен, а дозата необходима за фатален край при хората е около 0.1 грама.
Информацията е на РБК.
 
Украинските власти призоваха населението да не се страхува от “фосфорния облак”
17 юли 2007 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинското министерство на здравеопазването призова днес населението на страната да не изпада в паника заради облака от фосфорни изпарения, образувал се при аварията в Лвовска област, предаде УНИАН.
Облакът се образува, следа като товарен влак с цистерни, превозващи жълт фосфор, дерайлира рано тази сутрин близо до град Лвов. От здравното министерство заявиха, че облакът не представлява заплаха за населението. В момента той се е преместил към горските масиви близо до Лвов, далеч от населените места, допълва агенцията.

Химически войски пристигнаха на мястото на аварията в Лвовска област, Украйна
 
Киев. Подразделение на химическите войски пристигна на мястото на произшествието в Лвовска област, Украйна, където днес от аварирал влак изтече отровен жълт фосфор, предаде УНИАН.
Войниците ще се занимават с неутрализиране на последиците от аварията и почистване на замърсената територия. В болниците в Бужки и Радеховски район пристигат все повече хора, които се оплакват от световъртеж, гадене и стомашни разстройства. Официална информация за масови поражения сред хората няма, допълва агенцията.

Агенция "Фокус"

В Румъния няма криза заради екологичния инцидент в Украйна
BgNewsroom - 17 Юли 20:12
В Румъния няма криза заради екологичния инцидент в Украйна, където снощи дерайлира товарен влак, превозващ жълт фосфор.
Застрашена е сигурността на жителите в района на инцидента, станал близо до Лвов - град с 800 хиляди жители, който е разположен на 50 километра от полската граница и на 250 километра от Румъния, съобщи агенция Медиафакс.

Заради инцидента в Украйна днес се състоя заседание на румънската комисия за спешни ситуации. Министърът на околната среда на Румъния Атила Кьорьоди съобщи, че Украйна не е отговорила на нито едно от запитванията на румънските власти, които официално искат да знаят какво вещество се е разпръснало в атмосферата. Не можем да се свържем с тях и по телефона, посочи Кьорьоди.

Той допълни, че се е договорил с колегите си от Унгария и Полша, държавите, които също може да бъдат засегнати от облака фосфор, да обменят информация по проблема.

Министърът посочи, че се следи качеството на въздуха и водата в румънските райони, съседни на Украйна. При положение, че облакът достигне до Румъния, препоръките за населението са да избягват контакт със замърсения въздух навън като си останат по домовете, допълни Кьорьоди.

Ръководителят на Националното управление по метеорология в Румъния заяви днес, че облакът фосфор, образувал се след преобръщането и запалването на цистерните, превозващи отровния газ, няма да достигне в Румъния по-рано от 36 часа. Изчисленията са направени от експерти при симулация.

Фосфорът се използва за производството на химически торове, както и за направата на т. нар. фосфорни бомби.

Жълтият фосфор нанася поражения на костите и мозъка, и може да причини чернодробна некроза.
 


Сходни връзки

Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния
Автор: Anonymous да 2007-07-18 @ 09:53 EEST
Нашите власти няма ли да ни уведомят, ние дали също няма да пострадаме ?
Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния
Автор: Anonymous да 2007-07-18 @ 10:05 EEST
да, бързо ходи се скрий някъде, точно ти щи пострадаш.
Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния
Автор: Anonymous да 2007-07-18 @ 15:32 EEST
Погледнете и от добрата страна - няма да има нужда да се тори с фосфорни торове години напред, поради което цената на зарзавата ще падне драстично. Румънците пак намазаха. Сега като изкарат едни евтини ябълки и зелки... :-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди