изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 16:51 EEST
Арменците почитат 1.5 милиона жертви на геноцида    
Общество
Над 10 хиляди души се включиха в шествие по улиците на Ереван вчера - в навечерието на днешния Международен ден на солидарност с арменския народ, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.


Участниците в проявата, предимно младежи, запалиха факли и свещи, за да отбележат 93-ата годишнина от началото на масовото избиване на арменци в Османската империя. След като изгориха турско знаме на Площада на свободата в Ереван, те се отправиха към паметник на жертвите, пред който положиха венци.
Много демонстранти носеха знамена на 23-те страни, признали избиването на над 1,5 милиона арменци за геноцид. Сред тях са Франция, Швейцария, Полша и Канада.
Демонстранти издигнаха лозунги от типа: "Спасете Европа! Оставете Турция извън Европейския съюз!"
Международният ден на солидарност с арменския народ е обявен от Европейския парламент през 1987 г. по повод геноцида над арменците в Османската империя, започнал през 1915 г.
Усилията за международно признаване на геноцида са обявени като приоритет на арменската външна политика. "В нашия дневен ред продължава да стои проблемът за международното признаване и осъждане на геноцида на арменците" от 1915 г. в Османската империя, подчерта президентът на страната Серж Саркисян в реч пред арменските дипломати на 16 април.
Историци припомнят думите на Хитлер, казани преди да нападне Полша на 1 септември 1939 г.: "Кой днес още говори за изтреблението на арменците".
Междувременно тази сутрин българското Народно събрание почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите от геноцида срещу арменския народ по предложение на депутата от ОДС Любен Дилов.  dir.bg
 


Сходни връзки

Арменците почитат 1.5 милиона жертви на геноцида | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди