изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 14:10 EEST
Косово обяви независимост    
По света
На извънредно заседание парламентът на Косово единодушно одобри декларацията за независимост на южната сръбска област, съобщиха световните агенции.


Косово вече е "свободна, независима и суверенна държава". Декларацията бе предложена от премиера Хашим Тачи, който заяви, че тя отразява волята на хората, предаде БГНЕС.
Всичките 109 депутати, които присъстваха в залата, гласуваха в подкрепа на декларацията. 11 депутати от етническите малцинства, включително сърби, отсъстваха от извънредната сесия.
Косово ще бъде "общество, което уважава човешкото достойнство" и ще се протипоставя на "болезнените последици от миналото в дух на помиряване и опрощение", се казва в документа.
Преди гласуването пред депутатите специално обръщение направиха председателят на парламента Якуп Красничи, Хашим Тачи и президентът Фатмир Сейдиу. Те се обърнаха и на сръбски език за сърбите в Косово. По-късно се очаква тримата лидери да говорят преди журналисти, след което ще бъде открит паметникът на независимостта в центъра на Прищина, столицата на новата балканска държава. По улиците на Прищина вече започнаха масови празненства. Движението по центъра е спряно, за да могат всички да вървят свободно.
Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, реагира веднага сръбският президент Борис Тадич.
На територията на част от Сърбия бе провъзгласена фалшива държава. Тази част на страната се контролираше от НАТО и ЕС. Това каза на свой ред сръбският премиер Воислав Кощуница в специално обръщение. Той обвини директно САЩ за случващото се в Косово. Според него това е последният ход от агресията, която започнала с бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през пролетта на 1999 година.  dir.bg
 
Основни дати в историята на Косово
17 февруари 2008 / БГНЕС
Справка за основните дати в историята на Косово.
XII в. - Косово е в центъра на сръбското кралство на Стефан Неманя, построени са множество манастири и църкви.
1389 г. - Легендарната битка при Косово поле, където Сърбия губи от Османската империя.
1918 г. - Косово попада в границите на Кралство Сърбия.
1946 г. - Косово влиза в състава на бивша Югославия без да е автономия.
1974 г. - промени в конституцията на Югославия дават дефакто автономия на Косово.
1989 г. - Слободан Милошевич заявява, че Сърбия никога няма да отстъпи контрола над провинцията, започват масови уволнения на албанци от държавния апарат, законови поправки променят автономния статут на провинцията.
1990 г. - Косовските албанци обявяват независимост, тя не е приета от Белград.
1992 г. - Ибрахим Ругова е избран за президент на непризнатата република Косово, той проповядва срещу насилието.
1993 - 1998 г. - Етническите конфликти и напрежението ескалират, сръбски военни и паравоенни извършват насилия над албански граждани.
1998 г. - Армията за освобождение на Косово, от чийто редици е настоящият политически елит, влиза във въоръжен конфликт със сръбската армия. Следват убийства и насилие над цивилни граждани.
Март 1999 г. - започват бомбардировки на НАТО срещу Сърбия. Стотици хиляди бежанци от Косово заливат съседните държави, разказвайки за геноцида причинен от сръбските войски след началото на бомбардировките.
Юни, 1999 г. - Белград се съгласява да изтегли войските си от провинцията, бомбандировките спират. Хиляди сръбски бежанци напускат провинцията от страх от отмъщение на албанците. Косово става протекторат на ООН, НАТО изпраща мисия КФОР.
2003 г. - Начало на преговорите между Белград и Прищина, за първи път от войната през 1999 г. Преговорите са под егидата на ООН, в няколко кръга, без резултат - последните завършиха през есента на 2007 г.
Февруари 2007 г. - Специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари представя плана си за контролирана независимост на провинцията. Бъдещият статут на Косово до голяма степен ще се припокрива с плана.
17 Февруари 2008 г. - Косово обявява независимост.
 
Домино ефектът: Първи Абхазия и Южна Осетия
17 февруари 2008 / News.dir.bg
Абхазия и Южна Осетия, двете сепаратистки области в Грузия, веднага след обявяването на независимостта на Косово, заявиха, че ще поискат от Русия и ООН да бъде призната независимостта им.
"Ситуацията в Косово е прецедент. Не може да се говори за един случай. Абхазия в скоро време ще се обърне към парламента на Русия и Съвета за Сигурност на ООН за да поиска да бъде призната за независима", заяви "президентът" на проруската територия Сергей Багаф. "Това което днес прави Косово, вече стана в Абхазия и Южна Осетия преди 17 г." твърди президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти, цитиран от АФП, на която се позова БГНЕС.
По-рано баското регионално правителство заяви, че независимостта на Косово, против която се обяви правителството на Испания, е "урок, който трябва да се следва" при решаването на "конфликти с идентичността", цитиран от АФП и БТА. Това обявяване на независимост е "урок, който да се следва за мирния и демократичен начин на решаване на конфликти с идентичността и принадлежността", заяви на пресконференция в Сан Себастиан говорителката на регионалното баско правителство Мирен Азкарате. Това показва, че уважаването на волята на гражданите е ключът към решаването на буксуващи политически проблеми, заяви тя, имайки предвид въпроса за северната испанска автономна област Страната на баските.
Преизбраният преди дни чешки президент Вацлав Клаус предупреди в Прага срещу "домино ефектът", който може да бъде предизвикан с провъзгласяването на независимостта на Косово. Според него този ефект рискува да се повтори и в други държави на Европа.
 
Флагът на независимо Косово беше представен в парламента на страната

Флагът на независимо Косово беше представен в парламента на страната. Флагът се състои от жълто очертание във формата на новата страна и шест звезди на тъмно син фон. "Това е новият флаг на най-новата държава в света.", заяви при представянето председателят на косовския парламент Якуп Красничи.
 


Сходни връзки

Косово обяви независимост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди