изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 00:32 EEST
РФИ: Русия е решена, в икономически план, да се настани в Югоизточна Европа    
По света Белград. Русия и Сърбия днес подписаха споразумението за строителството на газопровода \"Южен поток\". Споразумението за сътрудничество между “Газпром” и държавното предприятие “Сърбиягаз” за реализацията на проекта за строителство на газопровод за пренос на природен газ през територията на Сърбия бе подписано от президента на “Газпром” Алексей Милер и от генералния директор на “Сърбиягаз” Саша Илич.

На церемонията по подписването присъстваха първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев и сръбският премиер Воислав Кощуница. Медведев е изразил увереност, че споразумението между Русия и Сърбия за строителството на \"Южен поток\" ще повиши енергийната сигурност на Европа. Русия направи масивни инвестиции в сръбската икономика, тъй като Белград стана център на газовите и петролни проекти на Балканите и в югоизточна Европа. Това подчертава специалистът по балканските въпроси и учен в Международната академия по геополитика Алекси Труд пред радио РФИ.
“Връзките между Русия и Белград бяха много слаби преди няколко години. От две години насам Русия направи едно страхотно завръщане, по-специално в икономически план на балканската сцена. Русия купи много предприятия в Черна гора. Тя подписа контракти за построяването на два атомни реактора в България. Тя има много привилегировани връзки със Сърбия. За две години Русия купи двете големи петролни компании и подписа газово споразумение със Сърбия. Така сръбската газова и петролна енергия, или преминаваща през Сърбия, е изцяло в ръцете на Русия. Геополитическите последици са много интересни за анализиране. Руснаците наистина са решени да се настанят в Югоизточна Европа в икономически план. Владимир Путин подписа с Хърватия споразумение за петролопровод, наречен “Син поток”. Този петролопровод ще отива от България до Триест, който сякаш по случайност минава през Сърбия, Босна и накрая през Хърватия. Така че, Сърбия е в центъра на тази газова и петролна система”, коментира Алекси Труд.

Агенция \"Фокус\"

 


Сходни връзки

РФИ: Русия е решена, в икономически план, да се настани в Югоизточна Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди