изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 01:14 EEST
Танов: В ГДБОП има много хора, които са били обект на комисията по корупция    
Новини

 "В Генералната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) има хора, които са били разследвани за корупция".  Това каза бившият директор на дирекцията, която е към Министерството на вътрешните работи Ваньо Танов пред Нова телевизия. Той добави, че тези съмнителни "лица заемат и високи постове в ГДБОП.



 

"В скоро време ДАНС няма да може да покаже сериозни резултати. За една подобна нова структура е необходимо време за да натрупа база данни", заяви Танов по повод новосформираната Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС).

Танов и изрази опасения за бъдещата работа на ДАНС, "защото тя е свързана с МВР".

"След като тя ще се консултира с главния секретар на МВР до голяма степен нейната работа се обезсмисля. В ГДБОП днес има много хора, които по един или друг начин са били обект на комисията по корупция, някой от тях са свързани и с работата по случая "Куйович"", заяви още Ваньо Танов.

Бившият директор на ГДБОП разкри, че докато е бил началник на службата доста време е следена информация за Куйович и за това, че той влиза и излиза от страната с фалшив паспорт. Куйович е задържан в ГДБОП.

"Беше разпитан в продължение на няколко дни и доста информация излезе - за производство и трафика на наркотици, за корупционни деяния в системата на МВР на различни нива", съобщи Ваньо Танов и уточни, че е дадена възможност Куйович да бъде разпитан и от отдела за корупция.

Бившият шеф на ГДБОП изрази учудване, че тогавашният шеф на полицията Валентин Петров е "реагирал изключително остро" на задържането на Куйович.

"На всички изтъкнати от нас аргументи той отговаряше, че не е трябвало да се занимаваме с Куйович. И започнаха проверки срещу служителите, разпитвали Куйович, което беше тенденциозно, за да бъдат сплашени", изтъкна ген. Танов.

Той допълни, че след тази реакция на Валентин Петров е информирал шеф а на Национална служба "Сигурност" Иван Драшков. Ваньо Танов бе категоричен, че главният секретар тогава - Илия Илиев - е бил информиран от самото начало за работа на ГДБОП с Куйович.

"За мен Илия Илиев е достоен човек и аз лично одобрявам това, което той е извършил като действие. Изнесената информация имаше а цел той да бъде отстранен", каза Ваньо Танов.

Той бе категоричен и за това, че случаите на източване на пари от еврофондовете като разследването за източени 7.5 млн. евро по САПАРД "не са могли да станат без някакво покровителство".

Като директор на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов депозира официално молбата си за напускане на 7 юли 2007 г. В молбата за напускане до министъра на вътрешните работи Танов посочи лични причини, както и намерението си да се включи в политическия живот на страната и по-специално в град Русе.

По този начин се потвърди информациите, че той ще се кандидатира за кмет на дунавския град. Преди да поеме ръководството на ГДБОП през септември 2005 г. Танов бе директор на полицията в Русе.

Според запознати благодарение на Танов през изминалите две години преди той да подаде оставката си са разкрити най-големите митнически измами, в които е замесено ръководството на Агенция "Митници".

Танов разпространи чрез медиите, че напуска системата заради "напълно изчерпаните възможности да се работи". След два дни на 19 юли 2007 г. министърът на вътрешните работи Румен Петков подписа рапорта на директора на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов.

50-годишният Ваньо Танов от 1985 г. до 2007 г. премнава през всички нива на йерархията в МВР. Той започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява "Тежки престъпления" в РДВР-Русе.

През 2005 г. Ваньо Танов става Антимафиот №1 на България като оглавява Национална служба "Борба с организираната престъпност". На последните местни избори миналата есен той се провали като кандидат за кмет на Русе от ГЕРБ.

actualno.com

 


Сходни връзки

Танов: В ГДБОП има много хора, които са били обект на комисията по корупция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди