изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:55 EEST
ПРАЗНУВАМЕ КАТО ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ ПРЕДИ КОЛЕДА    
Празници В духа на древните римляни започнаха коледните празници в Балчик още на 16 декември с карнавала “Балчишки сатурналии по Коледа – Като Боговете”. Факелно шествие, водено от богинята майка Кибела, кралица Мария и капитан Кущи поведе балчиклии по централната улица към общоградското веселие на площада пред Морска гара. Там стотици жители на Белия град станаха свидетели на хилядолетната разходка сред древните цивилизации, белязали земята ни, успешно пресъздадена от варненски, добрички и балчишки актьори.

Преди това кметът Николай Ангелов приветства балчиклии на централния площад и запали коледните светлини.

 “Дошло е времето да ликуваме, да се веселим и изпратим недоимъка и събудим вековната мощ на Круни, Дионисополис, Карвуна и Балчик. Земята ни е щедро белязана от хилядолетна слава, вие сте стопаните й, нека заедно да я превърнем в оживено, интересно и необезличено място”. С тези думи кметът се обърна към съгражданите си, очакващи с интерес празничната изненада. По древноримска традиция той предаде символично властта чрез лавров венец и златна клонка на превъплатилия се в негов роб актьор и го провъзгласи за господар на Белия град.

Така в забавна атмосфера се възродиха древни божества и образи -  богинята-майка Кибела припомни мощта си и прикани към веселие за изпращане на старата и посрещане на новата година, кралица Мария реди стихове за балчиклии, а сладкодумният капитан Кущи беше провъзгласен за председател на Общинския съвет. Кулминацията беше събуждането на Сатурн, който според старовековната традиция отмени обществените работи и обяви всеобщо веселие през втората половина на декември. Накрая оценката на боговете беше пищна заря, завършила с Дунавско хоро.

Прелитането през вековете продължи повече от час пред Морска гара с много смях и червено вино заедно с духовитата музика на представителния оркестър на Военноморските сили на Варна и мажоретният състав при Общински детски комплекс в Балчик.

Това е първата проява от цялостната концепция за модерно и оригинално представяне на културно-историческото наследство на Белия град между община Балчик и едноименната фондация под надслов “Земя на седем цивилизации”. Организаторите предвиждат свързването на античността с настоящето да се превърне в празнична традиция. Поводът е откритият през 2007 г. древен храм на богинята майка Кибела, на която ще се посветят специални празници догодина през пролетта.

Сатурналиите са празненства, провеждани в древния Рим в чест на бога на земеделието Сатурн, предшествали нашата Коледа. Тогава господари и слуги са разменяли ролите си, трябвало е само да сложат маска, за да не ги разпознаят. Следвало гощавка, роднини и приятели си подарявали подаръци - традиция, която следваме и до днес на новогодишните празници. Улиците били наводнени с тълпи от хора, храмовете украсени, а забавленията продължавали 7 дни.

 

Боряна БОЖИДАРОВА

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ПРАЗНУВАМЕ КАТО ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ ПРЕДИ КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди