изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 22:13 EEST
Д-Р ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ: ДЪРЖАВАТА НЕ ИЗПЪЛНИ НИЩО ОТ ОБЕЩАНОТО    
ИнтервютаПред НДТ лекарят, който бе съден в Либия, заяви, че благодарение на българските медици Кадафи стъпи в Брюксел и Париж

- Д-р Георгиев, днес /7 февруари/ се навършиха осем години от началото на процеса срещу Вас и останалите български медици и палестинския лекар Ашраф, а в събота се навършват 9 години от задържането Ви. Кое бе най-страшното нещо, което Ви се случи за всички тези години?
- Страшните неща през оня период бяха много. Разбира се, най-страшното бе, че здравни работници са обвинени в детеубийство. Дори на престъпниците в затвора с такова обвинение не се прощава. Добре, че докато бяхме в затвора, никой не вярваше на обвиненията срещу нас и така оцеляхме.
- А кое бе най-хубавото?
- Разбира се, най-хубавото бе датата 24 юли 2007 г., когато бяхме освободени и се прибрахме у дома.
- Как се справяте сега в България след многогодишно отсъствие?
- Някои от нас се адаптираха по-бързо. Например Валя Червеняшка, както знаете, започна работа като медицинска сестра със заплата от по-малко от 300 лева, защото "огромните помощи" от държавата свършиха и тя не може да лежи на гърба на близките си, все едно. Излиза, че ние не сме били заложници. Нито едно от обещанията на правителството към нас до момента не е изпълнено. Нито сме получили обещаните ни пенсии, нито са ни изплатени здравните осигуровки. Вчера пак проверявах чрез Интернет и видях, че осигуровките ми не са платени. Всеки от нас се бори по някакъв начин.
- Според Вас, вие сте били заложници през всичките тези години. На кого?
- В началото ние бяхме заложници на Кадафи, който чрез нас за осем години успя да оправи положението във вътрешен и външен план. Успя да усмири над 420 семейства, които бяха лъгани през всичките тези години, че ние сме виновни за трагедията в Бенгази. След това започна преговори, а знаем, че преговори има винаги, когато има заложници. Още когато ни настаниха в т.нар. къща, която си беше полицейски обект, беше ясно, че сме заложници. Благодарение на нас Кадафи стъпи с палатката си в Брюксел и Париж. Винаги се е казвало, че в тази история има две страни жертви - заразените деца и техните семейства, и ние.
- Ще отбележите ли по някакъв начин тези годишнини, макар те да не бележат приятни за Вас събития?
- Най-вероятно в събота ние, които сме в София, ще се съберем, за да отбележим годишнината. Тогава ще бъде и премиерата на книгата на журналиста от БТА Николай Желязков, отразявал процеса в Либия.
 


Сходни връзки

Д-Р ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ: ДЪРЖАВАТА НЕ ИЗПЪЛНИ НИЩО ОТ ОБЕЩАНОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди