изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 11:03 EEST
Турски рибар бракониер убит в бой с граничари    
Ред и сигурностТурски рибар бракониер е убит при стрелба в района на Резово. За инцидента съобщи БТА, като се позова на "Гранична полиция", Окръжна прокуратура-Бургас и община Царево.

Турската гемия е навлязла в български води около 6.40 часа, вероятно за да прибере мрежите си, но е била прихваната от граничните власти. Рибарите са ловували незаконно в български териториални води. Според данни на разследващи, преди да бъдат заловени, бракониерите са ловили калкан. Уловът на тази риба е забранен от 15 април заради размножителния период.
Към 7.00 ч. турската лодка е започнала да събира мрежи на 2 морски мили от българския бряг и на 1.5 мили навътре в българската акватория на Черно море. Към мястото на инцидента е бил изпратен катер, срещу който турските граждани са оказали съпротива. Двама от граничните полицаи са успели да се качат на турската лодка, но там са били нападнати с дървени пръти с метални остриета (канджи). Единият от полицаите е ранен сериозно по ръцете, уточни МВР. Започнал е ръкопашен бой, в който един от рибарите няколко пъти е опитал да отнеме огнестрелното оръжие на граничния полицай. Двамата са паданали, оплели са се в мрежите, при което оръжието произвежда изстрел и ранява рибаря, се посочва в съобщението на министерството. В 7.30 часа турските рибари са били задържани.
Чужденците опитали да пробият лодката, за да я потопят и така да заличат следите от незаконния улов. Плавателното средство е задържано и е на кея в Резово.
Турският гражданин е починал в болницата в Царево. Предстои извънредна среща на смесената българо-турска гранична комисия в Царево.
От няколко месеца зачестяват случаите на нарушение в южния участък на териториалното море и прилежащата зона на България от турски риболовни кораби и по-големи риболовни лодки.
На 6 февруари около 9.20 часа дежурен граничен полицейски кораб е открил на 17 мили в прилежащата зона, североизточно от Резово, турския кораб "Канакчилар", който извършва риболовна дейност. След използване на полицейска лампа, прожектори и сирена, при опит да бъде спрян за извършване на бордова проверка, екипажът на турския риболовен кораб не се подчинява, предприема опасно маневриране, за да избегне проверката и с максимална скорост напуска прилежащата зона на страната ни.
На 20 март гранично-полицейският пост за техническо и визуално наблюдение - Резово, съобщава за турска риболовна лодка, която е навлязла в териториалното ни море и поставя мрежи на 1,5 мили от поста. По-късно турските риболовни мрежи са намерени на посоченото място и предадени на териториалното звено на ИАРА-Бургас.
На 1 април т.г. от поста за наблюдение в Резово е получена информация за група от 8 малки риболовни кораба на 10 морски мили - в български води. При приближаване на дежурния граничен полицейски кораб към района, корабите напускат териториалното море.
На 13 април т. г. дежурен граничен полицейски кораб открива на 29 морски мили източно от нос Шабла плавателен съд, който се движи със скорост 1,5 възла и поставя мрежи за калкан. При приближаване на граничния кораб плавателният съд предприема действия за напускане на района със скорост 9 възла и курс на изток. Нарушителят е задържан на 32 морски мили източно от нос Шабла. При извършената бордова проверка се установило, че това е турският риболовен кораб "Юсуф Каптаноглу". Той е конвоиран до пристанището в Балчик.  dir.bg
 


Сходни връзки

Турски рибар бракониер убит в бой с граничари | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Турски рибар бракониер убит в бой с граничари
Автор: Anonymous да 2008-04-19 @ 07:41 EEST

При още няколко случая на респектиане със смъртен случай, инцидентите ще спрат.

Турски рибар бракониер убит в бой с граничари
Автор: Anonymous да 2008-04-19 @ 07:42 EEST

При още няколко случая на респектиране със смъртен случай, инцидентите ще спрат.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди