изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:58 EEST
Отхвърлиха версията атентат във влак №2637    
Ред и сигурност Пожарът във влака София-Кардам не е резултат от теророистичен акт, каза по БНР тази сутрин следователят от НСлС Георги Илиев.

Той съобщи, че се работи по 4 версии за трагичния инцидент и уточни, че няма данни за умишлен палеж.
При пожара във влака в нощта на 29 февруари загинаха осем души - четири жени и четирима мъже. Шест от жертвите вече са идентифицирани.
Четири са издигнатите основни версии, но засега нямаме резултат, доказващ някоя от тях. Ако е имало поставено взривно устройство, то винаги остава следи и досега щяхме да имаме данни за такова нещо, заяви Георги Илиев, цитиран от Фокус. Версията за пренасяне на бензин е нова и ще трябва да я проверим. Ако е имало летливи и леснозапалими вещества, те оставят следи и ще можем да ги открием. Версиите за късо съединение и цигара не са отхвърлени, тъй като те са реални и не са за пренебрегване. Засега няма отхвърлена версия, нито кръг от заподозрени, а най-важно е разкриването на причината за самия пожар, посочи Георги Илиев. В критичните ситуации винаги има разминаване на показанията и това е нормално и всички показания ще бъдат проверени, нищо няма да остане непроверено.
Следователят допълни, че днес в Плевен е възможно да бъдат идентифицирани останалите две жертви, като към екипа съдебни лекари ще се присъединят още специалисти. Съдебният лекар д-р Петко Лисаев вчера не изключи от събрания биологичен материал да се установи дали има и девета жертва. Все още три жени са в неизвестност - Галина Иванова и Елена Халачева от София и Антоанета Тодорова от Добрич. След разпознаването на двете тела, ще стане ясно коя от жените все още не е открита. Вчера в Добрич погребаха 19-годишната Валерия Желева, която загина при трагедията.
Шумен днес е в траур в памет на загиналите в пожара двама шуменци - директорът на националния археологически институт към БАН проф. Рашо Рашев и 20-годишният студент Стоян Ковачев. Днес ще бъдат погребенията на двамата шуменци, които бяха идентифицирани в неделя.
Проф. Рашо Рашев е един от най-известните български учени в областта на средновековната археология. В българската историческа наука той е признат като водещ специалист при изучаването на прабългарите, като един от откривателите на подземните ходници в Плиска и на уникалния дървен владетелски дворец в старата българска столица. Рашо Рашев е бивш директор на шуменския археологически филиал при БАН и дългогодишен преподавател в ШУ, ВТУ и Варненския свободен университе. На 2 юли той бе назначен за директор на Националния археологически иститут с музей към БАН. Поклонението пред тленните останки на проф.Рашо Рашев ще започне в 12 ч. в регионалния исторически музей в Шумен, погребението му е в 14 ч. Община Шумен е отредила парцел в централната част на гробищния парк.
20-годишният Стоян Ковачев е бил студент в столицата. Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Неговото погребение ще бъде в 12 часа на шуменските гробища. dir.bg
 


Сходни връзки

Отхвърлиха версията атентат във влак №2637 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди