изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 03:31 EEST
Около 600 000 туристи очакват на нос Калиакра тази година    
ТуризъмКалиакра. Очакваме около 600 000 туристи да посетят нос Калиакра тази година. За миналата година те бяха близо 500 000. Това каза за Агенция “Фокус” кметът на община Каварна - Цонко Цонев.

„Ние сме една от малкото общини, които сами отделят средства за културна реклама и реставрация на културно-исторически обекти. Вече имаме подписани договори с едни от най-големите туроператори в България”, заяви Цонев. Той посочи, че със средства по програма ФАР е изграден път с дължина два километра, който ще улесни достъпът до националния археологически резерват - “Яйлата”. По думите му пътят ще започне да функционира след 20-ти май.
„На пети май ще открием паметник на Васил Левски, който се намира в градския парк на община Каварна, финансиран от община Каварна”, каза още Цонко Цонев.
„През тази година, съвместно с проф. Божидар Димитров ще продължим възстановяването на крепостта от V век в местността “Яйлата”. Средствата за възстановяването й са от дарители на община Каварна”, посочи Цонев. Тази крепост ще стане един от основните притегателни центрове за туристите.
С изграденото през изминалата година фондохранилище на музея в града, се създават условия за по-добро съхранение на намерените нови експонати.
„Музеят в Каварна, заедно с музея в Констанца, спечелиха съвместен проект, свързан с развитието и рекламирането на културните институции, в частност на музеите в двата града, който е много важен за нашата община. Това е проект, който се реализира, изцяло със средства на ЕС и само една малка част дава община Каварна”, обясни Цонев. Той каза още, че през следващите четири години ще продължат с развитието на културния туризъм, с реставрирането на паметници на културата и рекламата им.
Община Каварна кандидатства с проект към Държавната агенция по туризма за осигуряване на средства за реклама на културния туризъм.
По думите му най-новата идея е свързана с паметника на адмирал Ушаков. „При паметника да се поставят 19 камбани, всяка от които да носи името на всеки един от корабите на адмирал Ушаков. Всички те са имали църковни имена. По този начин ще завършим комплекса на адмирал Ушаков, чиито кораби са разбили турската армада при нос Калиакра”, заяви Цонев.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Около 600 000 туристи очакват на нос Калиакра тази година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди