изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:24 EEST
ОБВИНЕНИ В ОТВЛИЧАНЕТО НА ИВАН Й. ИВАНОВ ИСКАТ ДА БЪДАТ ПУСНАТИ ОТ АРЕСТА    
Новини

ДНК експертиза издала къщата, където е бил държан 27-годишният Иван Йорданов Иванов. Отвличането на сина на Йордан Иванов е било старателно планирано и подготвено



Апелативният съд във Варна насрочи за утре да разгледа жалбите на адвокатите на 32-годишния Дончо Ив. Славов и 37-годишния Петър Д. Петров, срещу определения на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с което мъжете бяха задържани в ареста. Двамата са привлечени като обвиняеми по дознание на РЗ БОП Добрич за извършване на две тежки престъпления – отвличане на Иван Й. Иванов и изнудване на баща му Йордан, съпроводено със заплахи за убийството на сина. Соченият като тартор на групата по отвличането Тимур Неджати Куртсаид не е обжалвал мярката си и остава в ареста.

За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда, първоинстанционният съд се е съобразил с многобройните гласни, писмени доказателства и експертизи, които обосновават предположението, че Дончо и Петър са извършители на престъпленията, в които ги обвиняват. Събраните материали и показания свидетелстват, че престъпленията са били обмисляни и планирани в детайли. Отвличането на сина на добричкия бизнесмен, извършено но 7 януари миналата година, е било предшествано от подготовка на къщата в едно добричко село, където е бил отведен. По-късно ДНК експертиза установява със сигурност, че именно в този дом е бил държан заложникът. Отвличането е било извършено в съучастие с трето лице, за кето се знае, че заедно със Славов са следили както Иван, така и негови близки. 

Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвиждат наказания от 3 до 10 години затвор за отвличането и от 5 до 15 години за изнудването. Добричкият окръжен съд е стигнал до извода, че Славов и Петров могат да се укрият или да извършат други престъпления, ако са с по-лека мярка за неотклонение. Срещу Дончо Славов се води друго наказателно производство. Освен това има данни, че в рамките на месец след отвличането той е напуснал страната. След издирване и Европейска заповед за арест е бил върнат от Германия. Въпреки, че Петър е с чисто съдебно минало, тежестта на събраните доказателства и наказанията, които се предвиждат за престъпленията, са дали основание на първоинстанционния съд да определят и за него първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Между 20.00 и 21.00 ч. на Ивановден през 2005 г. неизвестни отвлякоха сина на бизнесмен от Добрич. 25-годишният Иван Иванов бил отвлечен точно на имения си ден пред очите на приятелката му Петя. Иван има магазин за луксозно санитарно оборудване в Добрич. Затворил магазина и заедно с приятелката си потеглили с БМВ-то към семейната къща. Точно пред гаража върху тях се нахвърлили няколко маскирани мъже. Нападнали момичето, наритали го и го захвърлили. Върху главата на младежа нахлузили качулка, хвърлили мобилния му телефон в двора на съседната къща, а него натикали насила в автомобил със зацапани номера. По това време родителите на Иван били в Дубай на почивка.

Бащата на отвлечения младеж Йордан Иванов е едни от най-крупните бизнесмени в Добрич и притежава месопреработвателни фабрики и борси в града. Той е известен и като Йордан Поничката, заради търговията му с понички, с която е започнал бизнесвъзхода си преди години. В момента се занимава и със сериозна строителна дейност по Северното Черноморие. Според справка в АПИС, в момента Йордан Иванов е собственик и съсобственик на три фирми – "Гранд При" ООД, "Ани-Мес" ООД за производство на колбаси и месни продукти и "Ани-И" ООД. В “Гранд При“ той държи половината от дяловете, другите 50 процента са на Ганка Йорданова. Тя му е съдружник и в месарската фирма “Ани И”. Иван и Йордан са съдружници в “Ани-Мес”, в която синът има 10 процента, а бащата 90 процента.  Иван Йорданов е съдружник и във фирма “Аполо”, където ортак с половината от дяловете му е Гюрсел Исмаилов.

Като мотиви за отвличането се спрягаха няколко версии - от месарския бизнес на бащата, до  намесата на сина в чужди бизнесинтереси. Според най-цитираната по онова време версия, отмъщение към бащата, е в основата на отвличането на 25-годишния Иван Иванов. Според първоначална неофициална информация, похитителите искали откуп от 550 хиляди евро. След това плъзна слух, че сумата за откупа е намалена на 200 000 евро.

При посещението в Добрич в сряда на главния секретар на МВР Илия Илиев, който дойде, за да се срещне с близките на безследно изчезнали от областта, съобщи, че са задържани трима мъже за отвличането на Иван Йорданов Иванов. Наложена им е постоянна мярка "задържане под стража". Каза още, че с тримата ще продължи да се работи до намирането на Иван Йорданов или трупа му. След доработване на случая ще стигнем и до самия отвлечен, увери комисар Илиев. Той допълни, че се търси връзка между организираната престъпна група, свързана с отвличането, и другите случаи на изчезнали, каквато е по принцип практиката.

НДТ научи, че двама от тримата задържани във връзка с отвличането на Иван Йорданов са разследвани за изнудване. Това са Тимур Неджати и Дончо Славов. За периода февруари-март 2004 г. в съучастие с още двама мъже те принуждавали трима добричлии да им заплатят 5 600 лева против волята им. Става дума за противозаконно отнети автомобили, за които групата искала откупи от собствениците им, обясниха разследващи. Делото е спряно през 2006 г. тъй като не е било известно местонахождението на някой от четиримата. Някои от тях се укривали, други били в чужбина. След като бъде установено къде се намират, делото ще бъде възобновено, казаха разследващи.

 

 

Екип на НДТ

 


Сходни връзки

ОБВИНЕНИ В ОТВЛИЧАНЕТО НА ИВАН Й. ИВАНОВ ИСКАТ ДА БЪДАТ ПУСНАТИ ОТ АРЕСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди