изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 03:01 EEST
"GED" ЩЕ ИНВЕСТИРА В ДОБРИЧ 5 МЛН. ЕВРО ЗА ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА    
НовиниНовият собственик на \"Сердика се представи в Добрич

Испанският инвестиционен фонд GED, който купи 100 % от акциите на млекопреработвателната фирма \"Фама\", чиято собственост е добричкото млекопреработвателно предприятие \"Сердика\" се представи в Добрич пред дистрибуторите на продукцията на завода. Лично изпълнителният директор на \"Фама\" Виктор Зарев запозна присъствалите на срещата с политиката на фонда по отношение развитието на фирмите в Добрич и Варна. Пред журналисти Зарев заяви, че групата \"Фама - Сердика\" смята сериозно да се намеси на пазара на млечни продукти, както в страната, така и в европейските страни. Той допълни още, че \"Фама\" е третият по големина производител на млечни продукти у нас след \"Данон\" и \"ОМК\", като фирмата притежава млекопреработвателните предприятия във Варна и Добрич и държи голям процент от пазара в региона. \"Амбицията ни е да се изравним по производство и продажби с \"ОМК\". Фондът ще инвестира около 5 млн. евро в подобряване на производствените мощности, като същевременно в момента подготвяме и документацията за издаване на лиценз за износ в ЕС\" - каза още Зарев. Капацитетът на добричкото предприятие е 200 т сурово мляко на ден, но към момента фирмата преработва едва половината от капацитета си.
Според Зарев няма шансове цените на млечните продукти у нас да спаднат, а по-скоро биха се стабилизирали и качили нивата си още нагоре. \"Само за три месеца цената на суровото мляко, което изкупуваме от фермерите скочи от 52 стотинки на 68 стотинки. Неговата цена е 65 % от цената на крайния продукт. Друг голям проблем пред сектора е сеенето на царевица за биогориво. Това е не само у нас, а в европейски мащаб. Намаляването на количествата на фуражите и вдигането на цените им, безспорно рефлектира и върху цената на суровото мляко, което купуваме\" - каза още Зарев. Като друга причина , която води до увеличението на цените Зарев посочи и все повече увеличаващата се консумация на мляко и млечни продукти от Китай. \"Само за година с 5 до 10 % се е увеличила консумацията в Китай, което означава, че се вдига и цената на сухото мляко. Статистиката сочи, че за година то стигна от 2000 евро/т вече 4000 евро за тон\" - допълни изпълнителният директор.
Зарев заяви, че до април-май следващата година трябва напълно да са обновени производствените мощности на предприятието. Фондът има намерение също да изгради на територията на добричкото предприятие пречиствателна станция.
 


Сходни връзки

"GED" ЩЕ ИНВЕСТИРА В ДОБРИЧ 5 МЛН. ЕВРО ЗА ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди