изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 11:09 EEST
Балчишките потайности: КМЕТЪТ И МОСТЪТ НА ДАЛАВЕРАТА    
Политика След стотици години - ако природата бъде благосклонна към потомците ни - днешно Кранево може би ще се превърне в световна забележителност. Но не толкова заради неповторимата плажна ивица и ласкавото синьо море. Не толкова и заради вековната лонгозна гора оттатък Батовска река, огласяна от птичи песни ден и нощ. В края на село Кранево, там, където улица „Крайбрежна” неусетно се превръща в пътека, потъваща в пясъка на плажа, днес се издига странно съоръжение, което след векове със сигурност ще засенчи загадъчния Стоунхендж, мистериозните писти от платото Наска и ред  други чудеса, дело на човешката ръка.

 

Но ако за Стоунхендж и Наска днес ние вярваме, че древните им строители са вложили в творенията си своите познания за планетите, Кранево е на път да завещае на идните поколения един паметник на безграничната човешка лакомия.

Там, в края на селото, където едноименната река кротко тече в бетонното си корито, се издигат темелите на мост, единствената цел на който е да отвори пътя пред порива на един кмет към  лесните пари зад гърба на нищо неподозиращите жители на селото.

Историята започва не толкова далеч назад във времето – прочутата сага за краневския мост тръгва през втория мандат на сегашния кмет на Балчик Красимир Михайлов. В края на май 2005 г. Община Балчик взима решение да започне поредния си строеж, този път  на мост над корекцията на Краневска река на улица „Крайбрежна”.  Издадено е и разрешение под №134 от 28 май 2005 г.

Строителството започва веднага, работата спори, наливат се основите, човешката ръка твори поредното си чудо.  Според  запознати, зад трескавата строителна дейност се крият  300 000 лева, които трябва да бъдат усвоени в максимално кратък срок и от точно определени хора.

И действително, парите се усвояват със завидна бързина, съоръжението постепенно издига ръст. Неусетно обаче на бял свят излизат и факти, които говорят за  редица нарушения, извършени от кметската управа на Балчик при строежа.

Според плана на общината, мостът на Краневска река трябва да свърже терените  в края селото, които са вече в регулация, със земите отвъд корекцията на реката, от страната на морето, които обаче не са в регулация.

Дотук добре, би казал непосветеният турист, който със сигурност не си задава въпрос коя земя е в регулация и коя не, а бърза, за да се гмурне в свежата прегръдка на морето.  И би изтичал по моста, само и само по-скоро да вземе спасителното хапче син аналгин. 

Ако си представим ситуацията в традицията на най-добрите анимационни филмчета, действието по-нататък би изглеждало така: туристът тича по моста, под краката му вече пари, слънцето пече, ли пече. Притичвайки на подскоци над реката, незнайният турист изведнъж се спира. Погледът му търси пътят, но мостът свършва като отрязан с нож, а от другата страна няма нищо.

Разбира се, такова филмче би предизвикало смях сред зрителите. В реалността на хората от селото обаче нещата стоят малко по-различно, а смехът е горчив. Причината е много прозаична - когато общината издавала разрешение за строителство на мост над р. Краневска, някакси пропуснала да съобрази намеренията си с т.н. Подробен устройствен план (ПУП) за този район. Всъщност, изобщо не е можела да ги съобрази, защото такъв план просто не е съществувал. По тази причина никой не би могъл да каже със сигурност къде ще преминава улицата след моста отвъд реката, и къде изобщо ще има улици в района без регулация.

Това обаче не е единствената беда. Ако планът на общината се реализира, героят от нашето филмче би тичал по улица, която ще се издигне на повече от два метра над сега съществуващите огради на застроените частни парцели наоколо.  И докато героят тича високо горе и напред към нищото, собствениците на тези парцели ще умуват по какъв начин пътят ще стига до техните места, без да е предвиден пътен възел с предполагаемите детелини, надлези и прочие чудеса на пътните строежи.

Най-голямото нарушение обаче, допуснато със знанието на кмета на община Балчик, е че мястото, където днес се издигат темелите на този мост, се намират точно върху основния каналски колектор на селото. Под основите на моста лежат тръбите, които събират всичката мръсна вода на Кранево, отвеждат я до помпената станция оттатък реката и след това под налягане я връщат обратно.

Одобреният проект на общината изобщо не е бил съобразен с подземния кадастър на селото. Ето така основите на моста „кацат” опасно върху основния колектор, като дори не са спазени и законовите изисквания устоите на моста да отстоят най-малко на три метра от него.

Третото и още по-нагло нарушение е, че строежът е бил разрешен от общината, без изобщо да е имало съгласуване на проекта на общината с „Басейнова дирекция” – Варна. Според  чл. 46 от Закона за водите, всеки проект, който се отнася да воден обект, задължително се съгласува с „Басейнова дирекция”.

Е, все пак, общината е знаела за това изискване на закона и се е съобразила с него но... три месеца по-късно, когато основите на моста вече са факт, а онези пари за усвояване вече са били усвоени.

Проверката на „Басейнова дирекция” - Варна показва, че със строителството на моста е нарушена проектната проводимост на речното русло. Това на елементарен език означава, че при едни проливни дъждове ситуацията става неконтролируема. Жителите на Кранево са наясно, че корекцията на реката е предназначена да прихване водите, идващи чак от с. Осеново, високо горе на баира. Корекцията е замислена и изпълнена така, че да поеме спокойно силните води при такъв природен катаклизъм, който би качил нивото на църцорещата днес рекичка до няколко метра. За тази подробност обаче кметът на Балчик изобщо не си е дал сметка, когато е разрешавал строеж в речното корито.

При положение, че е нарушена проводимостта на речното корито, това означава, че е заплашен и животът на хората, вдигнали къщите си в непосредствена близост до корекцията. Освен това, едно голямо наводнение със сигурност ще наруши екологичното равновесие в района на лонгозната гора, каквато в България има само в района на река Камчия. Последиците от екологична гледна точка ще са катастрофални, коментират експерти.

Сагата с моста от мечтите на балчишкия кмет е пред поврат, когато най-сетне от „Басейнова дирекция” - Варна изпращат предписание № СЖ-53 от 10 септември 2005 г. - община Балчик да премахне започнатото строителство. Експертите дават срок до 30 септември основите на моста да бъдат разрушени и махнати от речното корито. Общината обаче запазва хладнокръвно мълчание и не си мръдва и пръста дори.

Междувременно срещу незаконното строителство вече има и становище на РДНСК - Добрич. Със заповед ДК-21-12 от 9 август 2005 г. Дирекцията по надзор  на строителния контрол спира строителството, с аргумент че са нарушени законите.

Към институциите, които в прав текст заявяват, че със строежа на моста община Балчик е нарушила редица  законови разпоредби, се включва най-накрай и Окръжна прокуратура - Добрич. Магистратите предлагат в решение РД-02-0207 от 17 март 2006 г. влязлото в сила разрешение на община Балчик за строежа на моста да бъде отменено.

Тук наглостта на кмета и верните му общинари обаче  бележи истински връх. Вместо да изпълни разпоредбите на „Басейнова дирекция” да бутне темелите на моста и предложението на прокуратурата разрешението за строителство да бъде отменено, общината завежда дело в Окръжен съд -Добрич. 

Незаконността на строежа е видима обаче дори и за сляпата Темида, която с решение потвърждава, че със строителството на моста община Балчик е извършила грубо закононарушение и оставя в сила отмяната на всички издадени строителни документи като незаконосъобразни.

Една година след като всички институции са се произнесли по незаконния строеж на моста, неговите темели продължават да стърчат над корекцията на Краневска река.  Широко затворили очи,  кметът и сегашната общинска управа на Балчик мечтаят може би за други мостове. Но не към хората, а към най- късия път до поредната далавера.

Платена публикация

 


Сходни връзки

Балчишките потайности: КМЕТЪТ И МОСТЪТ НА ДАЛАВЕРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди