изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-28 @ 01:31 EEST
Шумен, Велики Преслав и 10 села в зоната на птичия грип    
Здраве Шуменския квартал „Дивдядово”, град Велики Преслав и още 10 села попаднаха в 10-километровата зона за наблюдение на поведението на птиците, във връзка с болестта птичи грип, открита в отстреляна дива патица. Това е едно от решенията на Областната епизоотична комисия, която се събра на спешно засегание днес в Шумен.

Комисията определи и 3-километрова предпазна зона около мястото по поречието на р.Голяма Камчия, където на 20 януари е застреляна птицата. В тази зона попадат селата Хан Крум и Миланово. В двете зони ще се извършва засилен ветеринарно-медицински контрол - периодични клинични прегледи на птиците, ще се вземат проби от домашни и други птици, отглеждани на закрито, както и от диви мигриращи птици.

Областната епизоотична комисия прие решение да се започне преброяване на домашните птици в зоните. Също така пернатите трябва да се държат само в закрити помещения. Собствениците им също така трябва да предприемат мерки да не допуснат контакта им с диви птици. Дивата патица е била отстреляна от ветеринарния лекар от Шумен д-р Милен Джамбазов.

„Вземам и изпращам проби от всяка птица. Никога не сме консумирали месото, докато не се получат пробите от лабораторията”, каза д-р Джамбазов. Той призна обаче, че болната патица все още се намира в хладилника в дома му. БГНЕС припомня, че вирусът на птичи грип, открит в Шуменско, е тип Н7, който не е опасен за хората, но е смъртоносен за пернатите. Тъканни проби предстои да бъдат изпратени в лаборатория в Англия. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Шумен. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Шумен, Велики Преслав и 10 села в зоната на птичия грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди