изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 08:43 EEST
НИКОЛА ЩЕРЕВ – УЧИТЕЛ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ    
История Неговото име е записано на паметната плоча поставена във връзка с отбелязване на 120-годишнината на училището със следното съдържание: “През 1859 г. на това място е съградено и открито първото училище в града. Тук учителствуват видните възрожденци: Иван поп Христов Кършовски, Димо Николов, Васил Вълчев, Константин Бакалов, Руси Енев, Калица Хаджи Байчева, Стефан Деребеев, Христо поп Йосифов, Никола Щерев и други”.

 

Никола Щерев е роден през 1854 година в гр. Разлог. Любен Бешков отбелязва, че “той е бил роден в Разлог, но още като дете родителите му се заселват в Хаджи-оглу Пазарджик, където учил във взаимното училище около 1867-68 г. “Той продължава образованието си в Априлската гимназия – гр. Габрово и е от първия випуск на завършилите. Завръща се в нашия град и започва да учителствува отначало в началото, а по-късно в класното училище при храм “Света Троица”. В скръбната вест за Никола Щерев се подчертава: “Той бе един от най-старите учители в града ни и е учителствувал дълги години в старото училище при черквата “Света Троица”.

На 19 януари 1903 г. се провежда събрание на енорияшите при църквата “Света Троица” – гр. Добрич, на което се избира седемчленна строителна комисия. Тя организира и ръководи строителството на храм “Света Троица”.

Строителната комисия е в следния състав: Димитър Попов, Никола Щерев, Курт Стоянов, Петър Скорчев, Жейно Николов, Атанас Пачев, Райко Цончев и Тодор Христов. За председател на строителната комисия е избран Никола Щерев. До завършването и освещаването на храм “Света Троица” на на 22 май 1911 година строителната комисия с председател Никола Щерев преодолява много трудности, но в крайна сметка изпълнява поставената задача.

Освен като учител в града ни, той известно работи като околийски училищен инспектор и дава своя принос  за развитието на образованието в Добричка околия.

В гореспоменатата  скръбна вест от 9 февруари 1930 година се подчертава: \"Никола Щерев е бил един от редките обществени радетели\". Неговите заслуги са оценени както от съгражданите му, така и от началството му. Никола Щерев е бил народен представител, председател на Варненската градска комисия, градоначалник на Добрич, помощник-кмет, дългогодишен общински съветник. В началото на ХХ век общинските съветници са участвали в работата на общината безплатно, заплащането на членовете на комисии, когато са били заети целия ден. Никола Щерев активно участва в работата на различни комисии, назначени от кмета, в решаване на редица проблеми на Добрич. Също така той е един от членовете - основатели на местното акционерно дружество \"Бъдащност\". Развива дейност като председател на бюрото на Народно-либералната партия в Добрич. Бил е също така редактор и издател на вестник \"Добришки глас\".

Смятаме, че можем да повторим това, с което завършва скръбната вест:

\"Дядо Никола бе един голям българин\".

Никола Щерев е от онези учители в нашия град, които в продължение на дълги години даваха своя принос за развитието на образованието!

Тодор НИНОВ

 


Сходни връзки

НИКОЛА ЩЕРЕВ – УЧИТЕЛ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди